Sony Ericsson Xperia™ pro (MK16i) teszt

Markert László - 2011. december 8.

Volt szerencsém egy hétig tesztelni a Sony Ericsson egyik legújabb telefonját, az Xperia prot. Szerettem használni, nem vártam a tesztidőszak végét, hogy visszakapjam a saját készülékemet.

 

Belső

A Sony Ericsson nem bízott semmit a véletlenre, a szokásos Twitter-Facebook-Gmail mellett sok hasznos alkalmazással előre telepítve érkezik a telefon. Ezek közül mutatok be párat.

3D Album és 3D Camera: ugyan csak egy (hátlapi) kamerája van, az Xperia pro képes 3D panoráma képek készítésére és – 3D TV és egy HDMI-kábel segítségével – lejátszására. Ez utóbbit nem tudtam kipróbálni, a panorámakép elkészítése viszont rém egyszerű, mintha egy sima panorámaképet csinálna az ember, balról jobbra kell pásztázni lassan, és kész.

Connected devices: a telefon különböző médiatartalmait (fényképeket, videókat) oszthatunk meg a kompatibilis Sony-készülékekkel, pl. BRAVIA tévével, Playstation 3-mal stb. WiFi-n keresztül

Games & apps, Get apps, Get games, Store: az Xperia próból sem hiányozhat a manapság már megszokott alkalmazás-ajánló, ahogy az a nevéből is kiderül. Tulajdonképpen egy Android Market gyűjtemény, olyan alkalmazásokat tudunk gyorsan telepíteni, mint az Angry Birds Seasons, Viber, Google+, Hotels.com, Minecraft stb. Ne várjunk túl sokat: ha valamit kiválasztunk, a Market nyílik meg, és onnan kell installálni a kívánt tartalmat.

LifeWare™ manager: a LWm segítségével a headset, fülhallgató és töltő használatát egyszerűsíthetjük. Beállíthatjuk, hogy a fenti kiegészítők telefonhoz csatlakozásakor mi történjen, például induljon el a zenelejátszó, ha csatlakoztatjuk a fülesünket. Nem használtam ezt, de nem rossz ötlet.

McAfee Mobile Security: sajnos már az Android platform sem mentes a különböző vírusok és egyéb kártevők támadásaitól, így a telefonon a McAfee alkalmazása is alapból telepítve van. Én nem használtam, de azoknak segítséget nyújthat, akik a védtelenség miatt ódzkodnának a telefontól.

Moxier Pro: a szabvány Email alkalmazás mellett kapunk egy igazi nagyágyút is, a Moxier Prót is. Amikor Androidra váltottam, sokat gondolkodtam azon, hogy milyen alkalmazással nézzem a céges emailjeimet. Végül egy másik appra esett a választásom, de sokáig a Moxier Pro is versenyben volt. Most egy hétig ezt használtam, és nem volt vele különösebb gondom, sikerült elsőre beállítani mindent, utána meg úgyis az email-írás és –olvasás a lényeg, az pedig – főleg a billentyűzet miatt – jól ment. Ha meg akarnánk vásárolni ezt az email klienst, 4509 forintunkba kerülne, ennyit spórolunk, ha az Xperia prót választjuk.

Office Suite Pro: mit sem ér üzleti telefonunk, ha nem tudjuk megnyitni dokumentumainkat. Az OSP segítségével dokumentumokat, táblázatokat és prezentációkat írhatunk és olvashatunk. Minden funkció korlátozott az asztali gépekhez képest, de az, hogy egy PPT-t akár a telefonunkon is összedobhatunk pár perc alatt, igazán impozáns. Ez a program sem ingyenes, 2253 forint jelenleg az Android Marketen, így viszont ingyen kapjuk.

Timescape™: a Timescape a Sony Ericsson (nem csak) közösségi alkalmazása, ami egy helyen mutatja ismerőseink Twitter, Facebook stb. aktivitását, illetve mi is megoszthatunk tartalmakat segítségével. Ezeken kívül a hívások, SMS-ek, emailek is mind elérhetőek a feedben, a Marketről pedig még egy sor alkalmazáshoz tölthetünk le plugineket. Kipróbáltam, nem volt rossz, főleg a felület igen tetszetős.

TrackID™: a TrackID a gyári zenefelismerő alkalmazás, a rádióból, tévéből szóló számokat azonosíthatjuk be a segítségével. Néhány próba után azt mondom, hogy megbízhatóan működik. Még mindig messze vagyunk attól, hogy egy hamis dúdolás után megmondja nekünk a telefon, hogy a Queentől a Bohemian Rhapsody-t „hallottuk”, de jó úton járunk. Természetesen a zenefelismerésen túl meg is oszthatjuk a felismert számot Twitteren, Facebookon; megvehetjük, meghallgathatjuk a Youtube-on stb. Van chart része is az alkalmazásnak, országonként nézhetjük meg az aktuális slágerlistát.

 

Teljesítmény, megbízhatóság, üzemidő

A telefon hozza azt, amit egy ilyen kategóriájú, egymagos készüléktől elvár az ember. Az elmúlt egy hét alatt egyszer sem volt olyan érzésem, hogy "hú, ide aztán kellene az a második mag", mondjuk nem is játszottam durva HD-s játékokkal. Az Angry Birds természetesen simán fut (meg is csináltam az első rész összes pályáját három csillagosra), és egyéb alkalmazások használata során sem találkoztam problémával. Az egyetlen idevágó érdekesség az, hogy folyamatos játék mellett a telefon alaposan felmelegszik, és ez a fém hátlap miatt elég jól érezhető is. Rántottát nem sütnék rajta, sőt, ilyen hideg téli időben legalább megmelegíti az ember kihűlt ujjait.

Meg akartam mérni az Xperia pro Quadrant benchmarkon elért teljesítményét, de sajnos nem sikerült, force close-t kaptam eredményül minden alkalommal. Ezen az apró kellemetlenségen kívül az egy hét alatt semmilyen más problémát nem tapasztaltam, nem kellett újraindítanom naponta a telefont, stabilan működött.

Az akkumulátor se nem kicsi, se nem nagy, pont akkora, amekkora egy ekkora kijelzőjű telefonhoz kell. Éjszaka tölteni kell, napközben folyamatos használat mellett estére nagyjából lemerül. Ez nem bosszantó, sajnos a jelenlegi technológia mellett egy okostelefon ennyit bír. (Senki se dobja ki a régi Nokiáját, mert jó lesz EFOTT-ra.)

 

Összegzés

A Sony Ericsson Xperia pro egy jól összerakott, jó minőségű telefon, aminek természetesen vannak hibái, de a funkciói ezeket megfelelően ellensúlyozzák. Szerettem használni, nem vártam a tesztidőszak végét, hogy visszakapjam a saját készülékemet. Bátran ajánlom mindenkinek, akinek fontos a teljes billentyűzet, ugyanakkor szeretné az Android nyújtotta előnyöket is kihasználni.

Vissza