Samsung Galaxy Ace 2 teszt – Tökéletes középszer

Erőss Csaba - 2012. november 16.

A Samsung frissítette egyik legsikeresebb készülét, mely hű maradt az elődhöz, miközben csökkentette a rést a felsőkategóriához képest. Lássuk, mennyire lett vonzó a Galaxy Ace utódja!

Bevezető

Miközben a hírek csak az aktuális Galaxy S széria rekordszámú eladásairól és a legújabb iPhone-ért való sorbanállásról szólnak, az utcára kilépve ennél sokkal színesebb kép fogadja az embert, hiszen az alsóbb kategóriás készülékek népes tábora jön jellemzően szembe. Ezek közül is az egyik leggyakoribb (saját megfigyelésem alapján) a Samsung Ace, melyet első blikkre csak a koreai gyártó logója és az árcédula különböztet meg az Apple telefonjától. Az egyedi stílusjegyektől mentes készülék népszerűsége azért is érdekes, mert hardveresen kihívásokkal küzd ez a modell, az alkalmazásoknak fenntartott memória például meglehetősen szűkös, és sebességben sem kell sokat keresnünk jobb értékekkel felvértezett középkategóriás telefont.

Külső

Ugyanakkor hibái ellenére is egy szerethető készülék az első Ace, melynek méltó utódja lett az I8160 kódnéven futó modell. Hardveres szempontból minden szinten előrelépést jelent az Ace 2, ahol kell kisebb lett, miközben a nagyobb méretből fakadó előnyöket is kihasználja. Kívülről befelé haladva először a 118,3 x62,2 x 10,5 mm-es méret ad okot az elégedettségre, hisz kiderülhetett, hogy nem csak az almás cég tud pontosan kézbe illeszkedő telefont gyártani. A készülékház egy 3,8 colos kijelzőt rejt, a maga 800x480-as felbontásával.

A hátlap kialakításánál a koreai gyártó designerei a csúszkészülékeiknél megszokott helyett egy barázdált megoldást választottak, ami sokkal szerencsésebb, mint a sima felület. Kamerából 2 jutott az Ace 2-be (az 1-ben csak hátsó van), hátul egy 5 megapixeles, LED-del támogatott egység felel a pillanatok megörökítéséért (tesztfotók a cikk végén), elöl pedig VGA felbontás biztosítja a zavartalan videó chatelést, önarckép gyártást. Oldalsó gombból csak kettőt kapunk, a hangerő és a bekapcsolás/képernyőzár vezérelhető hardveresen is, a készülék elején pedig a szokásos home, vissza, menü gombok foglalnak helyet. Ismét fájdalmasan kell tudomásul venni a lelkes mobilfotózóknak, hogy a dedikált kameragomb kimaradt.

 

 

Kívülről nézve a telefont jó benyomást kelt, a lekerekített sarkoknak köszönhetően már nem hajaz annyira az iPhone-okra, a fogása kellemes, jól illeszkedik a kézbe. Ugyanakkor semmilyen egyedi vonással sem rendelkezik, letisztult, egyszerű, olyan készülék, melyet a tárgyalóasztalra és buli közben is nyugodtan elővehetünk, ugyanakkor nem fognak utána ugrani a kíváncsiskodó, irígykedő kezek.

Szoftver 

A Samsung Galaxy Ace 2 alatt az Android 2.3-as verziója fut, melyet a TouchWiz felület tesz teljessé. Szerencsére az Ace 2 nem marad ki a Samsung frissítési hullámából, ráadásul nem is az Ice Cream Sandwich néven futó 4.0-ás változat, hanem a 4.1-es Jelly Bean az, amire a tulajok várhatnak.

Szoftveres oldalról nem sok újdonsággal kecsegtet a készülék, a szokásos Google alkalmazások mellett a Samsung féle HUB-ok foglalják el megszokott helyüket a programok között. Emellett pedig a Samsung Apps-ben érdemes kutakodni extra szoftverek után, többek között képszerkesztő, kibővített feladatkezelő bújik meg itt. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy feleslegesen nem foglalják a helyet a gyári appok, viszont igény esetén pillanatok alatt elővarázsolhatóak.

A rendszer sebessége abszolút megfelelő, a kétmagos, 800 Mhz-es processzor jó alapot ad a rezzenéstelen működéshez. Bár nagy munkával sikerült pillanatokra megakasztani a készüléket, normál használat mellett senki sem fog a teljesítményre panaszkodni az Ace 2-őt használva. Ráadásul a Jelly Bean frissítés megérkezésével ez a teljesítmény jelentősen javulni fog.

Összefoglaló

A Samsung Galaxy Ace 2 méltó módon követi az elődje által kijelölt irányvonalat, minden területen fejlődött, sikerült kinőnie az korábbi verzió gyermekbetegségeit, így felhőtlen használatot tud biztosítani a tulajdonosainak. Azt nem mondhatjuk, hogy a készülék formaterve vagy a felhasználói felület extravagáns, egyedi lenne, de talán ez nem is akkora probléma.

Az Ace 2 véleményem szerint tökéleten megoldás mindenki számára, aki egy olyan okostelefonra vágyik, ami már kinőtte az alsóbb kategóriák gyermekbetegségeit és korlátait, folyamatos, rezzenéstelen működést biztosít, a kinézete modern, de nem okoz gondot, ha egy tárgyaláson ki kell rakni az asztalra, miközben az ára is mérsékeltebb.

Remélem, hogy az i8160 hasonló népszerűségnek fog örvendeni, mint az elődje, és nem azért mert mindenkinek Samsung mobilt kívánok, hanem mert megfelelő ár/érték arány mellett képes megmutatni a platformban rejlő lehetőségeket.

 

Fotók letöltése teljes méretben:

1.jpg,  2.jpg,  3.jpg

 

 

 

Vissza