CarPlay – iPhone az autóba építve

Czipperer Dia - 2014. március 3.

Az Apple bemutatta a CarPlay autóba épített interfészt, amely jelenleg az új Ferrari, Mercedes és Volvo modellekkel kompatibilis. A megoldás a genovai Auto Shown debütált.

Az Apple gépjárműbe épített kezelőfelülete tavaly, az MWC-n hallatott magáról először, ám most a megoldás hivatalosan is bemutatkozott Genovában, és a legújabb autókban már üdvözölhető is lesz nemsokára.

Az autó és az iPhone közti űrt tölti ki a CarPlay, az autóba építhető integrációs rendszer, amely iOS rendszerrel fut. A megoldással a vezetők útközben is tudják használni készüléküket, anélkül, hogy telefonjukat elő kellene venni.

Az érintőképernyős, Siri- alapú rendszer segítségével a vezetőknek nem kell levenni kezüket a kormányról, hiszen hangutasításokkal is irányíthatják az eszközt. Sirin keresztül és érintéssel egyaránt kezelhetők a bejövő és kimenő hívások, szöveges üzeneteket lehet diktálni, rendezhetők a zenei gyűjtemények.  A CarPlay az Apple térképét is integrálja a vezetési élménybe.
 


Előnye, hogy a Sirhez elég megnyomni mindössze a kormányra szerelt gombot, és máris hangutasításokkal kezelhető. A megoldás számos harmadik féltől származó zenei szolgáltatást is támogat majd, mint a Spotify, Beats Radio, iHeartRadio és a Stitcher. A rendszer az iPhone 5, 5S és 5C modellekkel működik.

Ahogy az Apple fogalmazott, a CarPlay a vezetőknek intelligensebb, biztonságosabb és szórakoztatóbb iPhone-élményt kínál az autóban.

Elsőként új Ferrari, Mercedes és Volvo modellekben találkozhatunk a megoldással, az év hátralévő részében pedig több gyártó is becsatlakozik a sorba, többek között a BMW, Ford, Jaguar Mitsubishi, Honda, Toyota, General Motors is.

 

 

Forrás: Gizmodo.com, Übergizmo.com

Vissza