Frissült a Waze

Farkas Norman - 2011. július 27.

Az Android és iOS felhasználók kedvenc közösségi GPS navigációja text-to-speech funkcióval bővült a sok kisebb fejlesztés mellett, sőt az Androidos verziót egy "ingázás" widgettel is kiegészítették.

Oldalunkon már olvashattál a Waze-ről, ami egy olyan navigációs szoftver, mely kihasználja a közösségi háló adta előnyöket. Eddig csak olvashattuk a mások által jelentett információkat, így - lássuk be - nem volt valami veszélytelen a dolog. A text-to-speech (TTS) funkciónak köszönhetően ez megváltozott, sokkal kényelmesebben és biztonságosabban róhatjuk az utakat Waze tagként. Sajnos egyelőre csak az USA és Kanada környékén üzemel a TTS, mivel időbe telik az egyes országokban lévő utcák, autópályák és egyéb forgalmi helyszínek megnevezéséhez kapcsolódó hanganyagok kidolgozása. De nem kell aggódnunk, hamarosan mi is élvezhetjük az új funkció nyújtotta előnyöket, amelyet egyébként manuálisan kell majd "aktiválnunk" a beállítások menüponton belül.

Itt van még az "ingázás" widget, ami viszont már a mostani frissítéssel a rendelkezésünkre áll, ha Androidot használunk. E fícsör használatakor meg kell adnunk az otthoni címünket, illetve a kedvencekhez kell adnunk például a munkahelyünk címét. A Waze megjegyzi a két helyszín közti útvonalat, és általános indulási időnket is egyik pontból a másikba. A widget információval szolgál egy színkódolt tűcske segítségével, hogy az adott időben érdemes-e nekivágnunk az útnak. Ha a tű piros, akkor nagy a forgalom és kétséges, hogy időben érkezünk majd, ha pedig zöld, akkor a forgalom barátságos szinten van és akadálytalanul beérhetünk dolgozni. Egy becsült utazási időt is találunk a widgeten, hogy igazán képben (vagy inkább időben) legyünk, s kapunk egy Commute-O-Meter nevű grafikont, hogy áttekinthessük, mely időszakokban mennyi idő alatt tettük meg a végpontok közti távot. Helyett kapott még egy "gyorsgomb", melynek használatával azonnal kapunk egy útvonaltervet a két pont között, természetesen abból kiindulva, amelyikhez épp közelebb vagyunk.

Ami a "kisebb" fejlesztéseket illeti, a Waze jobb grafikájú térképet, animált ikonokat, forgalmi mutatókat, valamint jobb teljesítményt kapott. Érdemes frissíteni!

A Waze az iTunes App Store, illetve az Android Market felületéről rántható le.

Vissza