Bemutatkoztak az új Nokia modellek: Lumia 920 és Lumia 820

Farkas Norman - 2012. szeptember 6.

A Microsoft és a Nokia tegnapi sajtóeseményén hivatalosan bemutatkoztak a finn gyártó új, Windows Phone 8 rendszer köré épülő okostelefonjai. Lássuk, mit tudnak!

Hamarosan indul a Nokia World, mely újabb Nokia készülékek bemutatására ad alkalmat, ám a finn gyártó úgy döntött, hogy a Microsofttal karöltve egy külön eseményt szervez az új, Wundows Phone 8 alapú Lumia modellek leleplezésére. A tegnap New Yorkban megtartott rendezvényen két okostelefonnal ismerkedhetett meg a nagyközönség: a világ legionnovatívabb okostelefonjaként bemutatott Lumia 920-szal és anak kistestvérével, a Lumia 820-szal.

Nokia Lumia 920

Az új Nokia csúcsmodell főbb paramétereit már sejthettük a korábban kiszivárgott információkból, melyek zöme tegnap bizonyosságot is nyert. A 130,3 x 70,8 x 10,7 milliméteres és 185 grammos Lumia 920 fedélzetén természetesen a WP8 teljesít szolgálatot. A vezeték nélkül is tölthető mobil lelke egy 1,5GHz órajelű, kétmagos Qualcomm Snapdragon S4 processzor, melyet 1GB RAM és 32GB belső tárhely egészít ki. Sajnos utóbbi bővítésére nincs lehetőség.

A 2000mAh kapacitású akkumulátorral szerelt, polikarbonát házban lakó telefon a legutóbbi híreknek megfelelően az előlapi kamera mellett egy 8,7 megapixeles, f/2.0 fényerejű Carl Zeiss lencsével operáló PureView kamerát is kapott, melyet LED villanó segít gyenge fényviszonyok között. A 920 előlapján egy 4,5 hüvelykes, 1280 x 768 pixel felbontású, RGB mátrixszal dolgozó, 600 nit félyerejű PureMotion HD+ érintőképernyő kapott helyet, melyet Gorilla Glass véd a külső hatásoktól. A Super Sensitive Touch technológia jóvoltából akár kesztyűben is gond nélkül kezelhető kijelző 60Hz-es képfrissítéssel kecsegtet.

Természetesen a WiFi, GPS, NFC és Bluetooth modulok nem hiányoznak a készülék repertoárkából, ahogy a maximum 100Mbps sebességű letöltést kínáló LTE adatátviteli képesség sem. A Lumia 920 öt színben kerül piacra: szürke, piros, fekete, citromsárga és fehér változatok közül válogathatnak a felhasználók.

 

Nokia Lumia 820

A Lumia 920 kistestvéreként ismerhettük meg a Lumia 820-as modellt. A 123,8 x 68,5 x 9,9 milliméteres és 160 grammos Lumia 820 előlapján egy 4,3 hüvelykes, 800 x 480 pixel felbontású ClearBlack AMOLED érintőképernyő feszít. A mobilban előlapi kamerát, 8 megapixeles, Carl Zeiss optikával és LED villanóval ellátott hátlapi kamerát, WiFi, GPS, Bluetooth és NFC modulokat, LTE adatátviteli képességet és 1650mAh kapacitású akkumulátort találunk. A Lumia 820 lelke uyganaza a kétmagos, 1,5GHz-en ketyegő Snapdragon S4 processzor, mellyel a Lumia 920-ban is találkozhattunk, sőt itt is 1GB RAM társul hozzá. A belső tárhely viszont itt másképp alakul: a kisebb modell 8GB méretű háttértérat kapott, amely microSD kártyával bővíthető.

Érdekesség, hogy a polikarbonát házba csomagolt kütyü hátlapja cserélhető, így a szimpla hátlap mellett választhatunk hozzá vezetékmentes töltésre lehetőséget nyújtó-, valamint extra védelmet kínáló akkufedelet is.

 

Szoftveres újdonságok

Örvendetes, hogy a Nokia navigációs szoftverei (Nokia Drive, Transport, Maps) a WP8-ba integrálva jelennek meg a masinákon. A Drive a forgalmi információk alapján tervezi meg útnovalunkat, a Transportot használhatjuk a megállókon belüli és azok közötti útvonaltervezéshez is. A CityLens egy AR (Augmented Reality - kiterjesztett valóság) alkalmazás, mely a Nokia Maps keretein belül is használható.

Immár nem gond a képernyőfotók készítése, a WP8-ban a bekapcsoló gomb és a home gomb megnyomásával lőhetünk screenshotokat. Tartalmaink megoszátására rengeteg lehetőségünk van, melyek közül az NFC általai "Tap & Send" a legizgalmasabb.

A WP8 kameraalkalmazásából eltűnt a zoom-sáv, a nagyítást-kcisinyítést kétujjas húzással végezhetjük el. Ugyancsak a kamera app újdonsága a "lenses" menü, mely különböző lense szoftvereket takar. Ilyen például az effekteket tartalmazó FXSuite, a képsorozatot lövő, majd a legjobb műveket kiválasztó Blink, vagy a panorámaképek készítésére is alkalmas Photosynth. Talán a legérdekesebb lense a SmartShoot, mely lehetőséget nyújt arra, hogy eltüntessüka  fotóról a zavaró, mozgó elemket. Beállíthatjuk, hogy elkészült alkotásaink automatikusan feltöltődjenek SkyDrive tárhelyünkre, ha akaruk.


 

Tartozékok

Mivel az új Lumia modellek támogatják a vezeték nélküli töltést, ezért nem meglepő, hogy a gyártó új, vezetékmentes energiaellátást biztosító kiegészítővel is előrukkolt. A Qi szabványnak megfelelő vezetékmentes töltő mellett megismerkedhettünk a Fatboy névre keresztelt vezeték nélküli töltőpárnával is.

 

 

A Nokia továbbá bemutatott egy prémium hangzást kínáló, NFC-képes JBL fejhallgatót és egy integrált vezetékmentes töltővel bíró hangfalat, a JBL PowerUp-ot. A PowerUp szintén NFC segítségével párosítható a készülékekhez.

 

Vissza