450 MHz-es LTE mobilhálózatot létesít Finnországban a Huawei

Czipperer Dia - 2014. július 2.

450 megahertzes frekvenciatartományban működő LTE mobil távközlési hálózatot telepít a Huawei Finnországban. A kínai vállalat a világon elsőként létesít ilyen frekvenciatartományban működő technológiát.

Hétfőn írta alá a finn Ukkoverkot mobil távközlési szolgáltató vállalat és a Huawei Technologies az amszterdami LTE 450MHz Global Summit szakmai seregszemlén azt a szerződés, melyben rögzítik, hogy a technológiai vállalat LTE mobil hálózatot telepít Finnországban, ráadásul nem is akármilyet, hiszen egyedülállónak számító 450 MHz-es frekvenciatartományban működő negyedik generációs, vezeték nélküli szolgáltatásról van szó. A Huawei vállalta az átfogó, teljes infrastruktúra kiépítését, mellyel könnyebbé válik az átállás a jelenlegi CDMA mobil távközlési protokollról az LTE technológiára.

Ezzel a lépéssel az Ukkoverkot hálózata lesz Finnország legnagyobb lefedettséget biztosító mobil távközlési szolgáltatása. A 450 megahertzes frekvencia egyik nagy előnye, hogy lényegesen kevesebb bázisállomásra van szükség ahhoz, hogy teljes lefedettséget biztosítsanak, ezáltal pedig a költségek is csökkennek. A jelenlegi becslések szerint a finn telepítés során néhány száz állomással megoldható a 340 ezer négyzetkilométer teljes lefedettsége – erről Antti Pellinen, az Ukkoverkot vezérigazgatója beszélt.


A rendelkezésre álló frekvenciahiány, illetve a kiosztásból származó terjeszkedési probléma megoldása lehet a 450 MHz-es LTE hálózat, hiszen nem csak olcsóbb, hanem ezáltal kevesebb erőforrást igényel és egyben gyorsabban telepíthető megoldás is.

 

Forrás: MTI; Kép: policychargingcontrol.com

Kulcsszavak: mobilhálózat, LTE, Huawei
Vissza