Megérkezett az Amazon mobilja – Fire Phone

Farkas Norman - 2014. június 19.

Az Amazon bemutatta várva várt okostelefonját, mely a Fire Phone nevet viseli. A felső-középkategóriás készülék egy sor exkluzív szolgáltatással, illetve kényelmes egykezes használatot ígérő szem- és arckövető technológiával dicsekedhet.

Tegnap éjjel végre hivatalosan is bemutatkozott az Amazon első okostelefonja, a Fire Phone. A készüléket maga Jeff Bezos, a cég vezére tárta a nagyközönség elé.

A Fire Phone az áruház táblagépeihez hasonlóan az Android rendszer átalakított változatát futtatja, amely a Google szolgáltatásai helyett az Amazon kínálatát helyezi előtérbe. A készülék voltaképpen az Amazon tatalmainak lehető legegyszerűbb elérése és megvásárlása jegyében született, s ehhez mérten építették fel rendszerét. Az elektronikus könyvek, zenék és videók pofonegyszerű elérése mellet egy leegyszerűsített vásárlási lehetőség is a felhasználók rendelkezésére áll a Firefly személyében. A dedikált fizikai gombbal is megfejelt szolgáltatás lényege, hogy a készülék hátlapi kamerájával azonosított film, zenei videoklip, tévé műsor, játék, vagy sorozat azonnali megvásárlását teszi lehetővé, amennyiben az megtalálható az Amazon hatalmas kínálatában.

A Fire Phone megalkotásakor nem csak a tartalmak könnyed elérését, hanem azok kényelmes fogyasztását is szem előtt tartották. Ennek köszönhetjük, hogy a telefon előlapján négy infravörös kamera kapott helyet, melyek a szemünk és az arcunk mozgását követve próbálják kitalálni, mit szeretnénk. Így például lehetőségünk van a kijelző megérintése nélkül lapozni az épp olvasott e-könyvünkben, vagy görgetni a böngészőben. Kicsit futurisztikusabb funkció, – amit szintén a szenzor kvartettnek köszönhetünk – hogy a kijelző képe próbál igazodni fejünk helyzetéhez, s annak megfelelően 3D hatású dinamikus perspektívákat alkalmaz a tökéletes láthatóság érdekében. További jó hír, hogy a játékok vezérlésénél is kihasználhatjuk az érzékelőkben rejlő lehetőségeket.

 

 

Nyilvánvaló, hogy az Amazon mobilja a tartalomvásárlásra- és fogyasztásra lett kiélezve, ezért nem is meglepő, hogy nem az élmezőnybe pozícionálták, hanem a középkategória elitebb rétegébe. Ez annyit tesz, hogy a Fire Phone korrekt, de nem kiemelkedő hardveres felszereltséget tudhat magáénak. Meghajtásáról egy 2,2GHz-es négymagos Qualcomm processzor felel, amit 2GB RAM, Adreo 330 grafikus gyorsító, 32 vagy 64GB tárhely, 4,7 hüvelykes, 1280 x 720 pixel (HD) felbontású érintőkijelző, valamint LTE, WiFi (802.11ac), Bluetooth, illetve NFC modul vesz körül. A jó hangzásról a Dolby Digital kihangosító gondoskodik, képalkotás terén egy 13 megapixeles, optikai képstabilizátorral, f/2.0 fényerejű lencsével és LED villanóval ellátott hátlapi kamerára támaszkodhatnak a felhasználók. Utóbbiból látszik, hogy az Amazon nem bízta a véletlenre a Firefly működését, mely egy szerényebb kameramodullal párosítva valószínűleg nem lenne elég hatékony az objektumok felismerésében.

A Fire Phone a jelenlegi infók szerint a szolgáltatók közül kizárólag az amerikai AT&T kínálatában lesz elérhető, ahol július 25-étől lehet hozzájutni. A telefon tárhelytől függően 199 (32GB), illetve 299 (64GB) dollárba fog kerülni. Bónuszként az árak egy egyéves Amazon Prime elfőzetést is tartalmaznak.Türelmetlenkedésre sincs semmi ok, hiszen már most előrendelhető a készülék.

Az újdonság kártyafüggetlenül is elérhető lesz, természetesen az Amazonnál: a 32 gigás verzióért ebben a formában 649 dollárt kell kicsengetni, a 64 gigás pedig 749 dollárt kóstál.

 

 

 

[Forrás: Engadget]

Vissza