HTC TITAN vs. Nokia Lumia 800

Szutor Ferenc - 2012. április 11.

A Nokia úgy robbant be a Windos Phone-os készülékek világába, hogy minden más gyártó próbálkozását zárójelbe tette, és megteremtette az etalon készüléket. Ezért teszteltük mi is együtt a 800-ast a Titannal, mely a VIP-Phone jóvoltából jutott el hozzánk.

A Nokia Lumia 800-at önmagában már korábban górcső alá vettük, de arra gondoltunk, hogy egy kicsit feldobjuk a HTC TITAN tesztjét azzal, hogy a platform egy másik nagyágyújával mérjük össze.

Külső

Mindkét készülék alumínium UniBody házban lakik, így az akkumulátorcseréről le kell mondanunk. Igaz manapság ez úgysem divat. Ami a design-t illeti, az elég relatív. Mindenki döntse el maga. Nekem talán egy picit arányosabb a Lumia. bár ilyen szempontból nem vagyok mérvadó. Az talán többet sejtet, hogy több fórumon is "a legszebb mobiltelefonként" aposztrofálják a 800-ast.

Ergonómiailag mindkét készülék jól elhelyezett gombokkal rendelkezik, csak annyi a különbség, hogy a HTC a kikapcsoló gombot feltette a készülék tetejére. Itt könnyebben megnyomódik magától, de talán jobban is kézreáll. Nekem első fogásra a HTC-nél a szokásos problémám volt. Csúszik. Mivel úgy éreztem nem vagyok pártatlan, odaadtam a páromnak. Az első észrevétele az volt, hogy milyen nagy. A második pedig az, hogy inkább visszaadja, mert fél, hogy kicsúszik a kezéből. Ennyit erről.

A két készüléket egymás mellett vizsgálva, nem lehet nem észrevenni a méretbeli különbségeket. Ez első sorban annak tudható be, hogy a Titan 4.7, míg a Lumia 800 kijelzője 3.7 hüvelykes. Mivel mindkét képernyő 480x800 -as felbontással rendelkezik, a Lumia képe eleve élesebbnek tűnik. Nem beszélve az AMOLED kijelzőről, ami a Titan "sima" S-LCD-jével szemben valóban jóval kontrasztosabb. Így képminőség tekintetében a Nokia elég magasan nyer.

Persze szubjektív, hogy a nagy kijelzőre kinek mennyire van szüksége. Idősebb ismerős kezébe adva az volt az első megjegyzés, hogy "na, ezt legalább el bírom olvasni". Ez is egy szempont.

 

Multimédia, belbecs

Lumiás Carl Zeiss optika ide vagy oda, a Titan érezhetően jobb képet készít sötétben és világosban egyaránt, ez talán a BSI (backside illumination) szenzornak köszönhető. Mindkét telefonnal 720p HD videókat rögzíthetünk, bár a HTC jobb kamerája itt is megmutatja magát. A Titan-nak van még egy előnye, az pedig az 1.3 megapixeles előlapi kamera. Ezt a Nokia csak a Lumia 900-ba tette bele. Persze azért valljuk be, kevés embernek hiányzik igazán a második lencse.

A Lumia egyetlen alulra elhelyezett hangszórója elég szerény hangminőséget produkál, de a fülhallgatót bedugva sem sok mély hangot hallunk. Igaz ez utóbbit a most érkező firmware frissítés orvosolja, de sajnos több hangszórót nem kapunk. A HTC nyertes ebből a szempontból.

Ami a belsőt illeti, mindkét készülék 16Gb belső memóriával, és 512Mb RAM-al rendelkezik. A HTC-ben egy picit gyorsabban, 1.5 GHz-en pörög a Qualcomm processzor, míg a Lumiában "csak" 1.4 GHz-en. Ez egyáltalán nem érezhető. Sőt, a Lumia kicsit reszponzívabbnak is tűnik. Persze ez könnyen lehet a szebb kijelző miatti szubjektív érzés. A HTC akkumulátora valamivel erősebb, de a nagy kijelzőnek szüksége is van a kapacitásra. Talán ennek köszönhető, hogy akár csak a Lumia, a Titan sem bírta bekapcsolt 3G-vel egy napig.

 

Szolgáltatások

A Windows Phone 7.5 -ös rendszerben alapvető különbség nincs, és nem is lehet. Ugyanakkor a HTC már most támogatja az internet megosztást, míg a Nokiában ez is csak egy ígéret. A Piactéren már más a helyzet. Valahogy a Nokia jobban ráérzett arra, hogy mire van szükségük az embereknek. Ilyen az offline navigáció, vagy a Nokia Music, ami tudja, mit hallgatnánk szívesen. A Nokia Transfer Budapesten is megmondja, milyen tömegközlekedéssel tudunk eljutni A-ból a B pontba. A Creative Studióval pedig kedvünkre módosíthatjuk a fotóinkat.

A HTC-s alkalmazások kicsit inkább az androidos változatok portolásának tűnnek, kevés használható igazán közülük. Nyilván a Nokia nyomására fejlesztette tovább a HTC a Locations alkalmazást, így már ez utóbbi is képes offline navigációra, de szemben a Nokia Drive-val (ami teljesen ingyenes) itt csak 30 napos próbaverziót kapunk.

Stabilitás

A HTC ezen a téren alulmaradt. Minden napra jutott egy olyan mutatvány, hogy a bejövő hívás kicsöngése közben kikapcsolt. Természetesen ilyenkor az újraindítás után nem mutatta a nem fogadott hívást, ami külön zavaró. Olyan is történt, hogy minden előzetes esemény nélkül kapcsolt ki. Nem mondom, hogy a Nokia néha nem produkál paranormális jelenségeket, de azért nem kapcsol ki csak úgy.

Mindent összevetve?

Nekem a HTC kicsit nagy. Aki sokat játszik, vagy filmeket néz a telefonról, annak ez hasznos. Aki inkább "munkára" használja a készüléket, annak talán túlzás ez a méret, bár a nagyobb kijelzőn a virtuális billentyűzet is nagyobb, tehát könnyebb a gépelés. Érezhető, hogy a HTC korábban kezdte a WP-s telefonok gyártását, és túljutott már néhány generáción. A Nokiának ez az első sorozata, így van még mit tanulnia, de az AMOLED kijelző, a gyönyörű design, és a jó szolgáltatások segítenek feledtetni a gyermekbetegségeket.

Ami talán a legfontosabb: a Nokia a grandiózus "Amazing Everyday" kampánnyal jó magasan a prémiumkategóriába lőtte fel a Lumia modelleket, míg a HTC benne maradt a "kínai androidos telefon" skatulyába, ahonnan nagyon nehéz kijönni még akkor is, ha már rég nem tartozik oda.

 

Vissza