Minden kiderült a Nexus 7 tabletről

Farkas Norman - 2012. június 28.

A Google I/O konferencián lehullt a lepel a legújabb Android verzió referenciagépéről, a Nexus 7 táblagépről. A kütyü a várakozásoknak megfelelően kiemelkedő ár/érték aránnyal bír, ám a vele elérhető szolgáltatásoknak csupán töredékét tudjuk kiaknázni hazánkban.

Tegnap az Android 4.1 Jelly Bean rendszer mellett a hozzá kapcsolódó Google készülék is bemutatkozott a nagyközönségnek. A Nexus 7 táblagép nem okozott csalódást.

Az Asus által gyártott, 198,5 x 120 x 10,5 milliméteres és 340 grammos masina egy 7 hüvelykes, 1280 x 800 pixeles IPS érintőképernyőt kapott, mely nem csak kiváló képpel, hanem igen jó betekintési szöggel is kecsegtet. Bár a megjelenítőt a Corning Fit Glass megoldása védi a külső behatásoktól, jó hasznát vehetjük a hat különböző színben piacra kerülő Protective Smart Cover toknak, mely stílusos védelmet biztosít a gépnek.

A Nexus 7 lelke egy NVIDIA Tegra 3 processzor, melyet 1GB RAM és  - változattól függően - 8, vagy 16GB belső tárhely egészít ki. A szerkezetben WLAN, NFC, Bluetooth és GPS modulokat is találunk, a képalkotási képességekért egy 1,2 megapixeles előlapi kamera felel, melynek főként a videochatelés során vehetjük hasznát. Hátlapi kamera nincs.  Természetesen gyorsulásérzékelő, mágnesesség-érzékelő és giroszkóp is van a  készülékben, ami a csatlakozókat illeti, egyelőre csak a microUSB port jelenléte biztos. A tablet energiaellátásról egy 4325mAh kapacitású akkumulátor biztosítja, mely 8 órás üzemidőt ígér egy töltéssel.

A gépet elsősorban játékra, olvasásra, illetve zene- és videolejátszásra tervezték, ám a Google Play idevágó részei nem érhetők el hazánkban, így nem tudjuk teljesen kihasználni a Nexus 7 adottságait. Érdekesség, hogy a Google Play-ről már nem csak kölcsönözhetők a filmek, hanem meg is lehet őket vásárolni (már ahol, ugye...).

A Nexus 7 táblagép már előrendelhető az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Angliában, s várhatóan július közepén landol a piacon. Ahogy fent említettem, két Nexus 7 verzió létezik. A 8GB tárhellyel szerelt gép ára 199 dollár (cirka 45 ezer forint), a 16GB-os változatért pedig 249 dollárt, azaz körülbelül 57 ezer forintot kell kicsengetni.

 

Kulcsszavak: Jelly Bean, Google, Nexus
Vissza