Bemutatták a Xiaomi Wireless AR Smart Glass Discovery Edition-t

Kütyü Magazin - 2023. február 28.

A Xiaomi, a fogyasztói elektronikai termékek és okoseszközök globális, vezető gyártója a barcelonai MWC-n egy úttörő jelentőségű fejlesztést mutatott be, a Xiaomi Wireless AR Smart Glass Discovery Edition-t. A csúcstechnológiát képviselő innováció a Xiaomi első vezeték nélküli AR (kiterjesztett valóság) szemüvege, amely IoT-ra támaszkodva kínál a környezet fényviszonyaihoz is igazodó retina kijelzőt. Az eszköz egy Snapdragon Spaces-kompatibilis okostelefonhoz kapcsolható, kifinomult módon követi a kézmozdulatokat, számos olyan applikációt támogat, amelyek a nagyobb felületen való megjelenítését segítik, és több előremutató innovatív megoldást kínál az eszközök közötti kompatibilitás megteremtése terén is. 

Vezeték nélküli AR szemüveg, késleltetésmentes megjelenítés

A Xiaomi Wireless AR Smart Glass Discovery Edition okosszemüveget azzal a megfontolással tervezték, hogy a lehető legjobb egyéni felhasználói élményt nyújtsa. A mindössze 126 grammos AR szemüveg nem vezetékkel, hanem a Xiaomi által kifejlesztett buszrendszeren keresztül kapcsolódik – nagysebességű, vezeték nélküli technológiával – az okostelefonhoz. Az eszköz a Snapdragon XR2 Gen 1 Platformot és a Xiaomi szintén saját fejlesztésű, alacsony késleltetésű kommunikációs csatornáját használja. A Snapdragon Spaces XR Developer Platform biztosítja a mindössze 3ms* késleltetésű vezeték nélküli kapcsolatot az eszköz és a szemüveg között. A teljes késleltetés sem több 50ms-nél**, ami hozzávetőleg megegyezik a vezetékes kapcsolatok késleltetési értékével. 

A szemüveg könnyű, ami a felhasznált anyagoknak – magnézium-lítium ötvözet és szénszálas alkatrészek – és egy saját fejlesztésű, szilícium-oxigén anód akkumulátor alkalmazásának tudható be. A 126 grammos tömeg azt jelenti, hogy az eszközt úgy viselhetjük, mint bármely más szemüveget – nem jelent nagyobb megterhelést a felhasználónak. A szemüveg tervezésekor figyelembe vették azokat az adatokat is, amelyeket fejmozgások ezreinek megfigyelése közben gyűjtöttek össze: ezért kivételesen precíz a kialakítás, kiváló az eszköz kiegyensúlyozása, a szárak távolsága és szöge, az orrnyereg elhelyezése és egyéb jellemzői, amelyek az utánozhatatlan felhasználói élményért felelősek. 

Az AR szemüveg szemhez közel eső retina kijelzője támogatja az elektrokromatikus színezést és fényszűrést, amit egyetlen kapcsolóval lehet szabályozni. 

A Xiaomi mérnökei hisznek abban, hogy a digitális világot és a valóságot hézagmentesen össze lehet illeszteni, ami azt feltételezi, hogy a felhasználó a virtuális és a valóságos tárgyakat is ugyanolyan tisztán és életszerűen látja. Ennek az igénynek a kielégítéséhez a készüléknek a legmagasabb szintű kijelzőminőséget kell nyújtania. A Xiaomi vezeték nélküli AR szemüvegek az iparág első olyan eszközei közé tartoznak, amelyek "retina-level" kijelzőt biztosítanak. Amikor a pixelsűrűség vagy PPD (képpont/fok) megközelíti a 60-as értéket, az emberi szem már nem képes érzékelni a kép szemcsézettségét. A Xiaomi Wireless AR Glasses PPD értéke 58, ami az említett küszöbértékhez nagyon közel áll, és az iparágban is az egyik legjobbnak számít. 

A két MicroOLED képernyőből álló szabadformájú optikai modul előnyeit kihasználva a Xiaomi Wireless AR Glass szabadformájú fényvezető prizmákkal is rendelkezik a még nagyobb képélesség elérése érdekében. Ezek a prizmák képesek az összetett fény felbontására kis optikai sűrűség esetén is. Az adott tartalom, amely a kijelzőn megjelenik, három felületről tükröződik vissza a fényvezető prizmákon belül, ami a felhasználó számára úgy jelenik meg, mintha a tárgy a szeme előtt helyezkedne el. 

Az okosszemüveg optikai modulját úgy tervezték, hogy a lehető legkevesebb fény vesszen el a képalkotási folyamat közben, és hogy a kép éles és megfelelően megvilágított legyen (1200 nit maximális fényerősség), ami lehetővé teszi az AR alkalmazások használatát. Mindezeken túl az okos szemüveget elektrokromatikus lencsékkel is ellátták, így a szemüveg alkalmazkodik az adott környezeti megvilágításhoz. Ezek a lencsék el is tudják sötétíteni a szemüveget, ami még élvezetesebbé teszi a tartalmak megtekintését, átlátszó módban ugyanakkor a kiterjesztett valóság érvényesül jobban, vagyis a valóság és a virtuális elemek szépen kiegészítik egymást. 

Xiaomi AR Gesture Control, természetesebb módja az interakciónak

A Xiaomi Wireless AR Glass az apró kézmozdulatokat, gesztusokat is képes értelmezni – ami szintén a Xiaomi saját innovációja –, vagyis lehetővé teszi, hogy a kéz precízen végrehajtott mozdulataival irányítsuk a szerkezet működését. Ez a fejlesztés azt is megmutatja, milyennek képzeli el emberek és számítógépek interakcióját a jövőben a Xiaomi. 

A szemüveg a felhasználó ujjainak mozgása alapján különféle gesztusokat is képes értelmezni. A középső ujj második ujjperce szolgál kiindulópontként, a mutatóujj második ujjperce jelenti a felfelé mutató irányt. Ezek mozgása jelöli ki a négy alapvető irányt a térben. Ezenkívül, a négy új 12 ujjperce a kínai kilencbillentyűs beviteli módhoz hasonló elven működik, vagyis a hüvelykujjal a megfelelő ujjpercre koppintva akár szövegeket is be lehet vinni. A csettintés (a hüvelykujj elhúzása a mutatóujjon) jelenti az applikációba történő belépést vagy kilépést. A Xiaomi a jövőben azt szeretné elérni, hogy a hüvelykujj tenyéren történő mozgatásával lehessen a megjelenő tartalmakat görgetni és kattintani. 

A Xiaomi vezeték nélküli AR szemüvege által felismert apró kézmozdulatok lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy olyan egyszerű, mindennapi parancsokat tudjon végrehajtani gesztusokkal, mint egy adott applikáció kiválasztása és megnyitása, oldalak lapozása, az alkalmazásból való kilépés és a főoldalra történő visszatérés – mindezeket persze anélkül, hogy az okostelefon kijelzőjét vagy gombjait kellene használnunk. 

A Xiaomi vezeték nélküli AR okosszemüvegbe egy kisfogyasztású AON kamerát is beépítettek, amelynek segítségével a mozdulatokkal történő interakció idejét meg lehet nyújtani, illetve egyéb funkciókat is el lehet érni. A felhasználók természetesen használhatják a telefonjukat is a szemüveg vezérlésére,; a készülék a párosítást követően akár gesztusokkal, akár a telefont érintőpados vezérlőként használva képes működtetni a szemüveget. 

Az AR szemüveg a konnektivitást is új szintre emeli 

A Xiaomi komoly tapasztalatra tett szert az elmúlt években az IoT technológia fejlesztése terén, amely számtalan innovációt eredményezett - ezek közül jónéhány a vezeték nélküli AR szemüvegbe is beépült. 

Az eszköz támogat több nagykijelzős alkalmazást, amely az ökoszisztémán belül, a Mi Share applikáció streaming felületén keresztül érhető el. Az olyan népszerű alkalmazások, mint például a TikTok és a YouTube, képesek a szemüveg által biztosított kijelző felület optimalizálására, amelyet lényegében egy hordozható képernyővé alakítanak át. A vegyes valóságnak köszönhetően a felhasználók a kedvenc applikációikat bárhol elhelyezhetik a látómezőben, és az felület méretét a térben végzett kézmozdulatokkal módosíthatják. Ezzel könnyebben, kényelmesebben hozzá tudnak férni a szükséges információhoz. 

A világ legnagyobb okosotthon-platformjának üzemeltetőjeként a Xiaomi az ökoszisztémájába integrálta a kiterjesztett valóságot, amellyel még különlegesebb felhasználói élményt tud kínálni. Például a Xiaomi vezeték nélküli AR szemüveggel a felhasználó „kiragadhat” egy képkockát a tévé által megjelenített képsorok közül, majd a műsort a szemüvegén nézheti tovább. Mindezeken túl a Xiaomi meghatározott bizonyos, gyakran ismételt parancsokat, amelyeket a felhasználók az okoseszközeiken végre szoktak hajtani – ezekkel, a szemüveg segítségével is képesek lesznek az eszközeiket működtetni. Például a szemüveggel egy lámpára tekintve, majd a levegőben a megfelelő kézmozdulatokat végrehajtva (egy virtuális gomb megnyomásával) a lámpát fel tudják kapcsolni vagy épp le tudják oltani. A Xiaomi a térbeli hangélményről sem feledkezett meg, így virtuális hangszórókat is el lehet elhelyezni úgy a térben, mintha azok a valóságos környezet részét képeznék.  

A Xiaomi Wireless AR Smart Glasses Discovery Edition szemüveget Xiaomi 13 vagy más, Snapdragon Spaces-technológiával kompatibilis eszközzel kell párosítani. A szemüveg titán színekben, és az orrnyereg méretét tekintve három változatban érhető el. A rövidlátók számára egy illeszthető nagyítólencse könnyíti meg a szemüveg használatát. Az okos szemüveg kompatibilis a Qualcomm Snapdragon Spaces, az OpenXR és a Microsoft MRTK fejlesztői keretrendszerekkel. A Xiaomi szorosan együttműködik a fejlesztőkkel annak érdekében, hogy az AR szemüveg minél előbb a boltokba kerülhessen.

_____________________ 

* A Xiaomi Internal Labs-ből származó adatok. A tényleges adatok az eszköz beállításaitól, a használati körülményektől és egyéb tényezőktől függően változhatnak.

** A Xiaomi Internal Labs-ből származó adatok. A tényleges adatok az eszköz beállításaitól, a használati körülményektől és egyéb tényezőktől függően változhatnak.

Vissza