Microsoft CityNext: városfejlesztés XXI. századi módszerekkel

forrás: Prím Online - 2013. július 22.

A Microsoft bejelentette a City Next nevű nemzetközi kezdeményezését. A CityNext révén a városok egy új szintre léphetnek azáltal, hogy kihasználják a Microsoft már széles körben ismert lakossági és üzleti szoftvereit, eszközeit, szolgáltatásait és sikeres oktatási és közösségi programjait.

A fejlesztésnek eme új korszakával a városok rugalmasabb felhő szolgáltatásokat, az ott dolgozók pedig vállalati szintű szolgáltatásokat és alkalmazásokat használhatnak. A fejlesztés lehetővé teszi a gondtalan információáramlást az önkormányzatok és a kormányzat, valamint a vállalatok és a polgárok között, emellett pedi a városok erőforrásaik nagyobb részét fordíthatják a közösségek támogatására.

 

 

A CityNext a partneri megoldások, eszközök és szolgáltatások olyan ötvözete, amely képes modernizálni egy város számos területét: 

  • Energia és víz
  • Építészet, tervezés és infrastruktúra
  • Közlekedés
  • Közbiztonság és igazságszolgáltatás
  • Turizmus, rekreáció és kultúra
  • Oktatás
  • Egészségügy és szociális szolgáltatás
  • Kormányzati adminisztráció

 

A digitális alapú fejlesztéseiről régóta ismert Barcelona, amely a CityNext program tagja,  sikeresen beépítette a felhő és adat szolgáltatásokat, valamint alkalmazásokat adminisztrációs rendszerébe, így hatékonyabban tud kapcsolatba lépni lakosaival, és az általa szolgáltatott információk könnyebben hozzáférhetők.

A katalán metropolisz a Microsoft és CityNext partnerként ismert BISmarttal együttműködve indította el az OpenData BCN-t, amely a Windows Azure-ra építve a várossal kapcsolatos adatok (a népsűrűségtől a munkanélküliségig) ezreit gyűjti össze egyetlen platformra. Az adatok ráadásul szabadon hozzáférhetők: a polgárok letölthetik a bigov Better City Indicators alkalmazástt a Windows Áruházból, amellyel valós időben követhetik ezen adatok változását. Ezáltal a barcelonaiaknak olyan információkhoz van hozzáférésük, amelyek segítségével könnyebben tudnak dönteni olyan kérdésekben, hogy hol érdemes vállalkozásba kezdeniük, vagy letelepedniük a családjukkal.

Sok éven át dolgoztunk a Microsofttal, és tanúi voltunk a felhő technológia segítségével végrehajtott hatalmas, a kormányokat, vállalkozásokat és polgárokat átfogó fejlesztéseknek.” - mondta Xavier Trias, Barcelona polgármestere. „Továbbra is szorosan együtt fogunk dolgozni a vállalattal, és kihasználjuk az általuk nyújtott élvonalbeli technológiákat, szolgáltatásokat és programokat, amelyek élhetőbbé teszik Barcelonát, könnyebbé a munkavégzést és serkentik a turizmust.

A Microsoft CityNext egy másik partnere a Socrata, egy felhő alapú szoftvereket fejlesztő cég, amely adat alapú kormányzati megoldásairól ismert. A Socrata által Windows Azure platformon létrehozott szolgáltatás révén a lakosok hozzáférhetnek városaik adataihoz mobilalkalmazáson, vagy az interneten keresztül, ezáltal pontos képet kaphatnak arról, hogyan teljesítenek vezetőik például az oktatás, az egészségügy, vagy a munkahelyteremtés területén.

A városi vezetők valós időben tudnak a polgáraikkal kapcsolatba lépni, ezáltal a közösségi igényeket bele tudják építeni a döntéshozatali eljárásaikba, és válaszolni tudnak a közösség legsürgetőbb kérdéseire. A kormányok viszont felhasználhatják a szükséges adatokat és polgáraik visszajelzéseit a döntések meghozatalánál, így biztosítva nagyobb átláthatóságot és közösségi részvételt.

A Microsoft és a CityNext partnerei ezen az úton:

  • Auckland, Új-Zéland                                                            
  • Barcelona, Spanyolország
  • Buenos Aires, Argentína
  • Hainan tartomány, Kínai Népköztársaság
  • Hamburg, Németország
  • Manchester, Anglia
  • Moszkva, Oroszország
  • Philadelphia, Amerikai Egyesült Államok
  • Zhengzhou, Kínai Népköztársaság

Napjaink városai tudják, hogy olyan okosan koordinált és megtervezett beruházásokkal küzdhetnek meg a rájuk váró kihívásokkal, amelyek lehetővé teszik a különböző közigazgatási osztályok és szervezetek közötti együttműködést, jobban kihasználják a meglévő képességeket, a folyamatokba pedig bevonják a polgárokat.”- mondta Ruthbea Yesner Clarke, az IDC Smart Cities Strategies programjának igazgatója. Az IDC Smart City Maturity Model szerint már számos város egy 10-15 éves folyamat, az okos technológiai megoldások bevezetésének első fázisába lépett. A ’smart city’ kezdeményezések eredményeként ezek a települések több vállalkozás és polgárok számára lesznek vonzóak, így egy pezsgőbb városkép és egy versenyképesebb gazdaság jöhet létre.

„Egy modern önkormányzat életét ma már számos ponton áthatja az informatika. A belső munkaszervezéstől az intézményrendszer működtetésén át a polgárokkal való kapcsolattartásig nagyon sok olyan lehetőség adódik, amelyekben a technológia használata előrelépést jelenthet a szervezettség, vagy akár a profi megjelenés irányába. Az olyan, Windows Phone okostelefonokon, Windows 8 táblagépeken és számítógépeken elérhető alkalmazások segítségével, mint az ’Ügyintéző’ vagy az ’Önkormányzati turisztika’, a helyi szervezetek minden korábbinál közvetlenebb kapcsolatba kerülhetnek a városban lakókkal vagy az oda látogatókkal” – tette hozzá Nagy Levente, a Microsoft Magyarország Office üzletágának vezetője.

 

Vissza