Google Glass és hordható okoseszközdömping az 5. Okostelefon Akadémián

Czipperer Dia - 2014. március 13.

Az ötödik Telenor Okostelefon Akadémia fókuszában a hordható okoseszközök álltak. Sokan azt jósolják, hogy 2014 a hordható okoseszközök éve lesz. A rendezvényen testközelből megcsodálhattuk a legújabb csúcskészülékeket, és a Google okosszemüvegét is felpróbálhatták a szerencsések. 

Karórák és fitneszeszközök széles skáláját mutatták be az 5. Okostelefon Akadémián. A legújabb csúcsmobilok is pózoltak a techcégek standjain: többek között az LG GFlexet, a Samsung Galaxy S5-öt is megnyomkodhatták a résztvevők. De mit ér egy telefon okos kiegészítő nélkül?
 

LG G Flex

Ez ma még nem biztos, hogy olyan egyértelműen eldönthető kérdés, hiszen ez a tendencia kirajzolódóban van világszerte, de bizony egyre több vállalat nyit ebbe az irányba (lásd Huawei, LG, Samsung, Google, Sony stb.). Már az idei CES-en elkezdődött a hordható okoseszközök dömpingje, amely az MWC-n is folytatódott. És még csak az év elején tartunk…

A Google okosszemüvege is jelen volt a Telenor eseményén, ami azért is nagy szó, mert az egész országban összesen két darab van belőle, ebből az egyik az EU Edge vállalat birtokában. Maróy Ákos, a cég alapítója a szemüveget viselve tartotta meg előadását. 30 szerencsés pedig a standon fel is próbálhatta a nem mindennapi kiegészítőt, amelyhez jelenleg csak az USA kiváltságos és persze szerencsés fejlesztői juthatnak hozzá borsos áron.

A mindennapok trendje lesz?

Van, aki számára ez teljesen evidens, hiszen maga is használ ilyen vagy ehhez hasonló termékeket, ám sok ember nem is tudja, milyen potenciál rejlik ezekben. Az okostelefonok kiegészítőjeként ezek az eszközök egészen új dimenziókat nyithatnak meg előttünk, akár az egészség vagy a sport területén.

A kényelem és funkcionalitás sem utolsó szempont, hiszen ahogy egy hagyományos óra is kiemelt szereppel bír a csuklón viselve, egy fitnesz karperec vagy éppen egy okosóra ezt kiegészítve telefonunkat varázsolhatja kezünkre, és saját magunk őreivé válhatunk azáltal, hogy monitorozhatjuk tevékenységeinket, illetve egészégi állapotunkat (pl. vérnyomás, szívritmus stb.).
 

Galaxy Gear Fit

Fogyatékkal élők számára jó perspektíva

Persze, mindenre rá lehet húzni még egy bőrt – gondolhatjuk, de jobban beleásva magunkat a bennük rejlő lehetőségekbe, nem is tűnik olyan megfoghatatlannak. Egy mozgássérült számára kifejezetten előnyös lehet például hosszú távon a Google Glass. Itt most nem a következő pár évre gondolok, hiszen mire kiforrja magát a technológia, és többek között magyarul is elérhetővé válik, még sok víz lefolyik a Dunán. Ám a Google nagyon erősen épít a hangutasításokra, ami például egy mozgásában korlátozott ember számára nagyon hasznos lehet. Az eszközzel videót, fényképet készíthetünk csupán néhány szavas utasítás segítségével: „OK, Glass, take a picture/ a video”.

Tény, hogy ez még nem a közeli jövő, hiszen a Glassot is egyelőre csak fejlesztők tesztelhetik és birtokolhatják. Ami viszont jó hír, hogy az API level 15-nek köszönhetően (Android 4.0.3) nagyon könnyű rá alkalmazásokat írni, így csupán a kreativitás szabhat határt, mi lesz a Glassból végül. Most egyelőre csak annyit mondhatunk: „OK,Glass, be smarter!”

 

Vissza