Galaxy Tab S 10.5 tablet teszt – Játssz nagyban!

Farkas Norman - 2015. január 25.

Néhány napra nálunk vendégeskedett a Samsung Galaxy Tab S duó nagyobbik, 10,5 hüvelykes AMOLED kijelzővel szerelt tagja. A rendkívül karcsú, méretéhez képest pedig meglepően könnyű készülékre jó ránézni és élmény használni, igazi multimédiás mindenes. A Tab S 10.5 Achilles-sarka az ára, amiért cserébe a remek szoftveres és hardveres adottságokon felül prémium anyagokat is kínálhatna.

Bevezető

A Samsung 2014 június 12-én rántotta le a leplet prémium szegmensbe szánt táblagépeiről, a 8,4 és 10,5 hüvelykes Galaxy Tab S modellekről (a bemutatóról szóló részletes beszámolónkat itt találod). Utóbbi készüléket kölcsönkaptuk egy hétre a gyártó hazai képviseletétől, hogy élőben is megbizonyosodhassunk a képességeiről és megállapíthassuk, mennyire válik be mint tartalomfogyasztó eszköz. A cikkben arra is keressük a választ, hogy a Galaxy Tab S 10.5 vajon megéri-e az árát, hozza-e a mezőnyben elvárt színvonalat, és hosszú távon számíthatunk-e a képességeire, ha végül mellette tesszük le a voksunkat.

Dizájn, kijelző, elemek elrendezése

Bár a Tab S 10.5 a nagyobb táblagépek táborába sorolandó, sokkal légiesebb, mint a kisebb megjelenítővel szerelt táblák zöme. Ezt főként 6,6 milliméteres karcsúságának köszönheti, ami miatt azt a benyomást kelti, hogy csupán egy kijelzőből áll az egész masina, de a készülékház lekerekített sarkai, a kijelző körüli nem túl vastag keret és a 465 grammos súly is hozzájárul a „jé, ezt milyen jó érzés kézbe venni” élményhez.

 

 

A tablet fehér és bronz színekben érhető el, mi az utóbbi verziót vehettük górcső alá. A minőségérzettel alapvetően nincs gond, legalábbis, ha nem szoktunk hozzá a fém jelenlétéhez, a Tab S burkolata (ahogy az összes jelenleg kapható Samsung táblagép) ugyanis műanyagból építkezik. Az előlapon ezt nem is próbálja leplezni a gyártó, ellentétben a fémes hatású, bronzszínű kerettel, ami – meglepő vagy sem – kifejezetten ízlésesre sikerült, nem kelt gagyi benyomást. A hátlapon a Galaxy S5 zászlóshajónál látott puha, lyukacsos borítás köszön vissza, amihez kellemes hozzáérni, nem csúszós, ráadásul az ujjlenyomatokat sem gyűjti.

Nézzük, mit hova építettek a Samsung emberei! A gép előlapját értelemszerűen a kijelző uralja, amit kicsit később részletesen bemutatunk. Mivel a készüléket alapvetően fektetett nézetben való használatra tervezték, így annak megfelelően járjuk körbe. A megjelenítő alatt közép tájt a gyártótól megszokott vezérlőgomb trió vár minket: középen a fizikai Home, tőle balra a kapacitív Alkalmazásválasztó, jobbra pedig a szintén érintésérzékeny Vissza. A Home gombba egy ujjlenyomat-olvasót rejtettek a mérnökök, amelyet a kijelző feloldása mellett a Samsung fiókunkba való belépéshez és PayPallel történő fizetéshez is használhatunk hitelesítés céljából. Fontos, hogy a szenzor csak az ujjunk elhúzását képes érzékelni, ha szimplán ráhelyezzük, az nem elegendő a beolvasásához. A tesztidőszak alatt ujjlenyomathoz kötöttem a készülék feloldását, és elég macerásnak bizonyult a napi használat során, persze egy idő után hozzá lehet szokni, de szerintem a felhasználók zöme nem lesz ilyen kitartó és inkább kikapcsolja. Visszatérve az előlapi elemekhez, a méretes kijelző fölött a fényérzékelő, 2,1 megapixeles előlapi kamera és Samsung logója sorakozik egymás után.

 

 

A készülék oldalain végigfutó bronzos keret egyhangúságát számos elem töri meg. Bal szélen az egyik hangszórót rejtő rács és a 3,5mm-es audio csatlakozó kapott helyet, jobbra a másik hangszóró, a microSD kártyafoglalatot rejtő ajtócska és a szabványos microUSB 2.0 csatlakozó került. A tablet alját semmivel nem próbálták elrondítani vagy feldobni, míg a tetején megtaláljuk a ki/bekapcsoló gombot és a hangerőszabályzó gombokat is. Ugyanitt kukucskál a távirányító funkciókhoz elengedhetetlen infra port is. Ha megfordítjuk az eszközt, a már említett pöttyös hátlappal találjuk szemben magunkat, amin a gyártó logóját, fölötte a 8 megapixeles kamerát a hozzá tartozó LED villanót láthatjuk. A hátlap alsó részén mindkét oldalon van egy kör alakú elem, ezek a készülékhez megvásárolható gyári tok rögzítésére szolgálnak.

A táblagép legmeghatározóbb eleme a 10,5 hüvelykes, 2560 x 1600 képpont megjelenítésére alkalmas (WQXGA), Super AMOLED technológiával készülő érintőkijelző, amin már-már vibrálnak a színek és jól kivehetők a legapróbb részletek is. A Samsung nem véletlenül használja előszeretettel az AMOLED paneleket készülékeiben, hiszen azok igen jó minőségben, élénk színekkel és valódi fekete árnyalattal közvetítik a tartalmakat, miközben nem zabálják az energiát. A megjelenítő elképesztő betekintési szöggel rendelkezik, vagyis szinte minden irányból látható a tartalma különösebb minőségromlás, elszíneződés, vagy foltozódás nélkül. A kontraszt szintén rendben van, az érzékenységre sem lehet panasz (hiszen még hagyományos kesztyűben is érdemben tapogathatjuk) és állítólag erős napfényben is jól olvasható marad a panel – ám ezt sajnos nem volt alkalmunk kipróbálni, mivel igen borús időben került sor a tesztelésre.

Hardver, üzemidő

A táblagép lelke a Samsung műhelyében készülő, ARM big.LITTLE architektúrát követő Exynos 5 Octa 5420 cipset, ami nyolcmagos processzort és Mali-T628 MP6 grafikus gyorsítót foglal magába. A CPU négy 1,3GHz-es Cortex-A7 magjának köszönhetően csínján bánik az energiaforrásokkal, ha teheti, viszont képes igazi erőműként is dolgozni (ez főleg játékok esetén látszik) a négy 1,9GHz-re skálázott Cortex-A15 magja segítségével. Az erős – de a legújabb Qualcomm Snapdragon lapkáknál gyengébb – chipset mellé 3GB RAM-ot pakoltak a mérnökök, ami bőven elegendő a gyors működéshez és több program párhuzamos futtatásához.

A hardveregyüttes nem muzsikált rosszul a szintetikus tesztekben sem (pl. AnTuTu), az eredményekről a képernyőképek böngészése során tájékozódhatsz. Érdemes megemlíteni, hogy a Tab S 10.5 LTE verziójában nem nyolcmagos Exynos, hanem négymagos Snapdragon 800 processzor teljesít szolgálatot, ami teljesítmény szempontjából nem jelent különösebb kompromisszumot, funkcionalitásban viszont kínál némi pluszt az integrált LTE modem formájában. Utóbbi kiaknázásához a szóban forgó modellbe egy microSIM foglalat és a híváskezelő funkciók is bekerültek.

 

 

A csatlakozási lehetőségeket a kétsávos WiFi, az A-GPS (+GLONASS) és a Bluetooth (4.0) modulok határozzák meg, adott a WiFi Direct és a DLNA támogatás is. Ha kábeleket használnánk, akkor számíthatunk az MHL 2.1 és az USB OTG előnyeire. A készülék egyetlen szembeötlő hiányossága a csatlakozás frontján az egyérintéses párosítást lehetővé tévő NFC kihagyása, ami nélkül simán lehet élni, csak vele valahogy mégis teljesebb lenne a kép, ahogy egy felsőkategóriás készülék esetében illene.

Üzemidejét tekintve meglepett a szuperlapos kütyü. Minden bizonnyal a Super AMED kijelző és a big.LITTLE architektúrára épülő processzor, na és persze mobilnet hiánya is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy akár 9-10 órán keresztül használhassuk egyetlen felöltéssel a tabletet bekapcsolt WiFivel. A selymes tapintású hátlap alatt egyébként egy 7900mAh kapacitású akkumulátor lapul, amit 3-4 óra alatt teljesen feltölthetünk a mellékelt 2 amperes töltő segítségével. Vész esetén jól jöhet a szolgáltatásokat korlátozó és a kijelzőt szürkeárnyalatosra változtató Ultratakarékos Üzemmód, amivel hosszú órákkal nyújtatjuk meg az üzemidőt még nagyon alacsony töltöttség mellett is, viszont csak az alapfunkciókra támaszkodhatunk ezalatt.

Rendszer, működés

A készüléken az Android rendszer 4.4.2 KitKat verziója fut a Samsung TouchWiz és Magazine UX felületével kiegészülve. Utóbbiak jóvoltából nyomát sem látjuk a gyári Android elemeinek, mindenütt a dél-koreaiak elképzelései öltenek formát. A kezdőképernyő bal szélső oldala a Flipboardra emlékeztető My Magazine, ami az érdeklődésünknek megfelelő hírek tartalmak gyűjtőhelye. Ettől jobbra maximum öt további oldalunk lehet, amiket különböző alkalmazásindító ikonokkal és widgetekkel tehetünk hasznossá. A képernyő tetejéről lehúzható értesítési sáv felső részén oldalra görgethető gyorskapcsolók vannak, amik alatt az S Kereső és a Gyors Kapcsolódás gombja, illetve a fényerő és a hangerő szabályzására lehetőséget nyújtó csúszkák foglalnak helyet. A praktikus, de nem túl szép elemek alatt sorakoznak az értesítések.

 

 

A rendszer egyik leghasznosabb funkciója a többablakos üzemmód, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre több alkalmazás osztozzon a kijelzőn. A Vissza gomb hosszú megnyomásával és egy a kijelzőn végzett gesztussal is elővarázsolható okosság használata során lehetőségünk van az egyes ablakok átméretezésére is.

Gyárilag egy sor hasznos és kevésbé hasznos app vár minket a Tab S fedélzetén. Jelen van az S Tervező szervezőalkalmazás, az S Kereső, az S Voice asszisztens (nem tud magyarul), a gyári mellett a Chrome böngésző, valamint a Dropbox, a Flipboard, a YouTube és az Evernote kliense is. Dokumentumok megnyitásához a Hancom Office Viewert használhatjuk, számítógépünk vezérléséhez adott a Remote PC.

 

 

Az alkalmazások tárháza gyakorlatilag végtelen, hiszen a Google Play Áruházból és a Galaxy Apps alkalmazásboltból is kedvünkre csemegézhetünk igényeinknek megfelelően.

Extraként néhány magazint is tartalmaz a gyári felhozatal. Ilyen a JOY Magazin, a Füles, az Éva Magazin és a Men’s Health. Ezeket remekül jeleníti meg a készülék, jó őket olvasni rajta, de olykor úgy tűnt, nem minden stimmel; a Men’s Health többször is leállt magától.

Nem csak a magazinok böngészésekor okozott kellemetlen meglepetést a tablet, a tesztidőszak alatt néhányszor a kezelőfelület is megadta magát, s ezen csak egy újraindítás tudott segíteni. Remélhetőleg csak egy szoftverhibáról van szó, amit gyorsan javítanak a Samsung emberei, mert egy ilyen probléma méltatlan egy felsőkategóriás készülékhez.

 

 

Az FM rádiót sajnos kispórolták belőle, de multimédia frontján így is magas szintet képvisel a tablet; sztereó hangszórói jó minőségben szólaltatják meg a zenéket és a filmeket is, utóbbiakból a HD felbontásúak is zökkenőmentesen futnak a videolejátszóban. Ez nem is csoda, hiszen a készülék 8 megapixeles hátlapi kamerájával akár Full HD felvételeket is rögzíthetünk, és elég furcsa lenne, ha azokat nem tudnánk rajta lejátszani. A kameránál maradva, nem készít rossz videókat és képeket, ráadásul gyenge fényviszonyok között sincs elveszve, hála a hozzá mellékelt LED villanónak.

Összegzés

A Galaxy Tab S 10.5 egy könnyen megkedvelhető, karcsú kialakítása és méretes kijelzője miatt kényelmesen használható, gyors táblagép, amire az élénk színeket felvonultató, éles AMOLED kijelzőnek köszönhetően jó ránézni, élvezet vele tartalmakat fogyasztani. A pozitív benyomásra rátesz egy lapáttal a tartalmak könnyed elérését lehetővé tévő felület, a több alkalmazás párhuzamos megjelenítését megvalósító többablakos üzemmód és korrekt üzemidő. Ezek az előnyök még a bruttó 130 ezer forintos árcédula mellett is könnyen feledtethetik az NFC hiányát, a plasztik burkolatot és tökéletlen ujjlenyomat-olvasót – ami bár sokszor jól jöhet, alkalmanként könnyen felidegesíthet. Ha mindezek mellé szeretnénk LTE mobilenetet is, akkor választhatjuk a 160 ezer forintos LTE-képes modellt, bár kissé túlzásnak tűnik plusz 30 ezer forintot elkérni ezért a képességért, ráadásul joggal gyaníthatjuk, hogy mobilhálózatra kapcsolódva drasztikusan csökken az üzemidő.

A Galaxy Note sorozatból ismert S Toll támogatás sokat dobhatott volna a készülék megítélésén, de a Samsung kihagyta ezt a ziccert. Az alkotni vágyók ehelyett a külön megvásárolható, 30-40 ezer forintba kerülő Bluetooth billentyűzetre támaszkodatnak, amivel kvázi netbookká alakítható a táblagép.

Specifikáció

Méret, súly: 247,3 x 177,3 x 6,6 milliméter, 465 gramm

Operációs rendszer: Android 4.4.2 KitKat + Samsung TouchWiz és Magazine UX felület

Processzor: Samsung Exynos 5 Octa 5420; négy 1,9GHz-es Cortex-A15 és négy 1,3GHz-es Cortex-A7 maggal, Malit-T628 MP6 grafikus gyorsítóval

Memória: 3GB RAM, 16/32GB belső tárhely, microSD kártyafoglalat

Kijelző: 10,5 hüvelykes, 1600 x 2560 pixel felbontású Super AMOLED

Csatlakozás: Bluetooth 4.0, WiFi (802.11/a/b/g/n/ac, dual band), A-GPS+GLONASS, microUSB 2.0, infra port

Kamera: 2,1 megapixeles előlapi és 8 megapixeles, LED vakuval segített hátlapi kamera autofókusszal

Akkumulátor: 7900mAh Li-polimer

Egyéb: ujjlenyomat-olvasó, Full HD videófelvétel, WiFi only és LTE változat bronz és fehér árnyalatokban, Google és Samsung szoftverek

 

 

Vissza