Új funkciók hadával érkezik év végén a BlackBerry OS 10.3.1

Farkas Norman - 2014. október 3.

A rendszer hamarosan megjelenő 10.3.1-es kiadásában már lehetőség lesz többek között különböző színű LED értesítések beállítására, saját hangprofilok készítésére, és a népszerű BlackBerry Hub eszköztára is bővülni fog. A legjobb az egészben, hogy a frissítés a korábbi BB10 mobilokra (pl. Z10, Q10, Q5) is elérhető lesz, így a platform megőrzi egységét.

A BlackBerry hamarosan kiadja szupergyors mobil rendszerének legújabb verzióját, ami minden BB10 alapú telefonra elérhető lesz az első fecskéktől kezdve (Z10 és Q10) a legújabb modellekig.

Mint tudjuk, a BlackBerry Passport a rendszer exkluzív 10.3-as verziójával került piacra, amely eleve számos új fejlesztést tartalmaz, de a platform csak akkor lép igazán új szintre, amikor év végén (várhatóan decemberben) a BalckBerry Classic-kal egyidőben bemutatkozik a BB OS 10.3.1.

 

 

Az új rendszer megjelenéséhez közeledve nem meglepő, hogy a BlackBerry kiadta a hozzá tartozó, friss szoftverfejlesztő készletet (SDK) a fejlesztőknek, aminek böngészésekor a kíváncsi rajongók rögtön fel is fedezhették az új funkciókat. A BlackBerry-től már megszokott módon a rendszer újításai a hatékony munkát, a produktivitást segítik, illetve időt spórolhatnak nekünk a mindennapok során. Néhány hiánypótló megoldás is bekerült a BB 10.3.1 OS repertoárjába, amiket különösen nagy örömmel fogadhatnak a 10-es rendszerre átállt/átálló veterán BlackBerrysek. Nézzük a legérdekesebbeket!

Egy helyen a legutóbb keresett kapcsolatok

A BlackBerry Hub már önmagában zseniális megoldás, hiszen egyetlen közös, jól átlátható és tetszőlegesen szűrhető felületre gyűjti minden egyes fiókunk üzeneteit, értesítéseit. A 10.3-as rendszerverzióban még kifinomultabb lett a Hub, ráadásul új, gyors üzenetkezelő funkciókkal (Instant Actions) is gazdagodott, ám a 10.3.1-ben még egy új funkciót kap: lehetőséget biztosít a legutóbbi kapcsolatok gyors elérésére: közös listát kapunk azokról, akikkel telefonon beszéltünk, legutóbb leveleztünk, vagy a Facebookon csevegtünk stb. és rögtön fel is hívhatjuk a keresett személyt, illetve írhatunk neki.

 

Legutóbbi kapcsolatok kezelése egyenesen a Hubból

 

Gyorsgombok a billentyűzeten – ahogy mi szeretnénk

Ez a funkció a QWERTY gombsorral megáldott BB10 felhasználók életét könnyítheti meg jelentős mértékben. Lényege, hogy tetszőleges alkalmazást, gyorstárcsázást, üzenetírást stb. hozzárendelhetünk a gombsor elemeihez.

 

Gyorsgombok a billentyűzeten

 

„Csak” töltés” üzemmód

A „csak töltés” üzemmódot aktiválva a telefonunk csak áramforrásként használja a hozzá csatlakoztatott számítógépet, míg ha inaktív, akkor az adatátvitel is megengedett az eszközök között. A funkció jól jöhet, ha idegen gépre dugjuk a BlackBerrynket töltés céljából, és nem akarunk adatcserét lebonyolítani, viszont ha féltjük az adatainkat, célszerű ekkor is készülékjelszót használnunk.

 

"Csak töltés" üzemmód

 

A kijelző ébren marad, amíg csak kell

Már a rendszer 10.3-as kiadásában is felbukkant néhány energiatakarékos funkció, például a telefon lefordításával automatikus kikapcsol a kijelző, ha azt kívánjuk. Ezt egészíti ki a 10.3.1-ben a „Stay awake!”, avagy „maradj ébren!” névre hallgató okosság. Ezt bekapcsolva nem kell aggódnunk, hogy a kezünkben kialszik a kijelző fénye, amikor épp olvasunk rajta valamit, ugyanis a készülék észleli, hogy használjuk.

 

Kijelző ébren tartása

 

Személyes hangprofilok

Azok a júzerek, akik már az előző generációs BlackBerry-ket is használták, nyilván hiányolták a BB10 köré épülő készülékekből a személyes profilokat. A rendszer 10.3.1-es verziója pótolja a hiányt, ugyanis lehetőséget biztosít tetszőleges beállításokat tartalmazó, egyedi névvel ellátott hangprofilok létrehozására és használatára.

 

z

Saját profilok saját névvel

 

Egyedi LED értesítések

Sok BlackBerry 10 felhasználó szemét szúrhatja már kezdettől fogva (az enyémet is), hogy csak különböző alkalmazások segítségével lehet beállítani, hogy az értesítő LED különböző történésekkor más és más színekkel jelezzen. Szerencsére ezt a problémát is orvosolja a 10.3.1, amiben már külön beállíthatjuk például, hogy milyen színnel villogjon a LED, ha a Twitteren van valami fejlemény, és milyennel, ha SMS-ünk jött.

 

Különböző színű LED értesítések



 

[Forrás: CrackBerry]

Vissza