Fejlődik az Asha-család: Nokia Asha 305, 306 és 311

Farkas Norman - 2012. június 6.

A finn gyártó bemutatta legújabb, Series 40 platform köré épülő üdvöskéit. Az új Asha mobilok közt találunk kétkártyás, WiFi-képes és 1GHz-es processzorral felvértezett modellt is. A kütyük érdekessége, hogy EA Games játékok széles választékát kínálják a szórakozni vágyó felhasználóknak.

A Nokia új Asha készülékein a MeeGo alapú N9-ből ismert Swipe kezelőfelülettel találkozhatnak a júzerek, melyet az Asha 305 és 306 esetében egy 3 hüvelykes, 400 x 240 pixel felbontású, rezisztív megjelenítőn tárul eléjük. Az Asha 311 tudás tekintetében a többiek felett áll, ezért nem meglepő, hogy testvéreiével megegyező méretű kijelzője már a kapacitív technológiát használja és a multitouchot is támogatja.

A 98 grammos, 110,3 x 53,8 x 12,8 milliméteres Asha 305 és 306 a méretükön és súlyukon felül felszereltség tekintetében is több ponton egyeznek: mindkét masina 2 megapixeles kamerát, Bluetooth modult, FM rádiót, microSDHC kártyahelyet, microUSB csatlakozót, 3,5 mm-es jack kimenetet, Nokia Maps térkép alkalmazást, minimális adatforgalmat generáló (90 százalékkal kevesebbet az átlagosnál) Nokia Browser böngészőt, GPRS és EDGE adatátvitelt, valamint Twitter és Facebook klienst kapott, továbbá 40 EA Games játék (pl.: EA SPORTS FIFA 12, Nedd for Speed - The Run) ingyenes letöltésére nyújtanak lehetőséget. A készülékek energiaellátásról egy 1100mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik mely akár 13 és fél órás beszélgetési időt tud garantálni egy töltéssel.

Persze némi különbség is van az eszközök között: míg az Asha 305 alkalmas két mobilhálózat egyidejű elérésére és kezelésére, addig az Asha 306 a WLAN moduljával tűnik ki.

Az Asha 305 várható ára 63 euró körül alakul, az Asha 306-ért pedig 68 eurót kell majd kicsengetni. A telefonok július folyamán érkeznek meg az üzletek pocaira.

A Nokia Series 40 alapú mobilcsaládjának új feje az Asha 311, mely öccseihez hasonlóan rendelkezik adatforgalom kímélő Nokia Browserrel, Nokia Maps alkalmazással, Twitter és Facebook klienssel, valamint biztosít ingyenes EA GAMES játékokat is, ám hardveres szempontból néhány téren felülmúlja azokat. A gép a fejlettebb, Gorilla Glass-szel védett megjelenítőn kívül jobb, 3,2 megapixeles, VGA videózásra alkalmas kamerát, WLAN és Bluetooth modult, FM rádiót, 14,4Mbps sebességű letöltéssel kecsegtető HSPA+ adatátviteli képességet, 1GHz-es processzort, 128MB RAM-ot és 140MB - microSDHC kártyával bővíthető - belső tárhelyet tudhat magáénak. Repertoárjából nem maradt ki a 3,5mm-es jack audiokimenet, illetve a gravitáció, a távolság és a fényerő meghatározását segítő szenzortrió sem.

A fehér homok, kék, barna, rózsa és mélyszürke színekben megjelenő készülék érkezése a harmadik negyedévre tehető, várható ára 92 euró körül alakul.

 

 

[Forrás: Nokia]

Kulcsszavak: Nokia, Series 40
Vissza