„Nem létező” fizetős játékok az Android Marketen

Farkas Norman - 2011. november 29.

November 28-án megtévesztő nevű játékok egész sora került fel a Google nevével fémjelzett operációs rendszer alkalmazásboltjába. Az egyes játékok népszerűségét kihasználó alkalmazások nem csak működésképtelenek voltak, de még fizetniük is kellett értük a jóhiszemű felhasználóknak.

A szóban forgó játékok azt próbálták elhitetni a gyanútlan júzerekkel, hogy a Rovio Mobile Ltd. jó hírű alkalmazásait töltik le a Marketről. A csaló cselesen a Rovio nevet adta meg fejlesztő gyanánt, a fake játékok pedig az ismert vállalat alkalmazásainak egy-egy nem létező változatát testesítették meg. Íme, a játékok nevei: Angry Birds 3D, Alive 4 Ever, Call of Duty Zombies, Siege Hero, Resident Evil 4, Cut the Rope: Holiday Gift, Catch the Candy, Skateboard, Zombiville, Zombie Highway, Tiny Wings, Rat on a Skateboard, Zombie Gunship.

Mivel mindegyik játékért fizetni kellett, ugyanakkor nem volt lehetőség a kipróbálás utáni pénzvisszafizetés kérésére, ezért borzasztó gyorsan növekedett a Google-höz beérkezett panaszok száma. A keresőóriás nem sokat teketóriázott, s villámgyorsan törölte a megtévesztő tartalmakat.

A felhasználóknak azt tanácsoljuk, hogy mindig legyenek körültekintőek, egy fizetős alkalmazás letöltése előtt mindenképp tájékozódjanak az adott szoftverrel kapcsolatos felhasználói visszajelzésektől, illetve a pénzvisszafizetésre vonatkozó lehetőségekről. Természetesen az ingyenes tartalmak esetén is célszerű gyanakodni. Az egyes programok jogosultságát feltétlenül böngésszük át, hiszen nem kizárt, hogy telefonunkon tárolt személyes adataink biztonságát veszélyezteti az adott alkalmazás.

Vissza