Még mindig laptopot vesznek karácsonyra az emberek

Kütyü Magazin - 2015. december 3.

Bár az okostévék és okostelefonok is kelendő karácsonyi ajándéknak bizonyulnak, a magyarok többsége még mindig a laptopokat keresi az ünnepi szezonban. A legtöbben a 2 az 1-ben gépeket keresik.

A tavalyinál több pénzt fordítanak online vásárlásra a karácsonyi szezonban a magyarok az Extreme Digital, a MALL.HU és a Clickshop internetes áruházak forgalmi adatai szerint. A korábbi évek tendenciái alapján az online eladások a következő két hétben fogják elérni idei csúcsukat.

A magyar internetes vásárlók átlagos költése folyamatosan emelkedik, derül ki az Intel kutatásából, amely hazai webáruházak, az Extreme Digital, a MALL.HU és a Clickshop, adatain alapul.  Bár a három online áruház profilja eltérő, a lapostévé mindhárom cégnél a legkelendőbb két termék között található meg a 60 ezer forintnál drágább eszközök kategóriájában.

A legnépszerűbb termékek a 60 ezer forintnál drágább árucikkek közül:

 

Extreme Digital

MALL.HU

Clickshop

1.

okostelefon

televízió

okostévé

2.

televízió

elöltöltős mosógép

belépő szintű laptop

3.

háztartási nagygépek

felültöltős mosógép

2 az 1-ben laptop, táblagép

4.

notebook

kombinált hűtőszekrény

okostelefon

5.

--

barkácskészlet

játékkonzol

Míg a MALL.HU-nál a háztartási nagygépek eladásai erősek, az Extreme Digitalnál ezek mellett a középkategóriás és drágább okostelefonok és a laptopok is jól fogynak. A Clickshopnál leginkább a klasszikus IT-s termékek népszerűek a számítógéptől az okostelefonig. Bár az utóbbi társaságnál is a belépő kategóriás laptopokból adják el a legtöbbet, már szorosan felzárkózott ezek mögé a 2 az 1-ben kialakítású, tehát igény szerint táblagépként is használható modellek népszerűsége.


 

A legnépszerűbb termékek a 60 ezer forintnál olcsóbb árucikkek közül:

 

Extreme Digital

MALL.HU

Clickshop

1.

okostelefon

társasjáték és LEGO

monitor

2.

konyhai kisgépek

konyhai kisgépek

középkategóriás okostelefon

3.

táblagép

vérnyomásmérő

hálózati eszköz, okos otthon

4.

akciókamera

illatszerek

gamer perifériák

5.

drón

pendrive

mobil kiegészítők

Nem csak a drága, de az olcsó okostelefonok is kiemelkedően jól fogynak mind az Extreme Digitalnál, mind a Clickshopnál, míg a MALL.HU vásárlói inkább a konyhai kisgépeket keresik jelentős számban. A Clickshopnál is népszerűek a mobilos kiegészítők, sokan vásárolnak gamer perifériát (egeret vagy más videojátékos irányítót), de azokos otthon kiépítéséhez szükséges hálózati eszközök is népszerűek. 

Az Extreme Digitalnál idén karácsonykor olyan új termékkategóriák eladásai jelentősen emelkedtek, mint a testre, sporteszközre rögzíthető, strapabíró akciókamerák, vagy az átlagemberek számára is elérhető árú drónok.

A vásárlók neme szerint is jelentősen eltér a vásárolt termékek köre. Míg a nők a MALL.HU-nál leginkább mosógépet, tévét, illetve szépségápolási és takarítóeszközöket keresnek, az Extreme Digitalnál a konyhai eszközök mellett a kávéfőzőket és a babának szánt termékeket rendelik nagy számban. A Clickshopban a háztartási és szépségápolási termékek mellett a mobilos kiegészítőket választják nagy számban a hölgyek.

A „férfias" termékek közül a Clickshopnál az okostévék, a bluetoothos eszközök és a PC-alkatrészek kelendőek, a MALL.HU-nál a tévé mellett a barkács-, és sporttermékek népszerűek, míg az Extreme Digitalnál a legnagyobb számban tévét és okostelefont rendelnek a férfi vásárlók.

 

Vissza