Bemutatkozott az új VAIO kvartett

Farkas Norman - 2013. június 26.

A Sony tegnap délelőtt mutatta be a legújabb VAIO gépeket. Két notebookot és két ultrabookot ismerhettünk meg, melyek egész jól lefedik a piac különböző szegmenseit. Míg a kedvezőbb árú Fit notebookokat a multimédiára hegyezték ki, addig a Pro és Duo ultrabookok esetében a prémium anyaghasználat és a csúcsteljesítmény egyesül a kreatív funkciók garmadájával.

A japán gyártó tegnap délelőtt, a Budapest Music Clubban rántotta le a leplet az új VAIO kvartettről. A négy újdonságról látványos videók kíséretében Jécsi Dávid, a Sony VAIO termékmenedzsere beszélt a sajtó képviselőinek. Két notebookkal és két ultrabookkal bővült a termékcsalád, előbbiekkel a multimédia szerelmeseit célozta meg a vállalat, utóbbiak pedig igazi ínyencségnek számítanak a piacon, hiszen egyikük a világ legkönnyebb notebookja, a másik pedig egy strapabíró házzal szerelt, táblagépéé alakítható hibrid.

 

 

VAIO Fit E

A fekete és fehér színben megjelenő Fit E a legolcsóbb az újdonságok közül, konfigurációtól függően 154-től 240 ezer forintig terjedhet az ára. Az „alapgépnek” tekinthető eszköz esetében az NFC jelenlétére – és az ebből fakadó kényelmi előnyökre –, illetve a kiemelkedő audió teljesítményre  (nagyobb hangszórók, integrált mélynyomóval) hívta fel a figyelmet Jécsi Dávid. A hardverről kevesebbet beszélt, ami egyébként kiadástól függően Intel Pentium 987, Core i3 vagy Core i5 processzor, Intel HD Graphics vagy Nvidia GeForce GT 740M GPU, 14, vagy 15,5 hüvelykes megjelenítő, 4 vagy 6GB RAM és 500GB-os, illetve 1TB-os merevlemez egyvelege lehet.

 

 

VAIO Fit

A Fit sorozat 15,5 colos kijelzővel megáldott képviselője, a Fit 15 nem a visszafogott igényű otthoni felhasználóknak készült, inkább a külsőre és a sebességre is kényesebb üzleti júzerek lelhetik benne örömüket. Erről a szálcsiszolt alumíniumból készült fedlap és a gyorsabb betöltést segítő hibrid HDD (750GB HDD + 8GB SSD) gondoskodik, amiket remekül kiegészít a funkcionalitást új szintre emelő érintőképernyő. Ez nem minden, háttérvilágítással bíró billentyűzet és megnövelt felületű érintőpárna segíti az alkotást, s természetesen a VAIO E szériánál megismert multimédiás előnyökről sem kell lemondani.

 

 

VAIO Pro 13

A Sony büszkén mutatta be a Pro 13 ultrabookot, mely 1049 grammos tömegével a világ legkönnyebb notebookja. A karcsú – mindössze 17 milliméter vastag – készülék karbonszálas házat kapott, ami nem csak könnyebb, hanem ellenállóbb is, mint az alumínium.

Az egyetlen konfigurációban piacra kerülő gép 13,3 hüvelykes Full HD (1920 x 1080 pixel) felbontású, TRILUMINOS Display for Mobile technológiájú, ezáltal élénk színekkel operáló kijelzővel, Intel Core i5 processzorral, 4GB RAM-mal, 128GB SSD-vel rendelkezik, színe fekete. Nem maradt ki belőle a háttérvilágítású billentyűzet, az NFC, a jobb hangzást nyújtó ClearAudio+ mód és a kikapcsolt állapotban működő USB töltés funkció sem, érdekesség viszont, hogy Innovatív töltővel rendelkezik, amit beépített WiFi routerrel szereltek fel. A Pro 13 karcsúsága és pehely súlya ellenére kellemes üzemidővel bír: a cirka 2 órás feltöltés után akár 8 órán keresztül nyúzhatjuk.

A kecses VAIO ultrabook nem olcsó, ajánlott bruttó végfelhasználói ára 380 ezer forint.

 

 

VAIO Duo 13

A bemutató végére maradt a Sony Surf Slider ultrabook hibridje, amely a billentyűzetre csúsztatós megoldással alakítható táblagéppé. A hazánkban végleges formájában még nem elérhető Duo 13 ajánlott bruttó ára 480 ezer forint körül alakul. Ezért az összegért komoly hardvert, egyedi kialakítást és sor kreatív, illetve kényelmi funkciót kapunk.

Az Intel Core i5 processzorral, 128GB SSD-vel, 4GB RAM-mal és háttérvilágítású billentyűzettel szerelt gépbe LTE modemet is pakoltak a Sony mérnökei, így egy SIM kártya és egy előfizetés megléte esetén rendelkezésünkre áll a mindig online technológia, ami annyit tesz, hogy alvó üzemmódban is folyamatosan frissülnek az online folyamatok, például a gépet felnyitva máris láthatók az ebédszünet alatt érkezett e-mailjeink. A gyártó egy kapacitív tollat is mellékel a géphez, amivel kedvünkre jegyzetelhetünk, rajzolhatunk az érintőképernyőre. Ez inkább mókás, mint hasznos, s nem is igazán újszerű fícsör, hiszen a Samsung már jó ideje mellékel tollat egyes táblagépeihez, sőt okostelefonjaihoz is.

 

 

A Duo 13 legnagyobb erőssége a strapabíró kialakításban és a szinte hihetetlenül hosszú üzemidőben leledzik. A fehér színben megjelenő készülék ugyanis akár 16 órán keresztül használható egyetlen felöltéssel, ami valljuk be, nem semmi. A cucc kiemelkedő ellenálló képességét remekül szemléltetni az alábbi videó, aminek levetítése után a biztonság kedvéért elmondta Jécsi Dávid, hogy tesztelés során ne utánozzuk a látottakat, mert azok laboratóriumi körülmények között készültek. Szóval alapvetően nem nyúzásra készült a gép, de nem kell félni attól, hogy tönkremegy, ha leesik, vagy kulcs kerül mellé a táskába.

 

 

 

Vissza