Búcsút int a menü gombnak a Google

Borostyán Blanka - 2012. január 30.

A keresőóriás mobil operációs rendszerét futtató kütyükön hamarosan az úgynevezett „Action Bar” veszi át a fizikai menü gomb helyét.

A kifejezetten táblagépekre fejlesztett Android Honeycombban találkozhattunk először a praktikus, három pöttyel ábrázolt Action Barral, mely elővarázsolja az adott alkalmazásban elérhető opciókat. A hasznos, menü gombot kiváltó elem természetesen megtalálható az Ice Cream Sandwichben is.

A Google egységesíteni szeretné az Android rendszer felhasználói felületét, s ennek részét képezi cikkünk tárgya – vagyis a menü gomb kukába hajítása – is. Vitathatatlanul jó meglátásai vannak a Mountain View-i vállalatnak, hiszen az egyszerűsítés és a praktikum mindig is fontos szempont volt a felhasználók részéről (is). A változtatásokhoz idomuló alkalmazásfejlesztők az Action Bar alá pakolhatják azokat az opciókat, melyekről úgy gondolják, hogy felesleges a júzer szeme elé tenni.

Ha a menü gomb eltűnik, akkor már csak három normál gomb – „kezdőlap”, „keresés” és „vissza” - marad az androidos készülékeken. Remélhetőleg nem tesz kísérletet a Google ezen kezelőszervek további ritkítására, mert például a „vissza” gomb hiánya igazán érdekes használatot eredményezhetne.

Kíváncsian várjuk, hogy a felhasználók miként fogadják az újítást. Sokaknak biztosan hiányozni fog a negyedik gomb, mások pedig zökkenőmentesen átállnak majd az Action Bar használatára.

Az Android Design oldalon átböngészheted a Google részletes terveit az Android rendszer kezelőfelületére vonatkozóan.
 

Kulcsszavak: Android, Google, design, UI
Vissza