Fiatalos újdonságok Jelly Bean alapokon – Galaxy Young és Galaxy Fame

Farkas Norman - 2013. február 5.

A Samsung bemutatott két pénztárcabarát Galaxy modellt, melyek visszafogott hardverrel és friss operációs rendszerrel állnak a nem túl nagyravágyó felhasználók rendelkezésére.

A dél-koreai óriás sorra dobja piacra a különböző árszegmensbe szánt okostelefonokat, s ezt jól is teszi, hiszen a jól kiterjedt piaci jelenlét rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy megőrizze előkelő helyét a mobilgyártók között.

A minap két abszolút belépőszintű készékről, a Galaxy Youngról és a Galaxy Fame-ről hullott le a lepel. Míg a Galaxy Fame a képalkotás mestere a kategóriájában, addig a Galaxy Young kellemesebb felhasználói élménnyel kecsegtet, amit a nagyobb operatív tárának köszönhetünk. Érdekesség, hogy mindkét jövevényből készül kétkártyás verzió is.

Samsung Galaxy Young

A 109,4 x 58,6 x 12,5 milliméteres és 112 grammos készülék fedélzetén az Android 4.1 Jelly Bean operációs rendszer fut. Az eszköz működéséért egy 1GHz-es processzor felel, amit 768MB RAM és 4GB belső tárhely egészít ki, utóbbi szerencsére bővíthető microSD kártyával. A Young előlapján egy 3,27 hüvelykes, 480 x 320 pixel felbontású (HVGA) TFT-LCD érintőképernyő és egy VGA előlapi kamera, hátlapján pedig egy 3 megapixeles, fixfókuszos kamera található. Az újdonságban WiFi (a/b/g/n), A-GPS és Bluetooth (3.0) modulokat is találunk, a mobilnet szerelmeseinek pedig külön jó hír, hogy HSPA modem is került a kütyübe. Az üzemidőre kényes júzerek bizonyára nem esnek hanyatt a telefon 1300mAh kapacitású akkumulátorától, de a visszafogott teljesítményű, s ebből fakadóan alacsony fogyasztású hardver bizakodásra adhat okot.

 

 

 

Egyelőre sajnos rejtély, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a négy színben (fehér, mélykék, metálszürke, vörös) megjelenő Galaxy Young, de az MWC során a várható árán túl fény derülhet arra is, hogy pontosan mely régiókban, s mikortól lehet majd megvásárolni a készüléket.

Samsung Galaxy Fame

A 113,2 x 61,6 x 11,6 milliméteres és 120,6 grammos Galaxy Fame fedélzetén a Samsung TouchWiz Motion UI kezelőfelületével felturbózott Android 4.1 Jelly Bean rendszer teljesít szolgálatot. A friss szoftver jelenléte egy kicsit furcsa, hiszen a telefonban egy 1GHz-es processzor és 512MB RAM kapott helyet, s ez a páros nem kecsegtet eszeveszett sebességgel – de persze bízunk abban, hogy a harmatos vas ellenére gördülékenyen szaladgál a telefonon a zselés cukorka. A 3,5 hüvelykes, 480 x 320 pixel felbontású érintőképernyővel, 5 megapixeles, LED villanóval segített hátlapi- és VGA előlapi kamerával, illetve 4GB belső tárhellyel felvértezett készülékből nem maradt ki a WiFi, a Bluetooth, a GPS és az NFC (opcionális)  modul, a microSD kártyafoglalat, a HSDPA adatátvitel és a WiFi Direct támogatás sem. A Younghoz hasonlóan a Fame esetében is egy 1300mAh kapacitású akkumulátor felel az energiaellátásért.

Reméljük, hogy az MWC során elárulja a gyártó, hogy milyen árcédulával kerül az üzletek polcaira a fehér és metálkék színekben megjelenő újdonság.

 

 

Te melyiket választanád a két készülék közül? Az autofókuszos kamerával bíró Fame, vagy a több RAM-mal, ám kisebb kijelzővel megáldott Young nyerte el jobban a tetszésedet?

 

 

 

[Forrás: Samsung]

Vissza