ASUS Fonepad: táblagép a telefonom

Czipperer Dia - 2013. február 25.

Már a név is sejteti, hogy nem egyszerű táblagéppel állt elő az ASUS. A Nexus 7-re sok szempontból hasonító Fonepad telefonálásra is alkalmas, és nem mellesleg Intel Atom processzor hajtja.

Az ASUS új üdvöskéje hasonló méretekkel rendelkezik , mint a Nexus 7: héthüvelykes kijelzővel és 1280 x 800 pixeles felbontással bír. Bár a hátsó kamera hiányzik, rendelkezik egy 1,2 megapixeles előlapival, amely igencsak jól jön, ha videóhívásokat kezdeményezünk.

Fém burkolata ellenére nem túl nehéz, mindössze 340 gramm. Itt már túllépett elődje szintjén, ugyanis a Nexus 7 még műanyag borítással készült. Vastagságát illetően közepesnek mondható, 10,1 cm a legkeskenyebb oldalán. A gyártók szerint kényelmesen, egy kézzel is megfogható a táblagép, bár gyanítható, hogy a férfiak kézfejéhez jobban passzol, mint a nőkéhez.

Operációs rendszer tekintetében Android Jelly Bean fut rajta, ami bár nem a legújabb verzió, de minden alapvető funkciót lehetővé tesz. A készüléket 1,2GHz-es Intel Atom Z2420 processzorok hajtják, és 1GB RAM-mal szerelték fel. Belső memóriája 32GB-ig bővíthető micro SD-vel, de a készülék eleve 16GB-tal rendelkezik. A gyártók 9 óra üzemidőt jósolnak ennek a kompakt szerkentyűnek.

Lehet, hogy furcsa egy ekkora készülékkel telefonálni, de minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy ezt megtegyük. A Fonepadet zajszűrő mikrofonnal szerelték fel, amely még kellemesebbé teszi a telefonbeszélgetéseket. Aki szeretne egy táblagép-telefon kombót, annak ideális választás. 

Több saját ASUS alkalmazást is hozzáadtak, mint például a Floating App-ot, amely a többfunkciót alkalmazásokat kezeli, vagy a SuperNote Lite-ot, amivel kézírásos jegyzeteket készíthetünk. És ha ez még nem lenne elég, a Fonepadhoz 5GB tárhelyet is biztosítanak az ASUS WebStorage-ban. 

Mivel a készülék nem vanilla Androiddal fut, így kicsit többet kell várni az aktuális frissítésekre. De aki türelmes, az azt a kis időt is kibírja már, amíg az öreg kontinensen landol a készülék. Az Egyesült Királyságban április és június között jelenik meg, körülbelül 65 ezer forintos áron (219 euro). Ugyanekkor mutatkozik be Ázsiában is valamivel olcsóbban, megközelítőleg 55 ezer forintért (249 dollár) lehet majd hozzájutni.

 

Forrás: CNET.com

 
Vissza