LG P920 Optimus 3D teszt

Farkas Norman - 2011. december 2.

Nálunk vendégeskedett a koreai gyártó duplamagos processzorral, kétcsatornás memóriával és 3D kijelzővel felvértezett csúcsmobilja. A készülék által nyújtott 3D élmény lenyűgöző, de vajon mennyire látjuk hasznát a mindennapokban? Tesztünkben többek között erre is keressük a választ.

Kommunikáció, készenlét

A háromsávos UMTS és négysávos GSM modullal felvértezett készülék egyaránt kapott WLAN (802.11b/g/n), remekül funkcionáló A-GPS és viszonylag fejlett, A2DP-képes Bluetooth (3.0) egységeket. A mobilinternet adta lehetőségeket a HSPA (14,4Mbps le és 5,76Mbps fel) adatátviteli képesség által aknázhatjuk ki. Az LG rányomta bélyegét a telefon böngészőjére, melynek eredménye egy kiváló hatásfokkal kezelhető, multitouch-os nagyítást és kicsinyítést támogató szoftver lett, mely több lapot is kezel, az egyes oldalak között pedig pofonegyszerű váltást tesz lehetővé. Az Optimus 3D-t ellátták DLNA és WiFi tethering funkciókkal is. Utóbbit elég gyakran használom mindennapjaimban, s tapasztalatom szerint a „kis” LG megbízhatóan üzemel hotspotként, bár ekkor az akkumulátor töltöttsége borzasztó iramban csökken.

Apropó akkumulátor! Az Optimus 3D hátlapja alatt egy 1500mAh kapacitású lítiumos aksi szolgáltatja a készülék működéséhez szükséges áramot. Sajnos nem sok jót mondhatunk el az egység teljesítményéről, ugyanis a gyári adatok szerinti 100 órás készenléti- és 4 órás beszélgetési idő a valóságban egy kicsit leredukálódik. Normál használattal, a 3D képességek hanyagolása mellett körülbelül egy napig bírta szuflával a masina, de ha a térhatású alkalmazásokat gyakran futtatjuk, vagy számos alkalommal tör ránk a 3D-s fotózásra való vágyódás, akkor nem árt, ha közelünkben tartjuk a töltőt, mert ennél is rövidebb üzemidőre kell számítanunk.

Értékelés

Kissé nehéz számomra a P920 értékelése. Ha főként a jelenre fókuszálok, akkor eszembe jutnak olyan negatívumok, mint például az érthetetlen akadások és lassulások, az FM rádió hiánya, a csak most érkező Android 2.3 rendszerfrissítés és a rövidke üzemidő. A rémesen halk, torzításra hajlamos hangszórót és a funkciógombok logikátlanul működő háttérvilágítását is ide sorolnám. Kicsit a jövőbe tekintve bevillan, hogy az Ice Cream Sandwich - melyet 2012 folyamán várhatóan megkap az Optimus 3D - már támogatja a kétmagos processzorokat, és így - vélhetően - gyógyírként szolgál majd az előbb említett lassulásokra. Ez persze sovány vigasz, hiszen az ICS update megérkezéséig még igen sokat kell várnunk.

A készülékkel kapcsolatban felhozható pozitívumok sorát – mily meglepő - a 3D képességekkel kezdeném. A térhatású alkalmazások és multimédiás tartalmak nem csak innovatívak, hanem rendkívül szórakoztatóak és látványosak is, ráadásul minden korcsoportból képesek csodálatot és érdeklődést kiváltani. Az LG embereinek figyelmét szerencsére nem osztotta meg a hi-tech eszköztár beszerelése, hanem az alapvető funkciók – mint például a telefonálás – működéséről is megfelelően gondoskodtak. További piros pont jár a Flash tartalmakat támogató böngészőért, melyet kifejezetten jó érzés használni a 4,3 hüvelykes érintőképernyőn, valamint a remek zene- és videólejátszó alkalmazásokért.

Véleményem szerint az Optimus 3D elsősorban a 3D iránt rajongó felhasználók számára ajánlható, hiszen a készülék térhatással kapcsolatos funkciói nem képezik egy átlagos felhasználó mindennapjainak szerves részét. Persze egy rövid időre mindenkit magával ránt az újdonság vonzereje, de a legtöbb ember olyan gyorsan elveszíti az érdeklődését, mint amilyen gyorsan rátört a kíváncsiság. Mindemellett egy viszonylag átlagos dizájnnal és roppant erős hardverrel bíró készüléket ismertem meg az LG Optimus 3D személyében, amely méltó ellenfele lehet akár a Samsung Galaxy S II mobiltelefonnak is.

Örömmel konstatáltam, hogy az LG Optimus 3D jelenlegi ára nem jár az egekben, a telefon a T-Mobile-tól bruttó 120 000 forintért elvihető kártyás csomagban. A hasonló kaliberű, ugyanakkor 3D-t nélkülöző Samsung Galaxy S II-ért jelentősen többet, bruttó 150 000 forintot kell kicsengetnünk.

Összességében tehát egy nem annyira rossz ár/érték arányú masina az Optimus 3D, mely talán csak egy szűkebb célközönséget csigáz fel annyira a 3D-s repertoárjával, hogy vásárlásra adja a fejét, de azok a felhasználók is jó társra lelhetnek benne, akik nem kényesek a külcsínre, viszont sok lehetőséget látnak a kiemelkedő hardveres felszereltségben és az Android operációs rendszerben.

Vissza