A Fujitsu virtuális valóságra felkészített CELSIUS munkaállomásaival élmény dolgozni

Kütyü Magazin - 2017. március 24.

A munkahelyen a kreativitás és a vizualizáció soha nem látott szintjét meghonosító Fujitsu két új virtuális valóságra (VR) felkészített, a legújabb NVIDIA professzionális grafikus kártyákkal ellátott munkaállomást mutat be. 

A Fujitsu VR-kész munkaállomás-kínálatának új tagjai: a CELSIUS W570power+, az iparág legkisebb VR-t támogató asztali munkaállomása, és a CELSIUS H970 17 hüvelykes mobil munkaállomás. Mindkét gép új dimenziót nyit a munkában a tervezők, mérnökök és építészek számára, mivel lehetővé teszi, hogy akár íróasztaluknál, akár az irodán kívül, zökkenőmentesen emeljék át 3D-terveiket a virtuális valóságba.

A jelenleg még főként az online játékok rajongói által használt virtuális valóság gyors ütemű fejlődése várható a következő évtizedben. Az előrejelzések szerint a VR a széles körű elterjedés küszöbén áll – átlép a „korai használók és a rajongók” szegmenséből a „pragmatikus felhasználókéba”, tehát a tömegpiaci használat első szakaszába. Ez a növekedés a virtuális valósággal elérhető egyedülálló háromdimenziós élménynek köszönhető – ami minden iparágban értékes lehetőségeket biztosít, az építészettől a mérnöki munkán át az oktatásig és az egészségügyig.

A CELSIUS W570 munkaállomás rendkívüli kiadása, a W570power+ kivételes teljesítményt és funkcionalitást kínál innovatív mikrotorony házban. A mindössze 21 liter űrtartalmú háznak köszönhetően 30 százalékkal kisebb elődjénél, ám ugyanakkora számítási teljesítményre képes. A W570power+ akár három NVMe PCIe M.2 modullal, hét lemezmeghajtóval és NVIDIA Quadro P4000 VR-kész grafikus kártyával dolgozhat. Ennélfogva ideális eszköz a 2D/3D CAD- és BIM-alkalmazásohoz. Professzionális fejre illeszthető kijelzővel (pl. HTC Vive vagy Oculus Rift) kiegészítve magával ragadó VR-élményt nyújt nagy képváltási sebességgel és kis látenciával. 

Az idejük egy részét terepen töltő szakemberek, például építészek, mérnökök és tervezők számára a 17 hüvelykes CELSIUS H970 mobil munkaállomás életre kelti a tervezési folyamatot, lehetővé téve a valósághű képmodellezést és a tervek valós idejű módosítását. A CELSIUS H970 nagy képernyővel és a csatlakozási lehetőségek komplett választékával rendelkezik: két Thunderbolt 3, egy teljes méretű DisplayPort és egy VGA csatlakozóval. Az asztali gépekére emlékeztető teljesítményről a max. 2048 CUDA magos NVIDIA Quadro P5000 grafikus kártya gondoskodik. Az egyszerű javítás érdekében a komponensek a gép alján elhelyezett szervizajtón keresztül elérhetők.

„A virtuális valóság és a nagy teljesítményű munkaállomások kombinációja számtalan izgalmas lehetőséget kínál. Bár a piaci trend többnyire feláldozza a méretet a teljesítmény oltárán, mi továbbra is hiszünk abban, hogy a munkaállomások szállítóinak sem teljesítmény, megbízhatóság és bővíthetőség, sem pedig helytakarékosság és VR-képességek terén nem szabad kompromisszumot kötniük. A forradalom épphogy csak elkezdődött. Úgy látjuk, hogy a VR képes támogatni a holisztikus fejlődést és magasabb szintre emelni az értéklánc számos szakaszát – a tervezéstől és mérnöki munkától kezdve az üzemeltetésig és a karbantartásig” – nyilatkozta Ruediger Landto, a Fujitsu kliensszámítástechnikai eszközökért felelős vezetője az EMEIA-régióban.

„A Fujitsu és az NVIDIA megkönnyíti a virtuális valóság bevezetését azoknál a vállalatoknál, ahol a VR segítségével szeretnék javítani a termékminőséget és gyorsítani a munkafolyamatokat. A Fujitsu virtuális valóságra felkészített termékeinek komplett választékával, azon belül a Quadro P5000 és P4000 grafikus kártyákkal dolgozó, első 17 hüvelykes mobil munkaállomással a felhasználók tényleg bárhonnan létrehozhatnak és megtekinthetnek VR-tartalmakat” – mutatott rá Bob Pette, az NVIDIA professzionális vizualizációért felelős alelnöke. 

Ár és piaci bevezetés 

A CELSIUS W570power+ asztali munkaállomás a világon mindenütt rendelhető. Szállítása 2017. május elején indul. A CELSIUS H970 mobil munkaállomás az EMEIA-régióban kapható, és azonnal rendelhető. Az árak országtól és rendszerspecifikációtól függően változnak.

Vissza