Új lehetőség az androidos közösségi navigációra - Egérút

Kütyü Magazin - 2011. november 23.

A Geox Kft. és az Antares Kft. által fejlesztett Egérút ingyenes, magyar fejlesztésű, közösségi autós navigációs alkalmazás az Android platformot használók részére, mely a felhasználóktól kapott valós idejű forgalmi információk és egy operátor által rögzített forgalmi korlátozások alapján tervezi meg a leggyorsabb útvonalat. Ismerős megoldás, ugye?

Az Egérutat az Android Marketről ingyenesen letöltők és használók autózásaik adataival automatikusan pontosítják, és ezzel hozzájárulnak a forgalmi dugók, így a szmog csökkentéséhez. A szoftver működési elve a Waze nevű alkalmazáséhoz hasonlítható, melyről már korábban beszámoltunk. Persze azért bőven akad különbség a két navigációs program között.

A jelenleg béta teszt alatt futó Egérút már képes az időalapú tervezésre, így ténylegesen a leggyorsabb útvonalat ajánlja fel, köszönhetően

1.    a közösségi alapon, anonim módon gyűjtött forgalmi adatoknak,

2.    a központban, a forgalmi akadályokról az operátor által rögzített információknak,

3.    a közösségi navigáció igényeihez fejlesztett szoftvernek,

4.    a mögötte lévő naprakész térképi adatbázisnak.

Mivel az Egérút öntanuló, ezért minden egyes megtett autóúttal pontosabbá válik. A közlekedésben résztvevők – a begyűjtött és a szerver felé szolgáltatott adatokkal – segítséget nyújtanak a központi rendszernek és a rendszert használó többi résztvevőnek, így létrejön egy olyan közösségi tudás, mely más minőséget jelent az útvonaltervezésben az eddigi egyéni navigációval szemben. Az Egérút fejlesztői és a dugókban ülők ezért egyaránt bíznak benne, hogy a jelenlegi háromezres felhasználói kör gyorsan tovább bővül.

Az alkalmazás használatakor az utazás alatt a navigációs rendszerekben megszokott képi jelekkel és hangutasításokkal találkozunk, de a háttérben zajló folyamatok teljesen mások, mint egy hagyományos navigáció esetében. A különbség ott jelentkezik, hogy az útvonaltervezés nem a mobiltelefonon, hanem egy központi szerveren történik, amely információkkal rendelkezik a város forgalmi helyzetéről, ezért képes olyan útvonaljavaslatokat tenni, melyek figyelembe veszik az aktuális forgalmi adatokat. Ehhez természetesen folyamatos internetkapcsolat szükséges, így a rendszer havi 20-40 megabyte adatforgalmat generál.

Az Egérút 2012 elejéig folyamatos fejlesztéssel eléri az 1.0-ás verzió szintjét, amikorra a térkép alapú úti cél beállítás, az érdekes pontok adatbázisa (POI) valamint az éjszakai üzemmód is működik. Várhatóan 2012 első negyedévében lesz elérhető az alkalmazás az iPhone és a Windows Phone 7 platfomor használók számára.

Az Egérút letöltése az Android Market felületéről

Te mekkora sikert jósolsz az Egérútnak? Vajon méltó ellenfele lesz a már széles körben elterjedt, ugyanezen az elven működő Waze-nek?

Vissza