Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus közelebbről

Farkas Norman - 2014. szeptember 10.

Az Apple tegnap esti eseményén rögtön két új iPhone-ról is lehullott a lepel, melyek méretükön kívül számos egyéb téren is különböznek egymástól. Ha kíváncsi vagy az iOS 8 rendszerrel piacra kerülő telefonok tudására és érdekelnek a technikai részletek is, akkor ez a cikk neked szól.

iPhone 6 – 4,7 hüvelykes Retina HD kijelzővel

Tim Cook nem sokáig váratta a közönséget a szeptemberi Keynote-on, s bemutatta az iPhone 5S utódjának számító iPhone 6 modellt. Az újdonság mindössze 6,9 milliméter vékony, anodizált alumínium burkolattal érkezik, a hátoldalán rozsdamentes acél Apple logóval díszítve.

A készülék kijelzőjét ionnal erősített, kissé hajlított üveg védi, előbbi megoldást a jobb ellenálló képesség, utóbbit pedig a kényelmesebb használat vetették be. Maga a panel 4,7 hüvelykes, felbontása pedig 750 x 1334 pixel, azaz 326ppi-s képpontsűrűséggel bír. Az új felbontás dacára az alkalmazások simán futnak az új iPhone-on, de a fejlesztők nyilván frissítik majd szoftvereiket, hogy azok direkt támogassák a Retina HD-nek nevezett felállást.

Az iPhone 6 hátlapján egy 8 megapixeles iSight kamera csücsül (immár négy generáció óta változatlan a felbontás), ami fázisérzékelős, ún. fókusz pixel technológiával gyorsított autofókusszal, f/2.2 fényerejű lencsével és – optikai képstabilizátor híján – digitális remegéskorrigálással dolgozik. Immár lehetőség van akár 43 megapixeles panorámaképek készítésére a géppel. Gyenge fényviszonyok között is remek képeket lő a masina a kéttónusú „True Tone” LED villanónak köszönhetően.

 

 

Videózás frontján javult a helyzet, hiszen már 1080p Full HD felvételeket is készíthetünk 60fps sebesség mellett (eddig „csak” 720p HD felbontásban volt erre lehetőség), sőt lassított, avagy slow-motion videókat is rögzíthetünk 120, illetve 240 fps-sel, viszont kisebb felbontásban.

A telefonban az Apple második generációs A8 lapkája dolgozik, ami 25%-kal erősebb processzort és 50%-kal nagyobb grafikus teljesítményt kínál elődjénél. A 20 nanométeres gyártástechnológiának köszönhetően a chipset fizikai mérete 13%-kal kisebb, mint az A7 lapkáé.

Az A8 proci mellett dolgozó M8 társprocesszor természetesen tud mindent, amit elődje, az M7, csakhogy egy nyomásérzékelővel is kiegészült, aminek jóvoltából az iPhone 6 már a relatív magasságot is tudja figyelni, azaz például figyelembe veszi, ha lépcsőzünk és nem sima sétálásként tartja azt nyilván mozgásunk követésekor.

Ha hihetünk az Apple állításának, az iPhone 6 aksija sokkal jobban bírja szusszal, mint az 5S modellé. Elméletileg 14 órás beszélgetési időt is kisajtolhatunk a telefonból egy feltöltéssel. A mezei GSM hívások mellett az úgynevezett VoLTE (Voice Over LTE – LTE hálózaton keresztüli hívás) technológiával és – ahol azt a szolgáltató támogatja – WiFin keresztül is lebonyolíthatjuk hívásainkat. A készülékben lévő LTE modem egyébként már a négyes kategóriát képviseli, azaz 150Mbps maximális letöltési sebességgel kecsegtet.

Jó hír, hogy az új iPhone WiFi modulja is fejlődött, immár a 802.11a/b/g/n/ac szabványokat is ismeri – s mint tudjuk, legutóbbi háromszor olyan gyors adatátvitelt kínál, mint az iPhone 5S modulja. A kütyü repertoárjába végre az NFC is bekerült, aminek a gyártó új fizetési megoldása, az Apple Pay kapcsán vehetik majd hasznát a felhasználók.

Az iPhone 6 16GB tárhellyel szerelt kiadása 199 dolláros kezdőárral landol az amerikai piacon kétéves előfizetéssel, a 64 gigás változatért 299, a 128 gigabájt tárhellyel ellátott verzióért pedig 399 dollárt kell kicsengetni hasonló keretek (előfizetés és hűség) között. A telefont szeptember 12-től lehet előrendelni, piaci premierje egy héttel később – szeptember 19-én – lesz. Az Apple ígérete szerint év végére már 115 országban lehet megvásárolni a mobilt.

 

 

iPhone 6 Plus – az Apple óriásmobilja

Kissé talán váratlanul érintette a világot, de az Apple a phabletek kategóriájában versenyző, s eddig csak pletykákból ismert iPhone 6 Plus modellt is bemutatta tegnapi rendezvényén.

A készülék 5,5 hüvelykes, 1920 x 1080 pixel felbontású (Retina HD) LCD IPS kijelzővel rendelkezik, amin egy hüvelykre 400 képpont jut. Az iOS 8 fejlesztésénél természetesen jelentős szempont volt, hogy kiaknázza a nagy és roppant éles megjelenítőben rejlő lehetőségeket, illetve néhány olyan megoldást is sikerült beletenni, amelyek kényelmessé teszik a méretes készülék használatát. Ilyen például a reachability (elérhetőség) nevű okosság, aminek lényege, hogy a home gombot duplán megérintve a képernyő félig lecsúszik, így egy kézzel is erőlködés nélkül elérhetjük azokat a gombokat, amik amúgy a kijelző tetején voltak.

Az iPhone 6 Plus háza – testvére burkolatához hasonlóan – anodizált alumíniumból készült, amit rozsdamentes acél kerettel ötvözött az Apple, hogy a telefon minősége vitathatatlan legyen.

 

 

A mobil burkolata alatt ugyanazt a 64 bites Apple A8 chipet találjuk az M8 társprocesszor kíséretében, mint a kisebbik modellben, sőt a WiFi (802.11a/b/g/n/ac), NFC és LTE (Cat.4) modulok sem hiányoznak.

A képalkotás frontján is hasonló a helyzet annyi különbséggel, hogy az iPhone 6 Plus 8 megapixeles iSight kamerája az Apple készülékek fénylesői közül elsőként optikai képstabilizátorral is rendelkezik, ami hatékonyabban küszöböli ki a kézremegést, mint az iPhone 6 kamerájának digitális megoldása.

Videózásnál adott az 1080p Full HD felvételek 30 és 60fps-sel történő rögzítése, illetve lassított felvételek készítése 240fps mellett.

 

 

Tesójához hasonlóan az Apple iPhone 6 Plus sem lesz elérhető 32GB-os kiszerelésben. A 16 gigás verzió lesz a legkisebb, amiért kétéves előfizetéssel 299 dollárért lehet hozzájutni Amerikában. A 64GB-os és 128GB-is változatokért 399, illetve 499 dollárt kell majd kicsengetni.

A készülék szeptember 12-től lesz előrendelhető a tengerentúlon és 19-én jelenik meg, a Föld egyéb részeire pedig csak később teszi be képzeletbeli lábát.

 

 

[Forrás: GSM Arena]

Vissza