A Zyxel elsőként dobja piacra a leggyorsabb WiFi 7 hozzáférési pontot

Kütyü Magazin - 2024. február 28.

A vezeték nélküli technológiák és szabványok gyors fejlődése új lehetőségeket teremt a vállalati WiFi hálózatok teljesítményének, megbízhatóságának és lefedettségének növelésére. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az új szabványok gyakran anélkül váltják egymást, hogy valóban lenne idejük megvetni a lábukat a piacon.

Eljött tehát a pillanat, hogy a WiFi 6E és a WiFi 7 megmérkőzzön egymással. Bár a WiFi 6E a működését kiterjeszti a 6 GHz-es frekvenciasávra, jelenleg csak igen korlátozott számú berendezés támogatja ezt, elsősorban professzionális laptopok és a legdrágább okostelefonok. Amikor a vállalatok fejleszteni szeretnék hálózati infrastruktúrájukat, az a legvalószínűbb, hogy átugorják a hivatalosan csak 2021-ben elfogadott WiFi 6E szabványt, és teljes mértékben a vadonatúj WiFi 7 szabványra összpontosítanak.

Ez a döntés pedig nyilvánvalóan gyakorlati okokra vezethető vissza – míg a WiFi 6E nem nyújt lényeges javulást a széles körben használt WiFi 6 szabványhoz képest, csupán a 6 GHz-es frekvenciasáv támogatása számít újdonságnak, az új WiFi 7 eszközök viszont valóban drámai ugrást fognak elérni a vezeték nélküli hálózatok teljesítményében.

Készüljön fel a WiFi 7-re

A WiFi 7 szabvány számos új funkciót és fejlesztést hoz a vezeték nélküli hálózatok számára, melyek közül a legkiemelkedőbb az eddigi szabványokhoz képest akár ötször gyorsabb átviteli sebesség. Bár a maximális elméleti átviteli sebesség 46 Gbps, az egyes WiFi 7 hozzáférési pontok három frekvenciasáv párhuzamos használatával akár 22 Gbps sebességű átvitelt is biztosíthatnak, ami gyakorlatilag ötszöröse a WiFi 6 és WiFi 6E szabványokat támogató hozzáférési pontok sebességének.

Azonban a WiFi 7 még ennél is többre képes. Néhány vállalkozás számára a sebesség másodlagos lehet a hálózat megbízhatóságához, a WiFi jelet igénylő területeken elérhető magas minőségű lefedettséghez, és az egyre növekvő számú csatlakozó készülékek egyidejű kiszolgálásához képest.

A WiFi 7 pedig pontosan ebben jeleskedik. A 6 GHz-es sáv integrálásán kívül az új szabvány akár 320 MHz szélességű átviteli csatornákat, 16×16 MU-MIMO-t és a 4096-QAM OFDMA jelmodulációt is támogatja. A WiFi 7-hez továbbá egy fejlett Multiple Resource Unit funkció is tartozik, ami azt jelenti, hogy minden 20 MHz-es főcsatornában akár 9 kliensre fel lehet osztani az átvitelt frekvenciánként, és több erőforrás-egységet (RU-t) lehet egy adott ügyfélhez hozzárendelni.

Az előnyök felsorolása nem ér még véget. A WiFi 7 egyik legnagyobb erőssége a Multi-Link Operation (MLO), egy új technológia, amely lehetővé teszi a végberendezések számára, hogy egyszerre küldjenek és fogadjanak adatokat különböző frekvenciasávokon és csatornákon keresztül. Ennek köszönhetően az MLO egy újabb ugrás a teljesítmény növelése, a késleltetés csökkentése és mindenekelőtt a teljes vezeték nélküli hálózat megbízhatóságának fokozása terén. A WiFi 7 minden eszköz számára mindenkor és minden helyen elérhetővé teszi a lehető legjobb kapcsolódást.

 

 

Megérkezett a támogatás is a WiFi 7-hez

Az egyik érdekessége a WiFi 7-nek, hogy a szabvány végső specifikációit, amelyre 802.11be néven hivatkozunk, még nem fogadták el hivatalosan. A szabvány várhatóan csak 2024 végén lesz hivatalosan jóváhagyva.

Szerencsére azonban nem kell egy évet várnunk annak érdekében, hogy élvezhessük a WiFi 7 nagyszerű előnyeit. Az első WiFi 7 eszközök már most is elérhetők a piacon, és a gyártóik garantálják, hogy bármilyen változást, ami a végső 802.11be szabványt érinti, frissítés útján kezelni fognak.

A menedzselt szolgáltatást nyújtók (MSP) és kis- és közepes vállalkozások (KKV) számára tervezett vadonatúj Zyxel WBE660S háromsávos hozzáférési pont az első ilyen elérhető WiFi 7 eszköz.

Ez a hozzáférési pont készen áll, hogy megbízható kapcsolatot nyújtson számos eszköz számára olyan helyeken, mint például irodaházak, iskolák, stadionok, repülőterek és közlekedési csomópontok. A Zyxel WBE660S akár 22 Gbps sebességű átvitelt biztosít, és egy 10 Gbps Ethernet interfésszel rendelkezik, hogy a szélsőséges átviteli sebességeket valóban kihasználhassa. A hozzáférési pont támogatja a NebulaFlex Pro felhőplatformot, amely lehetővé és egyszerűvé teszi a kiterjedt hálózatok kezelését és biztonságát, bárhol és bármilyen eszközről.

A Zyxel WBE660S a legújabb Qualcomm Networking Pro 1220 WiFi 7 platformon alapul, amely biztosítja, hogy a hozzáférési pont erős számítási teljesítménnyel rendelkezik, és még a legmagasabb követelményekkel rendelkező környezetekben is megbízhatóan működik. A hozzáférési pont három okos antenna rendszerrel rendelkezik. Ezek intelligensen adaptálják az antenna mintázatokat, javítva ezzel a WiFi teljesítményét és lefedettségét, és csökkentik a környező WiFi hálózatok, valamint a 4G és 5G mobilhálózatok okozta interferenciát.

A jelentős technológiai áttörések és az új vezeték nélküli szabványt támogató első eszközök piacra dobása erőteljes indokot szolgáltat arra, hogy a WiFi 7-et válasszuk az új hálózatok építése és meglévő infrastruktúrák fejlesztése során.

Vissza