Már csak egy hónapig lehet jelentkezni a a Sony World Photography Awardsra

Kütyü Magazin - 2016. december 7.

Alig egy hónappal a Sony World Photography Awards 2017 Professzionális kategóriájának lezárása előtt, újabb nevezéseket mutattak be a Nyílt kategóriából. A fotóverseny szervezői egyúttal arra kérték a zsűritagokat, hogy tanácsaikkal segítség a Professzionális, Nyílt és Ifjúsági kategória pályázóit, valamint a Nemzeti díjra jelentkező fotósokat.

A világ legnagyobb fotóversenyét, a Sony World Photography Awards-ot a World Photography Organisation szervezi. A tavalyi versenyre rekordszámú, 230 103 kép érkezett a világ 186 országából.  2016-ban az Év fotósa elismerést az iráni fotóriporter, Asghar Khamseh, a Nyílt kategória Legjobb Fotósa díját pedig a japán Kei Nomiyama vehette át.  

A versenyre bárki ingyenesen jelentkezhet a www.worldphoto.org weboldalon. A jelentkezési határidők a következők:

 • 2017. január 5. –  Nyílt verseny – a 10 kategória legjobb egyéni fényképeit díjazzák
 • 2017. január 5. – Ifjúsági verseny – kihirdetik a legjobb egyéni fénykép nyertesét a 12 és 19 év közötti fiatal fotósok pályamunkái között
 • 2017. január 5. – Nemzeti díj – több mint 60 ország válogatott nevezései közül választják ki a Nyílt kategória legjobbját
 • 2017. január 10. – Professzionális verseny – a 10 kategóriába nevező fotósok teljes beadott portfólióját bírálják el

A győztesek névsorát a londoni díjátadó gálán hirdetik ki 2017. április 20-án. A Professzionális kategória nyertese megkapja a Sony legújabb digitális képalkotó eszközeit tartalmazó csomagot, emellett a 25 000 dolláros pénznyereményt, valamint pályamunkája helyet kap a 2017-es verseny hivatalos képgyűjteményében. A Nyílt kategória győztese 5 000 dolláros díjazásban részesül.

A győztes és shortlistes munkákból 2017. április 21. és május 7. között kiállítás nyílik a londoni Somerset House-ban. Az érdeklődők egy speciális tárlatvezetésen tekinthetik meg a 2017-es év Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók kategória munkáit is.

A legjobb tippek a zsűritől

A fotópályázat zsűrijét a fotóipar legkiemelkedőbb szakértői alkotják, akik hasznos tanácsokkal segítik a 2017-es versenyre jelentkezőket:

Russ O’Connell, képszerkesztő, The Sunday Times Magazin (Egyesült Királyság)

Professzionális kategória zsűritag 2017

 • Légy résen, tudj meg mindent a versenytársakról és a versenyről! Próbálj olyan témát választani, ami egyedi, ami kitűnik a többi közül, mégis releváns és aktuális ezen a telített piacon
 • Gondolkodj a néző szemével is! – lehet, hogy egy téma személy szerint neked érdekes, de mások számára érdektelen vagy érthetetlen
 • Kerüld a kliséket! 

Françoise Callier, programigazgató, Angkor Fotó Fesztivál & Műhely (Franciaország) 

Professzionális kategória zsűritag 2017

 • Technikailag legyen rendben a fotó!
 • Ne másold az előző versenyek győzteseit!
 • Számomra kiemelten fontos, hogy a fotónak legyen sztorija. Anélkül, hogy elolvasnám a leírást, szeretném megérteni, hogy mit akart nekem elmondani a fotós a képével. Azt akarom, hogy a fotók önmagukért beszéljenek.

Damien Demolder, fotóriporter (Egyesült Királyság)

Nyílt és Ifjúsági kategóriák zsűrielnöke 2017

 • Legyen egyedi a fénykép! Semmiképp ne legyen egy utánzat vagy másolat vagy olyan, amit már ezerszer megörökítettek!  
 • Mutasd meg az egyéniséged, képeid tükrözzék az élményeidet, és azt ahogyan te megéled azokat!

Új pályázati munkák érhetőek el

Újabb pályázati nevezések érhetőek el a Sony World Photography Awards Nyílt kategóriájának munkái közül a World Photography Organisation sajtószobájában.  További részletekért kérjük látogasson el a www.worldphoto.org/press weboldalra.

Vissza