A portréfotós, aki lát a sötétben

Kütyü Magazin - 2022. december 9.

Az OPPO forradalmi kamerafunkciókkal rendelkező „portrészakértője” 80 W-os SUPERVOOC gyorstöltéssel, 5G kapcsolattal, fejlett adatvédelemi funkciókkal, unibody kivitelben tér vissza. A mind hardverben, mind szoftverben továbbfejlesztett innovatív képalkotó funkcióinak köszönhetően a felhasználók gyönyörű portrékat és tökéletesen éles felvételeket készíthetnek gyenge fényviszonyok között is.

Decembertől Magyarországon is megvásárolható az OPPO okoseszköz márka Reno 8 5G és Reno 8 5G Pro okostelefonja*.  A Sony legfejlettebb 50 MP-es IMX709 és IMX766 képérzékelő szenzorai, valamint az olyan exkluzív kamerafunkciók, mint az Ultra Night Video, Ultra HDR Video, Night Portrait a típust ideális okostelefonná teszik portrék készítéséhez.  A képalkotó képességek kiegészítve a 80 W-os SUPERVOOC gyorstöltéssel, a MediaTek Dimensity 1300 egylapkás rendszerrel, a Super-Conductive VC folyadékhűtéssel és a legfrissebb ColorOS 12.1 operációs rendszerrel megbízható teljesítményt, hosszú üzemidőt és intelligens okostelefon élményt kínálnak felhasználóknak. A Reno sorozat sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy világszerte 50 millióan használják a típust.

Tökéletes felvételek fényviszonyoktól függetlenül

Az OPPO Reno 8 5G okostelefonban egy sor innovatív megoldás található, amelyeket mind azért fejlesztettek, hogy még világosabb, élesebb és színhűbb képek készülhessenek még gyenge fényviszonyok mellett is.  A fő kamerán a Sony 50 MP-es IMX766 érzékelője található, amely 1/1,56 hüvelykes szenzormérettel és 1 μm-es pixelekkel rendelkezik. Utóbbi mérete azonban az OPPO saját fejlesztésű Quadra Binning algoritmusával megduplázható, ami nagyobb fénybevitelt és élesebb képeket tesz lehetővé, továbbá elkerülhetők az olyan technikai problémák, mint a kromatikus aberrációk. A hagyományos RGGB Bayer szűrőrendszerhez képest az RGBW érzékelő 60%-kal több fényt képes befogadni, és 35%-kal csökkenti a képzajt.

 

Az OPPO következő generációs RGBW érzékelő képpontjainak illusztrációja

Természetesebb portrék AI portré retusálással

Az OPPO Reno8 5G portréretusálási funkciójában a mesterséges intelligencia 193 arcfelismerő pontot használ az arcvonások azonosítására és a tökéletlenségek, például pattanások, aknés hegek és napfoltok eltávolítására, miközben intelligensen retusálja a bőrtónusokat és a sminket mesterséges, vagy túlzott világosítás nélkül. A funkciót az OPPO által világszerte több ezer felhasználó bőrtónusával és szépségpreferenciáival kapcsolatos kutatások alapján optimalizálták. A Reno8 sorozat újdonsága, hogy az elülső kamerán egy szépítő szűrőt is hozzáadtak a nyakvonalak elrejtéséhez. 

 

 

AI portré retusálás

Még tisztább éjszakai portrék

Bárki, aki sok időt töltött éjszakai fotózással, tudja, hogy több időre van szüksége ahhoz, hogy sötét környezetben fényképezzen. A lehető legjobb képek elkészítéséhez vagy csökkenteni kell a záridőt, vagy időt kell hagyni a képfeldolgozó algoritmusoknak, hogy elvégezzék a munkájukat. A Reno 8 két új funkció bevezetésével segít megoldani ezt a problémát, amelyek a Reno 7 sorozathoz képest 39,7%-kal csökkentik az éjszakai portré elkészítéséhez szükséges időt. Ezek közül az első a kameraérzékelők megnövelt fényérzékenysége, a második pedig az iparágvezető Turbo RAW algoritmus, amely AI neurális hálózat segítségével mindhárom R/G/B csatorna zaját képes csökkenteni. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az exponálógomb megnyomása után a fényképek gyorsabban jelennek meg.

 

Ultra Night Video – Mindig élénk, mindig tiszta

A Reno8 5G Ultra Night Video algoritmusa automatikusan érzékeli a környezeti fényt, növeli a kép fényerejét, javítja a színhűséget és élesebbé teszi az arcvonásokat. Akár éjszaka, akár gyengén megvilágított környezetben fényképezünk, ez a mesterséges intelligencia által továbbfejlesztett funkció tisztább, fényesebb és élénkebb portrévideókat biztosít az első és a hátsó kamerákon egyaránt.

Ultra HDR videó – nem zavarja az ellenfény sem

Az ellenfény egy másik bosszantó probléma, amely a kelleténél nehezebbé teheti a tökéletes felvétel elkészítését. Hagyományos kameraérzékelőkkel rendelkező okostelefonokon gyakori, hogy az erős háttérvilágítás mellett készült képeken furcsa szellemképhatások jelentkeznek. Ez annak a HDR folyamatnak eredménye, amely során a kis mértékben eltérő tartalmú expozíciókból egyetlen kép jön létre. A Reno8 5G-vel mindez már nem probléma: ha a készülék nagy dinamikatartományt észlel, automatikusan átkapcsolja az Ultra HDR videót, és működésbe hozza a DOL-HDR-t, amely minden egyes videókockát megnövelt dinamikatartománnyal és élethű színekkel dolgoz fel.

360° Hyperlapse felvételek

Azok számára, akik a következő szintre kívánják emelni rendezői kvalitásaikat, a Reno8 sorozat két funkciót is kínál. Az első a Hyperlapse, amellyel futurisztikus time lapse videók készíthetők mozgás közben. A funkció eltávolítja az idő határait és új dimenziót ad a filmkészítéshez.

 

360° Hyperlapse

960fps AI Slow-motion – szuperlassított felvételek 

A spektrum másik vége pedig a 960 képkocka/mp sebességű lassítás. A fényképezőgép exponáló gombjának lenyomása után a mozgásérzékelés, a képkocka-interpoláció és más mesterséges intelligencia-algoritmusok moziszerű bullet time stílusú effektust adnak a videókhoz.

 

960fps AI Slow-motion

Megbízható teljesítmény, hosszú üzemidő

A kiváló portréképességek és a lenyűgöző dizájn mellett a Reno8 5G extra tartós és hosszú üzemidőt kínál. A 80 W-os SUPERVOOC gyorstöltéssel a felhasználók mindössze 11 perc alatt 50%-ra tölthetik a Reno8 5G 4500 mAh-s akkumulátorát. A TÜV Rheinland tesztje szerint már 5 perces töltés is elegendő 2 óra folyamatos játékhoz. 

Az akkumulátor élettartamának meghosszabbítása érdekében a Reno8 5G az OPPO Battery Health Engine-jét alkalmazza, amely intelligensen szabályozza a töltőáramot és a feszültséget valós idejű monitorozással. Ez az új technológia az akkumulátor élettartamát akár 1600 töltési és kisütési ciklusra növeli, ami nagyjából négy év átlagos használatot jelent. A készülék 5 szintű töltésvédelemmel is rendelkezik, amely védelmet nyújt a töltés minden területén az adaptertől, az akkumulátoron át, a kábelig. 

Az OPPO Reno8 5G integrált MediaTek Dimensity 1300 egylapkás rendszert tartalmaz. A 6 nm-es folyamatra épülő nyolcmagos SoC ARM Cortex-A78 ultramagot tartalmaz, amely akár 3 GHz-es frekvencián is működik, így biztosítva a maximális számítási teljesítményt. Az alapkonfiguráció 8 GB RAM-mal és 256 GB ROM-mal érkezik.

Az OPPO mérnökei a melegedés problémájára is hatékony megoldással álltak elő:  Super-Conductive Vapor Chamber (VC) folyadékhűtő rendszer az iparágban vezető anyagokat alkalmaz és jelentősen javítja a hőelvezetést. Ennek köszönhetően a telefon játék vagy videót nézés közben is mindig hűvös marad és zökkenőmentesen működik.

____________________

* OPPO Reno8 5G – a Telekom és a vezető kereskedelmi hálózatok kínálatában. Reno8 Pro 5G – a vezető kereskedelmi hálózatok kínálatában limitált példányszámban.

Kulcsszavak: OPPO, okostelefon
Vissza