Motorola X – rád szabva

Farkas Norman - 2013. augusztus 2.

A Google és a Motorola hivatalosan lerántotta a leplet a várva várt Moto X okostelefonról, amely vonzó áron kínál friss Android rendszert és erős hardvert, ráadásul a korábbi pletykáknak megfelelően kivételes mértékben testreszabható.

A keresőóriás és a tulajdonát képező Motorola Mobility tegnap bemutatta a Moto X-et. A készülékről szinte minden kiderült már a hivatalos leleplezés előtt, ennek ellenére a megjelenés dátuma és a várható ár mellett néhány érdekes, eddig nem ismert funkcióval is sikerült meglepni a nagyközönséget a New York-i eseményen.

Moto X AT&T verzió (32GB)

A Moto X először az amerikai Verizon, AT&T, Sprint és US Cellular szolgáltatók kínálatában jelenik meg augusztus végén/szeptember elején. A 16GB-os verzió 199,99 dollárba kerül majd előfizetéssel, a kifejezetten az AT&T számára készített, 32GB tárhellyel szerelt modellért pedig 249 dollárt kell kicsengetni – szintén előfizetéses konstrukcióban. A korábbi híreknek megfelelően minden Egyesült Államokban értékesítésre kerülő modell a gyártó anyaországában készül.

A mobilt nem csak az Egyesült Államokban, hanem Kanadában és Latin-Amerikában is meg lehet majd vásárolni, de az egyelőre rejtély, hogy a nemzetközi piacon mikor lesz elérhető.

A Moto X nem a hardvere miatt tűnik ki a rengeteg, egymástól alig különböző középkategóriás okostelefon közül, hanem a magas fokú testreszabhatósága, illetve innovatív funkciói miatt. Nézzük, pontosan miről van szó!

Te tervezed

A Motorola és a Google úgy gondolta, hogy a felhasználók felkapják a fejüket egy olyan készülékre, aminek felszereltségébe és külső megjelenésébe is beleszólhatnak, azokat bizonyos mértékben saját ízlésük szerint formálhatják. Ezt a gondolatmenetet követve készítettek egy Moto Maker nevű online stúdiót, ahol a leendő Moto X tulajdonosok megtervezhetik mobiljukat: megadhatják, hogy milyen színű, mintájú legyen a burkolata, milyen előtelepített háttérképek és egyedi üzenetek legyenek a fedélzetén, illetve, hogy mekkora tárhellyel rendelkezzen. Nem kevesebb, mint 2000 kombinációt kínál a rendszer a júzereknek. Üröm az örömben, hogy a jópofa szolgáltatást csak az egyesült államokbeli vásárlók vehetik igénybe.

 

 

Mindig „fülel”

A Moto X működéséért a Motorola saját fejlesztésű X8 Mobile Computing System lapkészlete felel, ami egy kétmagos, 1,7GHz-es Snapdragon S4 Pro processzort, Adreno 320 grafikus gyorsítót, egy szenzorfigyelő chipet és egy energiatakarékos beszédfelismerő modult foglal magába. Utóbbi lehetővé teszi, hogy a telefon folyamatosan figyelje tulajdonosa hangutasításait anélkül, hogy zabálná az energiát. Ezt körülbelül olyan, mintha folyamatosan be lenne kapcsolva a Google Now, ráadásul a készülék rengeteg funkcióját is elérhetjük szimpla hangparancsokkal, érintés nélkül.

 

 

Ami a telefon további technikai tudását illeti, egy remek felső-középkategóriás összeállítással találkozunk: az előlapon 4,7 hüvelykes, 1280 x 720 pixel felbontású (HD) érintőképernyő foglal helyet egy 2 megapixeles kamera társaságában. A hátlapon egy 10 megapixeles, gyenge fényviszonyok között is jól teljesítő ClearPixel kamera csücsül, melyet LED villanó is támogat. Természetesen NFC, WiFi, Bluetooth (4.0 LE) és A-GPS modul is került a gépezetbe, s az LTE, illetve HSPA modemek sem hiányoznak. A kellően erős processzor munkáját 2GB RAM segíti, így nem kell aggódnunk az Android 4.2.2 Jelly Bean operációs rendszer akadásoktól mentes futása miatt. A Moto X energiaellátásáról egy 2200mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, mely 24 órás aktív használatot, illetve 12 órányi beszélgetést tesz lehetővé egy feltöltéssel.

 

 

A Motorola és a Google nagy reményeket fűz az újdonsághoz, de csak az idő mondja majd meg, hogy a Moto X „néptelefon” lesz-e, vagy sem. Szerintünk ötletes megoldások kerültek a kütyübe, melyek könnyen meghozhatják számára a várt sikert, ám az a kérdés továbbra is lóg a levegőben, hogy az Egyesült Államokon kívüli régiókban miként történik majd az értékesítése, illetve milyen extrákról kell ilyenkor lemondania a felhasználóknak.

 

 

 

Vissza