A 4. generációs AMD EPYC processzorok felturbózzák az új Dell PowerEdge szervereket

Kütyü Magazin - 2022. december 1.

A Dell Technologies bejelentette a Dell PowerEdge szerverek következő generációját, amely 4. generációs AMD EPYC processzorokkal rendelkezik. Az új rendszereket, amelyek minden eddiginél jobb alkalmazásteljesítményt nyújtanak, arra tervezték, hogy az ügyfelek hatékonyabban megbirkózhassanak napjaink kihívást jelentő, számításközpontú munkafolyamataival, például az adatok elemzésével.

Az új PowerEdge szerverek a Dell Smart Cooling technológiáját használják, amely segít csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, a kibertámadásoknak ellenálló, beépített architektúra pedig megerősíti az ügyfelek biztonsági rendszereit.

Még nagyobb teljesítmény és még több tárolással kapcsolatos lehetőség a jövő adatközpontjában 

A Dell PowerEdge szerverek következő generációja, amelybe 4. generációs AMD EPYC processzorokat építettek be, nagyobb teljesítménnyel és tárhellyel rendelkezik, illetve kiválóan integrálható az ügyfelek meglévő környezeteibe. A szerverek megfelelnek azon cégek igényeinek, ahol összetett munkafolyamatok, például adatelemzés, mesterséges intelligencia, nagy teljesítményű feldolgozás (HPC) és virtualizáció fordul elő. 

A legújabb rendszerek az előző generációhoz képest 50%-kal több processzormagot támogatnak, és egyprocesszoros, illetve kétbővítőhelyes konfigurációval is elérhetők. Az új modellek az eddigi AMD-alapú PowerEdge szervereknél jobb teljesítményt nyújtanak.* Az ügyfelek akár 121%-os teljesítménynövekedésre, valamint 2U méretű szervereknél akár 33%-kal, 1U méretű szervereknél pedig akár 60%-kal nagyobb tárolókapacitásra számíthatnak.**

• A PowerEdge R7625 továbbfejlesztett alkalmazásteljesítményt és adattárolási lehetőségeket kínál. A 4. generációs AMD EPYC processzorok teljesítményét kihasználó szervert arra tervezték, hogy adatközpontok alapját képezze. A kétbővítőhelyes 2U méretű platform több mint 72%-kal gyorsítja az in-memory adatbázisokat, felülmúlva minden más két- és négybővítőhelyes szervert az SAP értékesítési és forgalmazási kategóriájában.***  

• A PowerEdge R7615 egy egyprocesszoros 2U méretű szerver, amely a korábbi generációknál nagyobb memória-sávszélességgel rendelkezik. A továbbfejlesztett meghajtó-sűrűséget úgy tervezték, hogy a modell kisebb helyigény mellett több feladattal is gyorsabban megbirkózzon. Ez a platform a maximálisra gyorsított bővítési képességeknek köszönhetően világszinten is új mércét jelent a mesterséges intelligencia teljesítménye terén.**** 

• A PowerEdge R6625 egy kétprocesszoros 1U méretű szerver, amely a teljesítmény, a rugalmasság és a sűrűség optimális egyensúlyát kínálja. A rendszer ideális a nagy teljesítményű HPC-terhelésekhez vagy virtuális asztali infrastruktúra több példányának futtatásához. 

• A PowerEdge R6615 egy egyprocesszoros 1U szerver, amely a korábbi generációkénál nagyobb virtuálisgép-sűrűséget kínál. Vékony kialakításával kis méretben is megnövelt számítási teljesítményt nyújt, így az adatközpont fizikai mérete teljesítménybeli kompromisszumok nélkül csökkenthető.

 

A fenntartható adatközpontoknál a kevesebb több

A legújabb modelleket a fenntarthatóság jegyében tervezték. Továbbfejlesztették a Dell Smart Cooling technológiát, ami a korábbi megoldásoknál nagyobb légáramlást tesz lehetővé a rendszereken belül, így a szerverek akkor sem melegednek túl, ha hosszú időn át csúcsteljesítményt követelnek meg tőlük. 

A vállalatok lecserélhetik a régi, kevésbé hatékony szervereket a nagyobb magsűrűségű új PowerEdge modellekre, amelyek kevesebb hőt termelnek és kevesebb energiát használnak. A PowerEdge R7625 a korábbi modellekhez képest akár 55%-kal hatékonyabb processzorteljesítményt kínál.*****

A Dell arra törekszik, hogy 2030-ra a termékek 50%-a újrahasznosított vagy megújuló anyagból készüljön. Az új szerverek már ezt a törekvést erősítik. Mindemellett, amikor egyszerre több szervert szállítanak ki a Dell multipack opciójával, a szállítás fenntarthatóbb, kevesebb dobozt és egyéb csomagolóanyagot használnak.  

Modern, skálázható és biztonságos informatikai megoldások

A PowerEdge szerverek beépített biztonsági funkciói lépést tartanak a kiberbiztonsági fenyegetések fejlődésével. A Dell kibertámadásoknak ellenálló architektúrájával rendelkező szerverek olyan funkciókat tartalmaznak, mint például a rendszerlezárás, az eltérésészlelés és a többfaktoros hitelesítés. Az új rendszerek biztonságosabb működtetést tesznek lehetővé a teljes körűen ellenálló rendszerindításnak köszönhetően, segítve egy olyan adatközpont létrehozását, amelynek középpontjában a biztonság áll. 

A dedikált, teljesen integrált, azonos chipen található biztonsági processzornak köszönhetően a 4. generációs AMD EPYC processzorok lehetővé teszik az innovatív technológiák, például a confidential computing használatát. Továbbá az AMD „Security by Design” megközelítése egy beépített biztonsági alrendszert is tartalmaz, amely segít megvédeni az adatokat, és további fizikai és virtuális biztonsági rétegekkel egészíti ki az AMD Infinity Guard védelmi funkcióit.

A Dell iDRAC szolgáltatásával kiegészített szerverek a gyártáskor rögzítik a szerver hardverének és firmware-jének adatait. A Dell egyedi, az ellátási láncot vizsgáló Secured Component Verification (SCV), folyamatának használatával a cégek meggyőződhetnek arról, hogy a PowerEdge szerverhez nem fértek hozzá illetéktelenek, amíg a gyárból eljutott a rendeltetési helyére. 

Elérhetőség

A Dell PowerEdge R7625 szerver bizonyos konfigurációi 2022 novemberétől lesznek világszerte elérhetők. A következő generációs szerverek teljes nemzetközi megjelenése előreláthatóan 2023 februárjában várható. 

____________________

* Az AMD EPYC 9654 processzorokkal rendelkező Dell PowerEdge R7625 processzoron elért 1410-es SPECFPRate pontszám Dell-elemzés alapján, szemben a 2022.11.3-i, AMD EPYC 7763 processzorokkal rendelkező Dell PowerEdge R7525 processzoron elért 636-os korábbi legmagasabb pontszámmal. A tényleges teljesítmény változhat 

** Az AMD EPYC 9654 processzorokkal rendelkező Dell PowerEdge R7625 processzoron elért 1410-es SPECFPRate pontszám Dell-elemzés alapján, összehasonlítva a 2022. 11. 3. 11-i, AMD EPYC 7763 processzorokkal szerelt Dell PowerEdge R7525 processzoron elért 636-os korábbi legmagasabb pontszámmal. A tényleges teljesítmény ettől eltérő lehet. Tárolókapacitás a Dell belső elemzése alapján a rendelkezésre álló elülső meghajtóhelyek tekintetében a korábbi generációs konfigurációk maximális 24 meghajtójáról a legújabb generációs 2U platformok 32 E3.S meghajtó konfigurációs opciójára, valamint az 1U méretű platformok esetében 10-16 meghajtóra. A rendelkezésre álló tárhely a konfigurációtól és a választott meghajtótól függ. 

*** A Dell elemzése alapján a Dell PowerEdge R7625-re benyújtott 148000 benchmark-felhasználó világrekord pontszáma, összehasonlítva a korábbi világrekordot jelentő 86000 Benchmark a PowerEdge R7525 felhasználók számára, amelyet az SAP-SD oldalon 2022. 11. 3. óta rögzítettek. A tényleges eredmények eltérhetnek 

**** A Dell által benyújtott TPCx-AI pontszámok 3. és 10. skálafaktorra vonatkozó elemzése alapján, 2022. 10. 11-től. A tényleges teljesítmény ettől eltérhet.

***** A Dell belső számításai alapján, a Dell PowerEdge R7625 processzoron elért 1410-es SPECFPRate pontszám és 400 W-os processzor cTDP mellett AMD EPYC 9654 (96 magos) processzorokkal elért 1410-es pontszám, szemben a 636-os pontszámmal és 280 W-os cTDP-vel egy Dell PowerEdge R7525 processzoron AMD EPYC 7763 (64 magos) processzorokkal elért 636-os pontszámmal és 280 W-os cTDP-vel. A tényleges teljesítmény ettől eltérő lehet.

Vissza