Összehasonlítás a világszerte elérhető internetárakról 2023-ban

Kütyü Magazin - 2023. november 16.

A Picodi Magyarország elemzői csapata 364 internetszolgáltató árlistáját 85 országban ellenőrizte, és rangsort készített a leginkább és legkevésbé megfizethető internet-hozzáférésű országokról.

Ebben a jelentésben csak olyan ajánlatokat vettünk figyelembe, amelyek korlátlan internet-hozzáférést biztosítanak anélkül, hogy hozzáadott szolgáltatások, például TV- vagy mobiltervek lennének.

 

A világban a leggyakrabban kínált internetszolgáltatás sebessége 100 Mbit/s

A legfrissebb Speedtest.net adatok szerint a világviszonylatban az internet-hozzáférés sebessége 85 Mbit/s. Azonban kiderült, hogy a legnagyobb streaming platformokon a 4K UHD minőségű filmek megtekintéséhez 15 Mbit/s és 50 Mbit/s sávszélesség is elegendő. 

A Picodi.com adatai szerint a világszerte leggyakrabban kínált internetszolgáltatás sebessége 100 Mbit/s, amelyet az ellenőrzött 85 ország közül 74-ben kínálnak. Olyan országokban, mint Kína, Spanyolország, Franciaország és Szingapúr, a nagyobb internetszolgáltatók már nem kínálnak ilyen „lassú” sávszélességet.

A kényelmes 100 Mbit/s sávszélesség a legdrágább Norvégiában (átlagosan 76,40 €/hónap), Izlandon (59,50 €/hónap) és Ausztráliában (58,30 €/hónap). Másrészről, a 100 Mbit/s sávszélesség legkedvezőbb árai Oroszországban (5,30 €/hónap), Ukrajnában (5,60 €) és Romániában (6,10 €/hónap) voltak tapasztalhatók.

Magyarország a rangsor alsó felében szerepelt – a 100 Mbit/s sávszélesség átlagosan 12,40 €/hónapba kerül nekünk. Azonban az internetszolgáltatók által leggyakrabban kínált internetszolgáltatás sebessége az országunkban 500 Mbit/s, amely átlagosan 19,98 €/hónapba kerül.

Internet akár 20 €-ért havonta

Hasonlóan a 2019-es jelentésünkhöz, ellenőriztük, milyen internet-sávszélesség vásárolható 20 €/hónapért (kb. 7.700 Ft). Rangsorunkból 34 ország esett ki, elsősorban Nyugat-Európából, de Kanada, Dél-Afrika, Japán, Ausztrália és Új-Zéland is szerepel közöttük. Ezekben az országokban a legnagyobb internetszolgáltatók nem kínálnak internet-hozzáférést ebben az árkategóriában. 

E rangsor élén Lettország áll, ahol az internetszolgáltatók 1,2 Gbit/s sávszélességet kínálnak 20 € alatt. Magyarország a 2. helyen osztozik 13 másik országgal, ahol 1 Gbit/s sávszélességet kaphat 20 € alatt. Ebbe a csoportba olyan országok tartoznak, mint Lengyelország, Szlovákia, Románia és Ukrajna.

Mennyibe kerül a 1 Gbit/s sávszélesség világszerte

A Picodi.com adatai szerint a gigabites internet átlagosan 15%-kal olcsóbb lett 4 év alatt (Magyarországon az ár 109%-kal emelkedett). Azon országok számában, ahol az internetszolgáltatók ilyen sávszélességet kínálnak, a szám feleződött. 

Néhány országban ilyen magas sávszélesség csak keveseknek elérhető luxus: a Fülöp-szigeteken, Costa Ricában, Paraguayban, Peruban és Venezuelában a 1 Gbit/s sávszélesség 100 € vagy annál többe kerül.

Magyarországon a 1 Gbit/s sávszélesség 16,8 €-ért (6.490 Ft) havonta érhető el.

 

A legolcsóbb hozzáférést az 1 Gbit/s sávszélességhez Ukrajnában  € havonta), Romániában (8,70 €/hónap) és Oroszországban (9,70 €/hónap) találhatjuk meg.

Módszertan

Tanulmányunk 85 országot ölel fel Európában, Amerikában, Ázsia-Csendes-óceániában és néhány afrikai országban.

A legnagyobb internetszolgáltatókat vettük figyelembe, akik korlátlan otthoni internethozzáférést kínálnak optikai szálas vagy az adott országban elérhető legfejlettebb technológia segítségével. A rangsorunkban szereplő árak a promóciós időszak vége után érvényesek. Azokat az ajánlatokat elhagytuk, amelyek különböző szolgáltatás csomagokat tartalmaznak, például internet + TV vagy internet + hozzáférés fizetős előfizetéses szolgáltatásokhoz. Szintén elhagytuk a kisebb internetszolgáltatókat, akik csak bizonyos régiókban vagy városokban kínálják szolgáltatásaikat. Ha a routerbérlet külön fizetendő volt, akkor ez a költség is benne volt az internethozzáférés árában. Az 1 Gbit/s sávszélesség árak különbségét 2023-ban és 2019-ben a helyi valutában számoltuk ki.

Árak 2023. november szerint. A valutákat az október 2023-as átlagárfolyamon átváltottuk a Google Finance alapján.

Források

https://www.speedtest.net/global-index

https://help.netflix.com/en/node/306

https://help.hbomax.com/pl-en/Answer/Detail/000001257

https://help.disneyplus.com/article/disneyplus-recommended-speeds

https://support.google.com/youtube/answer/78358

https://help.hulu.com/s/article/speed-recommendations

A teljes országok és internetszolgáltatók listája itt található.

 

Forrás: Picodi Magyarország

Vissza