Fenntartható anyagokból készültek az új Dell laptopok

Kütyü Magazin - 2022. április 20.

A Föld napját megelőzően a Dell Technologies bemutatta a Dell Latitude 5000-es szériát, és új fenntartható anyagokkal jelentkezett, hogy segítsen megoldást találni a hulladék és a szűkös nyersanyagok jelentette problémára. 

•  A Latitude 5000-es sorozat a fenntartható anyagok leginnovatívabb felhasználásával készült

•  Óceáni műanyaghulladékból készült termékek és kiegészítők

•  A ricinusmagból készült bioalapú gumival nőtt a megújuló anyagok aránya

•  A termékek új csomagolása 100 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készült, és 100 százalékban újrahasznosítható

  

Ezek az új termékek és anyagok a Dell nemrégiben bemutatott Luna koncepciójára épülnek – ez egy nagy reményekkel útjára indított prototípus, amely új ötletekkel igyekszik csökkenteni a nyersanyag-felhasználást és próbál minél több körforgásos anyagot használni. 

„A Dell célja az emberi fejlődést elősegítő technológiák megalkotása. Ez megmutatkozik a termékeink tervezésének és csomagolásának új módjaiban is. Igyekszünk a környezeti hatásokat, a hulladék mennyiségét és a károsanyag-kibocsátást is csökkenteni. Folyamatosan vizsgáljuk, felülvizsgáljuk és átgondoljuk a termékek életciklusának minden lépését, hogy a jövőben még fenntarthatóbb termékeket hozhassunk létre” – nyilatkozta Rahul Tikoo, a Dell Technologies ügyféltermékekért felelős csoportjának vezető alelnöke. 

 

A Latitude 5000-es sorozat a fenntartható anyagok leginnovatívabb felhasználásával készült

A Latitude 5000-es sorozat a Dell legnagyobb darabszámban eladott notebook modellcsaládja, így a vállalat számottevő hatásokat érhet el, ha ide összpontosítja új fenntarthatósági megoldásait. A Latitude 5000-es sorozat legújabb gépeinek tervezése során még több figyelmet fordítottak az újrahasznosított és megújuló anyagok használatára.

•  A laptopok teteje 71 százalékban újrahasznosított és megújuló anyagokból készül – a papíriparmelléktermékéből előállított bioműanyagból (21%), visszanyert szénszálból (20%) és fogyasztói használat után újrahasznosított műanyagból (30%). A Dell az eszközök második legnagyobb súlyú alkotórészére – a fedélre – összpontosít, így többet tehet a fenntarthatóságért, csökkentve a termék gyártásával járó szén-dioxid-terhelést, illetve víz- és energiafelhasználást.  

•  A rendszer alapját újrahasznosított szénszál (20%) és ricinusolajból készült új, bioalapú (39%) gumitalpak alkotják. Ez a megújuló anyag csökkenti a függésünket a kőolajalapú anyagoktól.

•  A sorozat fontos mérföldkőnek számít abban, ahogy a Dell az óceáni műanyagokat használja, és a termékek csomagolásán túlra is kiterjeszti a felhasználást. A Latitude 5000-es sorozat ventilátorháza óceáni műanyagokat is tartalmaz (28%).

•  A Latitude 5000-es gépeket védő csomagolás 100 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készül – amelyek mindegyike teljes mértékben újrahasznosítható. 

 

A fenntartható anyagok egyre több termékben és platformon jelennek meg

Az elmúlt évtizedben a Dell a fenntartható anyagokkal kapcsolatos innovatív megoldások széles skáláját vezette be, melyek között számos iparágvezető alkalmazási forma is megtalálható. 

Az óceánokba jutó műanyagok súlyos környezeti problémákat okoznak, ezért a Dell 2017-ben az iparágban elsőként indította el a projektjét, amely a kereskedelmi csomagolásokhoz óceáni műanyagokat használ. A cél az volt, hogy a hulladékot még azelőtt kivonja és nyersanyaggá alakítsa, hogy az bekerülne a kontinentális vizekbe. Azóta a Dell drasztikusan növelte a felhasználási volument – több mint 100 tonna óceáni műanyaghulladékot használt fel összesen több mint 5,1 millió újrahasznosítható csomagolótálcához és zárókupakhoz.

A Dell amellett, hogy az óceáni műanyagok használatát kiterjesztette a Latitude 5000-es sorozatra, a Precision 3000-es sorozatú mobil munkaállomásainak ventilátorházában, valamint a Dell OptiPlex Micro asztali számítógépek és a Precision munkaállomások ventilátorában és ventilátorházában is megtalálható az anyag. A Dell az anyag használatát kiterjesztette az EcoLoop Pro sorozatú hátizsákjaira, tokjaira és aktatáskáira is, amelyek fő külső anyagai 100 százalékban óceáni műanyagból készülnek. 

A ricinusmagból kinyert bioalapú gumi megtalálható a Latitude 7430 és 7530 gépek, valamint a Precision 3000-es sorozatú mobil munkaállomások alsó talpaiban is.

Ezekkel az új anyagokkal bővül a Dell által használt fenntartható anyagok meglévő portfóliója, amely zárt láncú és újrahasznosított műanyagokat, újrahasznosított szénszálat, vízenergiával előállított alumíniumot, bioalapú műanyagokat, valamint zárt láncú alumíniumot és ritkaföldfém-mágneseket tartalmaz. Ezeket az erőfeszítéseket a közelmúltban az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (Environmental Protection Agency – EPA) Sustainable Materials Management Awarddal (Fenntartható Anyaggazdálkodási Díjakkal) is elismerte. A Dell a bioalapú műanyagaival megkapta a Cutting Edge Champion Award díjat, a zárt láncú alumínium bevezetésével a Sustained Excellence Award-ot, újrahasznosítási szolgáltatásaival pedig a  Gold Recycling Award-ot. Ezekkel a díjakkal az EPA a Dell nyolcéves elkötelezett erőfeszítéseit ismeri el a fenntartható anyaggazdálkodás és a felelősségteljes elektronikai újrahasznosítás terén.

A fenntartható anyagokból készült termékek tervezése és gyártása csak az egyik oldala a körforgásos gazdaságnak – ugyanilyen kritikus fontosságú az e-hulladék csökkentése azáltal, hogy a termékek és anyagok a lehető leghosszabb ideig maradjanak használatban javítás, újbóli felhasználás és újrahasznosítás révén. Ennek a törekvésnek a támogatására a Dell a közelmúltban új programokat indított útnak, amelyek a vállalat által több mint 20 éve kínált globális újrahasznosítási szolgáltatásokra építve segítik az újragondolást, újratervezést, újbóli felhasználást és újrahasznosítást – az ügyfelek és a fogyasztók változó igényeihez alkalmazkodva. 

 

Az új csomagolás 100 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készül – és teljes mértékben újrahasznosítható

A Dell felgyorsítja 2030-as csomagolási céljai teljesítését az első 100 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készülő és teljes mértékben újrahasznosítható csomagolás bevezetésével. Az új csomagolás a következőket tartalmazza:

•  A hagyományosan műanyag zacskókba csomagolt termékek – például a tápkábel és a papírdokumentáció – papírcsomagolásba kerülnek.

•  Újrahasznosított hullámkarton szállítódobozt készít a Dell olyan belső tálcával, amely fenntartható forrásból származó bambusz- és cukornádrost-alapú pépből készül.

•  Papíralapú ragasztószalagot használnak, hogy csökkentsék a műanyag szalag használatakor fellépő lehetséges hulladékáram-szennyeződést.

 

Az összes új Latitude sorozatú laptop, Precision mobil munkaállomás és XPS eszköz az új csomagolással jelenik meg, így a Dell ezzel az újítással hatalmas léptékű változást tud elérni.

Vissza