Végzetes szoftverhiba lapult a BlackBerry új rendszerében

Farkas Norman - 2015. március 16.

A BlackBerry OS 10.3.1-es verziójának feltelepítése után komoly veszélybe kerültek a BlackBerry Z30 készülékek. A szoftver egy hibája miatt ugyanis nagy esély van rá, hogy a lemerült telefonok kijelzője végérvényesen kikapcsol. A bugot kijavító frissítés már elérhető.

A BlackBerry a várakozásoknak megfelelően kiadta február második felében a BlackBerry 10 OS új, 10.3.1-es verzióját a platform valamennyi készülékére, beleértve az úttörő Z10 és Q10, illetve a később piacra dobott Q5, Z30, Z3 és Passport modelleket is.

A frissítés után az újdonságokkal ismerkedő felhasználók néhány súlyos és kevésbé súlyos buggal is szembesültek, ami nem szokatlan jelenség, viszont arra kevesen számíthattak, hogy még az iOS 8-ban talált ordas hibákat is sikerül túlszárnyalni.

A BlackBerry Z10 felhasználókat egy olyan – talán még az emészthető kategóriába sorolható – hiba fogadta, ami miatt hívásfogadáskor a kapcsolat létrejötte után sem áll le a készülék rezgése, melyet a vonal másik végén lévő személy is hall. A BlackBerry Q10 tulajdonosok egy része a csengőhangok és az értesítések elfojtott (értsd: a megszokottnál sokkal gyengébb) hangerejére figyelhettek fel, ami miatt akár több fontos dologról is lemaradhatnak. A Passport használóknak sem kegyelmezett az update: sokan arról számoltak be, hogy a készülék kijelzője villódzni kezd bizonyos helyzetekben, például egyes alkalmazások futtatásakor.

Bár a fenti bugok sem tekinthetők apróknak, a BlackBerry Z30-at érintő probléma messze felülmúlja őket. Kiderült ugyanis, hogy a 10.3.1-et futtató Z30 mobilok teljes lemerülése a kijelző végleges kikapcsolását eredményezheti, s így egy életre használhatatlanná válhatnak az érintett modellek. Talán felesleges ragozni, hogy ez mennyire gáz.

 

 

Szerencsére a BlackBerry nem nézte tétlenül a felhasználók visszajelzéseit, panaszait; a Z30-at kinyírni képes bug diagnosztizálása után gyorsan meg is jelent egy frissítés. A 10.3.1.1767-es szoftverről van szó, ami már péntektől elérhető OTA frissítés formájában a Z30 modellekre.

Egyelőre nem tudni, hogy ez az update gyógyírként szolgál-e a többi modellnél felmerült hibákra is, mindenesetre azok a felhasználók, akik nem hivatalos módon feltelepítették készülékeikre, azt jelezték a CrackBerry fórumán, hogy Q10-ük értesítései hangosabbak lettek.

Azt tanácsoljuk, ha BlackBerry Z30-ad van, minél előbb telepítsd fel rá a 10.3.1.1767-es rendszert (a Beállítások menüben a Szoftverfrissítés pont alatt csekkold le a frissítés elérhetőségét), és ha netán valamiért várnál az update-tel, véletlenül se hagyd teljesen lemerülni a telefonodat.

Úgy néz ki, hogy a Z10, Q10 és Passport tulajdonosoknak még várniuk kell a hibajavításokat tartalmazó csomag megérkezésére, addig is kitartást kívánunk a bugokkal való küzdelmekhez.

 

[Forrás: BerryBlog]

Vissza