Samsung Galaxy S4 Active teszt – merülj, ha mersz!

Farkas Norman - 2013. december 18.

Egy hétig nálunk vendégeskedett a Samsung idei zászlóshajójának strapabíró kiadása, a Galaxy S4 Active. A túrázóknak is ajánlott készülék nem csak előnyére változott a sima S4-hez képest, de így is magas színvonalat képvisel.

Bevezető

A Samsung hazai képviseletétől kölcsönkaptuk egy hétre a Galaxy S4 strapabíró, IP67-es tanúsítványnak megfelelő védelemmel ellátott (víz,-por- és ütésálló) változatát, mely az aktív életmódot folytató felhasználók számára készült, s ezt a neve is hirdeti. Vajon miben különbözik a mezei S4-től a vízálló Active? Megéri-e az árát? Mit várhatunk a Samsung első felsőkategóriás strapamobiljától? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Külcsín és körítés

A Galaxy S4 Active egy fehér dobozban érkezett, ami nem éppen azonos a bolti csomagolással, de azért nem hiányoztak belőle a tartozékok: egy adatkábel, egy töltőfej és egy fülhallgató. Utóbbi meglepően tisztán és hangosan szól, ráadásul a mikrofon, illetve a híváskezelő gomb mellett hangerőszabályzókat is találunk rajta. Bárcsak minden mobil alapcsomagjában egy ilyen headset lapulna!

Most nézzük a telefon külsejét és az egyes komponensek elrendezését!

Az S4 Active egy kissé ducibb és nehezebb a sima S4-nél, így kissé morcosabb a kisugárzása. Formavilág tekintetében egyébként nem sokban különbözik a két telefon. Az Active előlapján szálcsiszolt fém hatású műanyag veszi körül a kijelzőt, a mobil szélein króm keret fut körbe. Jól néz ki, de a prémium érzés elmarad a jobb minőségű anyagok hiánya miatt.

 

 

A mobil tetején figyel a belül szigetelt 3,5mm-es jack aljzat, alul pedig a gumi dugóval lezárt microUSB csatlakozó árválkodik. A bal szélen a hangerőszabályzó gombokat találjuk, s ahogy a Samsung mobilok zöménél tapasztalható, a jobb oldalra került a ki/bekapcsoló gomb.

A mindennapok során a mobil előlapját látjuk a legtöbbször, amely több ponton is eltér a Galaxy S4 „arcától”. Bár itt is egy 4,99 colos, 1920 x 1080 képpont megjelenítésére alkalmas, tűéles képet kínáló kijelző uralkodik, nem beszélhetünk AMOLED technológiáról. Helyette TFT-t kapunk, ami kissé többet fogyaszt és kevésbé hű a feketéje, cserébe viszont izmosabb fényerővel dicsekedhet és kevésbé „szőrös”, mivel a pixelek elrendezése RGB mátrixos. Corning Gorilla Glass 2 üveg védi a karcolásoktól és a sérülésektől, amire szükség is van egy strapamobil esetében. A kijelző fölötti részre nézve akár azt is hihetnénk, hogy egy sima S4-gyel van dolgunk, ám ez a gondolat nyom nélkül eltűnik, amint az előlap aljára tekintünk. Itt ugyanis három fizikai gomb (menü, home és vissza) található, melyek a kényelmes használat érdekében finoman recézett anyagból vannak. Véleményem szerint a használatuk kissé macerásabb, mint a kapacitív gomboké, de van előnyük is, például sötétben is kitapinthatóak és nyomáspontjuk visszajelzést ad a felhasználónak. Persze az egyéni igények kérdése, hogy ez kik számára jelent pozitívumot. Nekem nem különösebben.

 

 

Megfordítva a telefont, a gumiszigeteléssel ellátott hátlappal találjuk szembe magunkat, ami alatt egy 2600mAh kapacitású akkumulátor foglal helyet, mely elvileg 17-18 órányi beszélgetési időt tesz lehetővé egy feltöltéssel. Nos, az üzemidőt ilyen formában nem teszteltem, mert nem vagyok egy dumagép, de azt el tudom mondani, hogy normál használat mellett (folyamatos mobilnet és Wi-Fi eléréssel, e-mail szinkronizálással, 1-2 óra telefonálás, kevés játék és némi fotózás) a készülék lazán kibírja egy napig. Kevesebb nyúzással, a mobilnet kikapcsolásával akár 2 napra is el lehet nyújtani az üzemidőt.

Az akku fölött van a microSIM foglalat, ami annyit jelent, hogy kikapcsolás nélkül nincs kártyacsere. Ez szerencsére nem vonatkozik a microSD kártyára, amit hot-swap, azaz az akkufedél eltávolítása után rögvest cserélhetünk, restart nélkül.

Visszatérve a hátlapra, egy vékony műanyag lemezről van szó, aminek külseje sima, mintával díszített, belseje pedig – mint fent említettem – gumis szigetelést kapott. Igazából ez a szigetelés nem tűnik túl megbízhatónak, a SonyErcsson Xperia Active-ban látott megoldás legalábbis sokkal biztonságosabbnak tűnt. Ennél biztatóbb, hogy a hátlap alatt és fölött masszív, csavarokkal rögzített gumibetétek vannak, amik egyrészt kellemes tapintásúak és nem csúszósak, másrészt felfogják az esetleges ütéseket. Ez szerintem sokkal jobban beleillik egy IP67-es tanúsítványnak megfelelő, azaz víz,- por- és ütésálló okostelefon repertoárjába, mint a finoman, szinte csak jelképesen szigetelt hátlap – ami miatt némi bátorságot kíván a mobil víz alá dugása, ahogy arra a címben is utaltam.

Hátul van a kamera is, amely 8 megapixeles fotók és Full HD videók rögzítésére is alkalmas, gyenge fényviszonyok között pedig az alatta elhelyezett LED villanó segíti.

Belbecs, kamera

A készüléken az Android 4.2.2 Jelly Bean operációs rendszer Nature UX felületbe öltöztetett változata szaladgál, méghozzá igen korrekt tempóban. Nem igazán lehet megakasztani a „kis” Samsungot, minden azonnal történik, az alkalmazások gyorsan indulnak, böngészés során sincsenek gondok. A minimális várakozási idő remek felhasználói élményt garantál, de ez nem minden, hiszen a gyártó rengeteg extra szolgáltatással és alkalmazással próbálta még hasznosabb társsá tenni a telefont.

Most nem szeretnék hosszú sorokat szánni az S4 Active szoftveres oldalának bemutatására, mert az nagyjából megegyezik az S4-ével, amiről már részletesen beszéltem ebben a cikkben.

 

 

Újdonságra lelünk azonban a kamera alkalmazásban, ahol egy víz alatti üzemmód is vár bennünket. Ennek kiválasztása után figyelmeztet a telefon, hogy mindenképp zárjuk le a microUSB csatlakozó gumi fedelét, mert ennek elmulasztásával kellemetlenül végződhet a pancsolás. Kifejezetten örülök neki, hogy a Samsung nem felejtette el, hogy ha vízálló mobilt gyárt, abban bizony elkél egy ilyen funkció. Kevésbé mosolyogtató, hogy az Active ennek ellenére szerény képalkotási képességekkel megáldott kamerával rendelkezik.

Akár a víz alatt, akár szárazon fotózunk a készülékkel, sajnos nem számíthatunk kiemelkedő minőségű fotókra, inkább átlagosakra. Ennek nem az az oka, hogy az Active-ba „csak” 8 megapixeles kamerát pakoltak a Samsung emberei (az S4-ben 13 megapixeles van), hanem valamit szoftveres fronton is elbaltáztak, mert a legtöbb hasonló kaliberű kamerával szerelt telefonnál gyengébb képeket készít. A színek fakók, a részleteket keresve sem találjuk rajtuk. Persze azért akadnak kivételek és a macro módban kifejezetten jó eredménynek érhetők el.

 

 

Képek letöltése teljes méretben: 12345

 

Összegzés

A Galaxy S4 Active sebesség, szolgáltatások és minőség frontján egy szinten áll testvérével, a Galaxy S4-gyel. Külső szempontjából kissé robosztusabb, ám ez érthető, hiszen fel lett készítve a vízzel, porral és ütésekkel szembeni küzdelemre, ami egyébként roppant nagy előnyt jelent számára még úgy is, hogy a Samsung garanciája elvileg nem terjed ki a beázás, vagy törés okozta meghibásodásra. Ez érhető, hiszen előfordulhat, hogy a felhasználó véletlenül nem zárja be a microUSB dugaszát, vagy túl hosszú ideig lubickol a telefonnal, esetleg leejti a harmadik emeletről – ami IP67-es tanúsítvány ide vagy oda, valószínűleg a telefon „halálával” végződik.

Sajnos a víz alatti üzemmód jelenléte ellenére is visszalépés tapasztalható a multimédia terén, ami sajnálatos, hiszen a túrázók számára (akik a mobil abszolút célcsoportja) kifejezetten jól jöhet, ha a telefonjukkal szuper képeket és videókat rögzíthetnek.

 

 

Mindent összevetve egy jó készüléknek tartom az S4 Active-ot, mert egy megbízható és sokoldalú eszközt ismertem meg a „személyében”, amit nem kell hímes tojásként kezelni, ugyanakkor – a kamerát nem számítva – azt nyújtja, amit egy felsőkategóriás telefontól elvárunk.

A vetélytársak közül a Sony szintén erős hardverrel, de szerényebb ellenálló képességgel felvértezett mobiljai a legérdekesebbek (Xperia Z, Xperia ZR), melyek 20-30 ezer forinttal olcsóbban beszerezhetők a bruttó 125-140 ezer forint körüli áron megvásárolható S4 Active-nál.

 

Specifikáció – Galaxy S4 Active

Méret, súly: 139,7 x71,3 x 9,1 milliméter, 153 gramm

Rendszer: Android 4.2.2 Jelly Bean

Kijelző: 4,99 hüvelykes, 1920 x 1080 pixel felbontású TFT

Processzor: Qualcomm Snapdragon 600, négy 1,9GHz-es Krait 300 maggal, Adreno 320 GPU

Memória: 2GB RAM, 16GB, microSD-vel bővíthető tárhely,

Csatlakozás: LTE, HSPA+, WiFi, Bluetooth (4.0), infra, USB 2.0, NFC, GPS (+GLONASS)

Kamera: hátul 8 megapixeles AF kamera LED vllanóval, elöl 2 megapixeles

Akkumulátor: 2600mAh-s Li-ion akkumulátor

Extra: IP67-es tanúsítványnak megfelelő ellenálló képesség

 

Vissza