Újdonságok az Android 4.1 Jelly Bean rendszerben

Farkas Norman - 2012. június 28.

A Google I/O konferencián mutatkozott be az Android legújabb verziója, a 4.1 Jelly Bean. Szinte minden téren történt előrelépés az új rendszerben, a legfőbb újítások között olyanok szerepelnek, mint a lehengerlő sebesség, a gesztusok sokrétű alkalmazása, a kibővített keresés, az offline diktálás és az adatforgalom-takarékos alkalmazásfrissítés.

Ahogy várható volt, a San Franciscóban megrendezett Google I/O fejlesztői konferencián került sor az Android 4.1 Jelly Bean leleplezésére. Lássuk, mit hozott magával az új rendszer!

Az Android Jelly Bean egyik legfőbb újítása a sebességet érinti. Az úgynevezett Project Butter (vaj projekt) nagyban hozzájárul a felhasználói élmény fokozásához, ugyanis arról gondoskodik, hogy a júzert minden eddiginél gördülékenyebben és gyorsabban szolgálja ki a rendszer a lecsökkentett reakcióidő és a dinamikus megjelenítés révén.

A Jelly Bean felülete 60 fps sebességgel jelenik meg a képernyőn, ráadásul a Vsync és a Triple Buffering megoldásokat is hasznosítja, így azt tapasztaljuk, hogy minden zökkenőmentesen működik, semmire sem kell várni. A korábbi Android verzióknál némi akadozás volt tapasztalható, amikor kezelésbe vettük a készüléket, mert azok fokozatosan emelték a processzor órajelét. Ez a jelenség a 4.1-ben eltűnik, ugyanis amint hozzáérünk a képernyőhöz, a rendszer azonnal a maximális órajelre pörgeti a CPU-t, így rögtön teljes erőbedobással a rendelkezésünkre áll a masinánk. A reakció pontosságát hivatott jobbá tenni az az újdonság, mely révén a rendszer felméri, hogy a következő alkalommal hova szeretnénk bökni az ujjunkkal.

 

 

A Jelly Bean-ben már nem kell az egész .apk fájlt letöltenünk, ha egy adott alkalmazást szeretnénk frissíteni, csupán a szoftver változtatásokon átesett elemit kell használnunk a folyamathoz. Ezzel az újítással kímélhetjük adatforgalmunkat, a keresőórás szerint egyharmadára csökken a letöltendő fájlok mérete.

A Jelly Bean-ben kevesebbet kell bajlódnunk a widgetek és parancsikonok pakolgatásával és méretezésével, mert az automatikus átrendezés  által az elemek automatikusan félreállnak, ha az utunkba kerülnek.

 

 

Az értesítések (a redőny elemei) több változáson is átestek. Egyrészt méretezhetővé váltak, így eldönthetjük, hogy elég-e a kicsi és kevésbé informatív verzió, vagy kétujjas gesztussal meg kívánjuk-e tekinteni a részletesebb változatot. Másrészt megelevenedtek, azaz az egyes alkalmazásokhoz kapcsolódó jelzések különböző "appspecifikus" funkciókat is elláthatnak, például egy Facebook bejegyzésről szóló értesítést akár rögtön lájkolhatunk is, vagy egy elmulasztott hívás esetén rögtön visszahívhatjuk a másik felet.

A rendszer billentyűzete immár a bevitt szót követő szóra is javaslatokat ad a még hatékonyabb szövegbevitel érdekében. Emellett frissült az arab és héber nyelvek támogatása, illetve bekerült a repertoárba a thai, a hindi és a perzsa.

 

 

Új kezelőfelület áll a gyengén látók, illetve a vakok rendelkezésére, melyben a gesztusokkal, illetve hanggal történő  vezérlés és a hangos visszajelzés érvényesül. Jó hír, hogy a Jelly Bean támogatja a Braille írást is.

Eddig csak aktív netkapcsolattal volt lehetőség a diktálásra az Androidban. Ez most változott, a rendszer offline, azaz internet elérés nélkül is képes felismerni a beszédünket. Üröm az örömben, hogy az újítás egyelőre csak egyetlen nyelvet támogat, az amerikai angolt.

 

 

A Maps immár képes az offline navigálásra, ráadásul igen könnyen, mindössze 1-2 érintéssel leránthatjuk a netről azokat a térképrészleteket a segítségével, melyeket internet kapcsolat nélkül fel szeretnénk majd használni.

A keresés több fronton is kínál újdonságokat. A Knowledge Graph interaktív elemekkel  megspékelve tárja elénk a találatokat. A hangos keresés gyorsabb és okosabb lett, továbbá az Apple Siri nyomdokaiba lépett, tehát képes hanggal felelni a kéréseinkre/kérdéseinkre.

 

 

Az adaptívan tanuló Google Now automatizálja a keresést, ugyanis adatainknak (aktuális helyzetünk, szokásaink a keresési előzményeink alapján) megfelelően dolgozik, így mindig azt kapjuk eredményül, amire személy szerint épp szükségünk van, nem kell a keresés szűkítésével, illetve a találatok hosszas böngészésével bajlódnunk. Például ha egy buszmegállóban állunk, rögvest a következő busz érkezésének idejét tárja elénk a szolgáltatás, de figyelmeztetni is képes, ha például egy naptárunkba felvett járat késni fog, vagy mi vagyunk késésben.

A Jelly Bean kamera szoftvere a gyors fényképezést és az elkészült művek sebes visszanézését is lehetővé teszi. Egy mozdulattal a rosszul sikerült műveket minden eddiginél gyorsabban törölhetjük, de akár vissza is hozhatjuk a véletlenül eltávolított fotókat.

Az NFC alapú adatcserét lehetővé tévő Android Beam már a képek és videók küldését, valamint a kompatibilis Bluetooth tartozékok érintéssel történő párosítását is támogatja.

Az Android 4.1 Jelly Bean július közepén landol a piacon a Nexus 7 referencia táblagépen, s ugyanekkor frissítés formájában is megérkezik a Galaxy Nexus, Nexus S mobilokra és a Motorola XOOM táblagépre.

Vissza