A legnagyobb felbontású full-frame, tükörnélküli fényképezőgép: Panasonic LUMIX S1R

forrás: Prím Online - 2019. február 2.

A Panasonic bemutatta új full-frame, tükörnélküli LUMIX S1R fényképezőgépének valamennyi részletét. 47,3 millió pixeles CMOS képérzékelőjével a LUMIX S1R a világ legnagyobb felbontású full-frame, tükörnélküli fényképezőgépe, amely páratlan minőségű képeket készít kiemelkedő részletgazdagsággal, finom színátmenetekkel és utolérhetetlen színmegjelenítéssel.

A Venus Engine processzort alkalmazó LUMIX S1R nagy sebességű és kiváló pontosságú autofókusz rendszerrel rendelkezik, amely a legkomolyabb professzionális igényeknek is megfelel bármilyen fotózási körülmények között. A fontos pillanatokat a világ legnagyobb felbontású, 5,76 millió képponttal rendelkező, páratlan élességű OLED elektronikus képkeresőjén komponálhatják meg a fotósok.

 

A nagy átmérőjű L-bajonettel (L-Mount) szerelt LUMIX S1R a kategória legfinomabb felbontásával és felvételvezérlésével valamint kiváló képstabilizálásával és magas szintű videorögzítésével kompromisszummentes képminőséget biztosít.

 

Új távlatokat nyitó képrészletesség

A 47,3 millió pixeles CMOS képérzékelő (36 x 24 mm) részletmegörökítő képességét tovább fokozza az aluláteresztő szűrő mellőzése, amelynek köszönhetően a legfinomabb textúra is pontosan kivehető a képeken.

  • Új mikrolencsés kialakítás a legnagyobb hatékonyságért
  • Alacsony zajszint akár magas ISO értéknél is
  • Nagy felbontású üzemmód 187 megapixeles képekkel

 

Az új aszférikus mikro lencsék javítják a képszenzor fénygyűjtő képességét, hogy magas ISO értékek mellett is alacsony maradjon a zajszint. A LUMIX S1R-rel akár 25 600-as ISO értékkel is lehet képet készíteni, ami ideális a gyenge fényviszonyoknál való fotózáshoz. 

 

A 47,3 millió pixelnél nagyobb felbontást igénylő helyzetekben a fotósok egészen elképesztő, 187 millió pixeles képet is készíthetnek a fényképezőgép nagy felbontású üzemmódjában. Ez a funkció nyolc felvételből származó képadatokat egyesít, amelyeket a fényképezőgép úgy rögzít, hogy minden egyes kép előtt a váz képstabilizátor (Body I.S.) rendszer apró mértékben módosítja a képérzékelő helyét. A végeredmény egy részletekben bővelkedő, 16 736 x 11 168 pixeles RAW fájl. A nagy felbontású üzemmód egy további opcionális funkciója a mozgásból származó elmosódás kiiktatása.

 

 

Fejlett képstabilizátor

Az 5-tengelyes Body I.S. képstabilizátor kompenzálja a fényképezőgép bemozdulását, hogy a szokásosan biztonságos (éles) képet adó záridőnél akár 5,5 fokozattal hosszabb idő is alkalmazható legyen. A LUMIX S sorozat kéttengelyes O.I.S (optikai képstabilizátor) rendszerével együtt a Dual I.S. 2 rendszernek köszönhetően 6 fokozattal növelhető a záridő, mert a rendszer számos olyan fényképezőgép-bemozdulást képes kiszűrni, amely álló- és mozgóképkészítés közben előfordulhat. A kifinomult technológia nem csak a giroszenzor alapján számítja ki a rezgést, hanem magáról a képérzékelőről és a gyorsulásmérő szenzorról érkező adatokat is feldolgozza.

 

A remegéseket grafikusan megjelenítő I.S. Status Scope is megtalálható a fényképezőgépben, amelynek segítségével a fotósok kiszűrhetik a remegések forrásait. 

Nagy sebességű, precíz fókuszálás

A kontrasztérzékelést és a Panasonic egyedi, ultragyors feldolgozási sebességű DFD technológiáját ötvöző fókuszáló rendszer egyszerre nyújt gyorsaságot és pontosságot. Az extrém gyors és pontos fókuszálás megvalósításához a Venus Engine, a CMOS képérzékelő és az új LUMIX S objektívek akár 480 fps sebességgel is képesek egymással kommunikálni, így a rendszer akár 0,08 másodperc alatt is tud reagálni. Az autofókusznak mindössze -6 EV értékű fény is elegendő a működéshez. 

  • Mesterséges intelligencia növeli az autofókusz teljesítményét
  • Eye-AF és állatfelismerés funkciókkal bővül az arcfelismerés
  • Másodpercenként 9 képkockás sorozatfelvétel teljes felbontásban

 

A fókuszálásnál és a követésnél további extra a továbbfejlesztett mesterséges intelligencia, amely érzékeli az embereket, a macskákat, a kutyákat és a madarakat. Az alany azonosítása segít a rendszernek abban, hogy megbecsülje a várható mozgást, és ez lehetővé teszi, hogy az autofókusz akkor is kövesse az alanyt, amikor az hátat fordít. Az arc-, szem- és pupillafelismerés segít, hogy a portrék fókusza mindig megfelelő legyen. 

 

A gyorsan mozgó jelenetek megörökítését a LUMIX S1 9 fps sebességgel támogatja AFS módban, folyamatos fókusz mellett pedig 6 fps sebességgel képes felvételt készíteni. A 6K Fotó üzemmódban 30 fps sebességgel lehet 18 millió pixeles sorozatfelvételeket készíteni, 4K Fotó üzemmódban pedig 8 megapixeles felbontással 30 vagy 60 fps sebességgel készülnek a sorozatok.

 

 

Nagy felbontású képkereső és kiváló minőségű kijelző

A világ legnagyobb felbontású, 5,76 millió képponttal rendelkező, OLED elektronikus képkeresője páratlan élességet biztosít a fotósoknak. A Real View Finder képkereső akár 120 fps frissítési rátával képes megjeleníteni a képeket, és a mindössze 0,005 másodperces késleltetéssel gördülékeny és valósághű képeken lehet követni az alanyok mozgását. A kijelző felbontása és a 10 000:1 kontrasztarány tiszta és részletgazdag képet biztosít. A kereső nagyítása 0,78x-tól 0,74x, vagy 0,7x értékig állítható a fotós igényének megfelelően.

 

A fényképezőgép 3,2 hüvelykes, 2,1 millió képpontos felbontású érintőkijelzője egy háromtengelyes hátsó monitoron helyezkedik el, amely kihajtva alacsony vagy magas szögből is lehetővé teszi a felvételt akár álló, akár fekvő tájolásban. Az éjszakai üzemmód, a Live View Boost és a megvilágított gombok segítik a sötét helyen dolgozó fotósok munkáját, a fényképezőgép tetején pedig a kategória legnagyobb, háttérvilágítással rendelkező státusz LCD kijelzője található, amelyről a fotós egy szempillantás alatt leolvashatja a legfontosabb beállításokat. 

 

Kategóriaelső videó

Ugyan elsődlegesen a kimagasló fotósteljesítményre fejlesztették ki, de a LUMIX S1R kiválóan rögzít videofelvételeket is 4K felbontásban akár 60/50p képrátával. A nagy sebességű videó üzemmóddal 2-szeres lassított felvétel készíthető 4K-ban 60 fps sebességgel, vagy 6-szoros lassított felvétel Full HD-ben, akár 180 fps képrátával. 

 

A felvétel a fényképezőgépen SD vagy XQD kártyára is menthető, illetve HDMI A típusú porton keresztül is továbbítható. A hangbemenetet egy 3,5 mm-es mikrofonfoglalat támogatja, a hangot pedig egy 3,5 mm-es fejhallgató bemenet segítségével lehet ellenőrizni. Kiváló hangminőség érhető el a vakupapucsra rögzíthető, professzionális mikrofonokat és XLR bemenetet támogató DMW-XLR1 mikrofonadapterrel.

 

Professzionális igényekhez tervezve

A professzionális fotósoknak tervezett LUMIX S1R-t úgy fejlesztették, hogy az öntött magnézium elő- és hátlapok valamint a minden illesztésnél, tárcsánál és gombnál alkalmazott szigetelések a komoly igénybevételt is kibírják. A fényképezőgép ellenáll a pornak és a fröccsenő víznek, és akár -10°C-ban is használható. 

 

A zárat 400 000 kioldásra tervezték. A mechanikus záridő akár az 1/8000 másodperces értéket is elérheti, amely lehetővé teszi, hogy a gyorsan mozgó tárgyakat erős napfényben nyitott rekesszel is meg lehessen örökíteni a gyors objektívekkel. A külső vaku akár 1/320 másodperces záridővel is szinkronizálható. 

 

A vezérlőgombokat egy ergonómiai tanulmány eredményeire alapozva helyezték el, hogy a felhasználó végig a felvételre összpontosíthasson. A 8-irányú joystick és a továbbfinomított felhasználói felület is gyors működtetést tesz lehetővé felvétel közben. Egy lezárókarral meg lehet akadályozni a véletlen működtetést. A felhasználó választhatja ki, mely funkciókat szeretné zárolni.

 

A fotósok védhetik is munkáikat: a fényképezőgép automatikusan rögzíti személyes adataikat és szerzői jogi információikat az elmentett képek Exif adataiban. A fényképezőgép két memóriakártya-foglalattal rendelkezik SD (UHS-II) és XQD kártyákhoz, és a közeljövőben kompatibilis lesz a CFexpress szabvánnyal is. 

 

Kreatív kivitelezés egyszerűen

A JPEG fájlok rögzítésében nagyfokú rugalmasságot biztosítanak a fotósok számára a fényképezőgép beállításai, amelyekkel egyedi összhatás érhető el. Mindegyik képstílus módosítható, de újak is létrehozhatók és elmenthetők. Az alap opció alap kontraszt- és telítettségszintű JPEG fájlokat hoz létre, ami rugalmas kiindulópontot nyújt az utómunkákhoz. 

 

Az új fotóstílusok között megtalálható a HLG (Hybrid Log Gamma) fotómód, amely élénk, nagy dinamikus tartományú képeket jelenít meg megőrizve a csúcsfényes részek részleteit is, amiket HDMI-csatlakozáson keresztül kiválóan visszaadnak a Panasonic legújabb 4K TV készülékei vagy az egyéb HLG-kompatibilis készülékek. A HLG módban készített képeket HSP fájlban, lenyűgöző, 8K felbontásban lehet menteni, de JPEG és RAW formátumban is menthetők. 

 

Portrékészítésnél az új AWBw fehéregyensúly-beállítás vonzó, finom, vöröses árnyalatot ad a képnek, az új csúcsfényre súlyozott fénymérési mód pedig a legnagyobb fényerejű részletek megőrzését részesíti előnyben. 

 

Az új panoráma képarányok, mint, amilyen a 65:24 Film Panoráma és a 2:1 széles képformátum, izgalmas dimenziókkal bővítik a fotós lehetőségeket. 

Csatlakoztathatóság és távvezérlés

A LUMIX S1R kompatibilis a LUMIX Tether szoftverrel, amely USB-csatlakozáson keresztül lehetővé teszi a fényképezőgép PC számítógépről történő távvezérlését, valamint segítségével élőben streamelhetők és közvetlenül továbbíthatók a képek a számítógépre, amint elkészültek. 

 

A LUMIX Sync egy új iOS/Android okostelefonos alkalmazás, amellyel távvezérelhetővé válik a fényképezőgép és a képek okostelefonra/tabletre másolhatók. 

 

A Bluetooth 4.2 kompatibilitás lehetővé teszi az okostelefonhoz vagy tablethez történő azonnali csatlakozást minimális energiafogyasztás mellett, és segítségével a fényképezőgép beállításai több LUMIX S1R vázra is átmásolhatók. A 2,4 GHz-es (IEEE802.11b/g/n) mellett 5 GHz-es (IEEE802.11ac) Wi-Fi is gondoskodik róla, hogy még gyorsabban és biztonságosabban lehessen okostelefonokhoz/tabletekhez kapcsolódni távvezérlés vagy fotó/videoátvitel céljából. 

 

Teljes körű tartozékválaszték

A LUMIX S1R számos tartozékkal kompatibilis, megtalálható köztük a távoli exponáló (DMW-RS2), a szemkagyló (DMW-EC6), a pótakkumulátoros markolat (DMW-BGS1) és az akkumulátortöltő (DMW-BTC14) is. Az akkumulátortöltő megfelel az USB Power Deliver szabványnak is, és rövid idő, körülbelül 2 óra alatt képes feltölteni a fényképezőgép 7,4 V 3050 mAh kapacitású akkumulátorát. A fényképezőgép adapterrel történő töltés közben is használható. A standard külső vaku (DMW-FL580L / FL360L / FL200L) a LUMIX S sorozat fényképezőgépeire is rögzíthető. 

Vissza