Majdnem megbüntették a Google autóját

MTI Sajtóadatbank - 2015. november 18.

Megállított egy kaliforniai rendőr egy Google vezető nélküli autót, mert az túl lassan haladt. A járművet kis híján meg is böüntették.

A Google székhelyének otthont adó Mountain View rendőrsége egy blogbejegyzésben fejtette ki, egy rendőrnek feltűnt, hogy az egyik jármű mögött feltorlódott a forgalom. A The Daily Telegraph számolt be róla, hogy a tettes az internetóriás egyik vezető nélküli kocsija volt.

A robotautó óránként alig 39 kilométeres sebességgel haladt egy olyan szakaszon, ahol 56-tal is mehetett volna. A rendőr megállította, hogy a vezető figyelmét felhívja a közlekedés akadályozására vonatkozó előírásokra. Az autó utasát, aki nem vezette a járművet, nem büntették meg, mert nem sértett jogszabályt, a vezető nélküli autóknak szabad lassabban is haladniuk.

A Google hivatalos blogjában annyit válaszolt, hogy saját fejlesztésű automata járműveik óránkénti sebességét 40 kilométerre korlátozták. A Google-kocsik számítógépe azért vezet ilyen óvatosan, hogy a veszélyes közlekedési szituációkat megelőzze.
 

A Google által korábban közreadott dátummegjelölés nélküli kép a vállalat saját fejlesztésű, önmagát vezető autójának korai verziójáról (MTI/EPA/Google)


A robotautók 2009 óta tartó tesztidőszaka alatt előforduló igen kevés balesetnél többségében emberek vezette kocsik hajtottak az automata járműbe – foglalta össze az eddigi tapasztalatokat a vállalat blogja.

Hozzátették, büszkék arra, hogy közlekedési bírságot még sose róttak ki a cseppalakú elektromos kocsikra.

 

Kulcsszavak: Google, robotautó
Vissza