Kevesebb, mint havi ezer forintból megvédhetjük mobil eszközeinket

Kütyü Magazin - 2014. május 16.

Kevesebb, mint havi 1.000 forintból megvédhetjük mindennapi munkánkhoz, kommunikációnkhoz szükséges eszközeinket. A PBA Praeventio Zrt. biztosítási alkusz garancia időn túl is védelmet kínál okostelefonokra, táblagépekre, laptopokra és egyéb elektronikai eszközökre. Sőt, az elektronikus készülékek-biztosítás olyan esetekre is segítséget nyújthat, amik kívül esnek a rendeltetésszerű használaton, azaz amikre az érvényes garancia már nem vonatkozik.

Elektronikus eszközeink nélkülözhetetlen részévé váltak mindennapjainknak, azonban sokszor elfelejtjük, hogy milyen sérülékeny szerkezetekről van szó.

Egy középkategóriás okostelefon ára 80-100 ezer forinttól kezdődik, ennek az összegnek kevesebb mint  1%-a a havidíja egy olyan biztosításnak, ami önhibánkból eredő töréskárra, vízkárra, vagyis minden olyan kárra is kiterjed, amit a garancia már nem fedez.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kiterjesztett garancia, amit vásárláskor a legtöbb helyen felajánlanak, nem azonos az elektronikus készülék-biztosításokkal, a kettő inkább egymás kiegészítéseként szolgál. Míg a garancia és a kiterjesztett garancia is a rendeltetésszerű használat közben felmerülő károkat fedezi, az elektronikus készülékek-biztosítás olyan esetekben is védelmet nyújt, amikor sem a normál, sem a kiterjesztett garancia nem segít.

„A PBA adatai szerint minden negyedik elektronikus készülék képernyője szenved töréskárt vagy vízbe ejtik a készüléket, esetleg leöntik valamivel. Ezek tipikusan olyan esetek, melyeket garanciálisan nem lehet orvosolni, de az elektronikus készülék-biztosítással igen.” – mondta Dr.Vass Gábor, a PBA Praeventio Zrt. szakmai vezetője.

Elektronikus készülékeinket tökre teheti egyebek mellett egy villámcsapás is. A MABISZ adatai alapján voltak olyan hónapok, amikor az összes hazai kárbejelentés 28 százalékát, több mint 14 800 esetet villámcsapással kapcsolatosan jelentett be a lakosság. Ezeken belül kiemelkedően magas volt a villámcsapások ún. indukciós – túlfeszültséggel kapcsolatos – hatása miatti káresemény, ami elsősorban a műszaki berendezéseket tette tönkre.

Néhány példa a legolcsóbban elérhető elektronikus készülék-biztosításokra (a PBA adatai alapján):

Okostelefon kategóriában:

- Samsung Galaxy S4 (111 870 Ft) >> minimál díj: 10.000 Ft/év,  teljeskörű bizt. védelem   

Tablet kategóriában:

- iPad4 64 GB (167 000 Ft) >> minimál díj: 10.000 Ft/év  teljeskörű bizt. védelem

Laptop kategóriában:

- Sony Vaio Fit (180 000 Ft) >> minimál díj: 10.000 Ft/év  teljeskörű bizt. védelem

 

 

Az elektronikus készülék-biztosítása, pontosabban az elektronikus berendezések és készülékek összkockázatú biztosítása védelmet nyújt:

- az előre nem látható balesetszerű, váratlan, hirtelen bekövetkező károkra, mint például a kezelési hibából, ügyetlenségből, gondatlanságból bekövetkező károkra;

- továbbá betörés, rablás, lopás, tűz, víz;

- vagy más elemi károk esetén is biztonságban vagyunk.

A szolgáltatók, kereskedő által kínált kiterjesztett garancia tehát nem azonos az elektronikus készülék-biztosítással.

A kiterjesztett garancia – rendeltetésszerű használat esetén – kizárólag a gépére és annak alkatrészeire nyújt védelmet, mintegy meghosszabbítva a garanciális időt, de változatlan feltételekkel. Az elektronikus készülék-biztosítás kiegészíti ezt a védelmet, mert azokat a nem várt eseményeket is fedezi, melyekre a garancia már nem vonatkozik. Például: gyakori eset, hogy a táblagép üvegének cseréje közel olyan összegbe kerül, mint a gép vételára.

 

 

Vissza