Hasznos napelemes kütyük

Kütyü Magazin - 2019. április 29.

A technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően, a megújuló energiaforrások alkalmazásával már a leghétköznapibb használati tárgyakból is feltűnnek újabb, izgalmas változatok.

A technológia folyamatosan fejlődik, ráadásul egyre gyorsuló ütemben. Ez a fejlődés pedig életre hív olyan tárgyakat, amelyek idővel hétköznapjaink fontos részévé válnak. A fejlődésnek köszönhetően amellett, hogy eszközeink egyre jobbak és jobbak lesznek, olyan jellemzők is előtérbe kerülnek mint a fenntarthatóság. Ennek köszönhetően egyre nagyobb szerepet kapnak a megújuló energiát hasznosító megoldások. Például a napenergiával működő eszközök között a hétköznapiak mellett már egészen elmés és mulatságok ötletekkel is találkozhatunk, ezek közül mutatunk be néhány érdekes darabot.

Hétköznapi problémákra nem hétköznapi eszközök

Powerbank

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy a napi teendők elvégzése közben nem jutott idő a telefon megfelelő feltöltésére, ami természetesen mindig akkor merül le, amikor a legnagyobb szükség volna rá. Ezekben az esetekben valóságos megmentő lehet egy power bank, persze csak abban az esetben, ha az fel is van töltve. Az ilyen problémákra válaszul születtek meg a különböző alternatív megoldások, mint például a napelemes verziók. Természetesen ezen a kategórián belül is megtaláljuk az igényeinknek megfelelő darabokat attól függően, hogy milyen élethelyzetekben van rá szükségünk. A legjobb, ha amellett a típus mellett tesszük le a voksunkat, amelyik a legtöbb praktikus tulajdonsággal rendelkezik. Tökéletes választás lehet egy strapabíró, vízálló változat, amit akár a táskánkra akasztva mindig magunknál tarthatunk, így viselve pedig folyamatosan töltődik, és pillanatok alatt energiával látja el eszközeinket, amikor csak szükséges.

 

Kártevő védelem

De ugyanilyen hatékony és folyamatos megoldásokat kínál a piac a különböző kártevőkkel szemben is! Találunk készülékeket viszonylag nagy választékban vakondok, egerek, hangyák, de akár még szúnyogok elriasztására is, sőt olyan, a mezőgazdaságban felmerülő problémákra is létezik már kíméletes megoldás, mint a vadak és a madarak által elkövetett dézsmálás és rongálás.

Biztonság

Végül de nem utolsó sorban, ne feledkezzünk meg a biztonságról sem. Kellemetlen helyzetek mindig adódnak, ezeket elkerülni nemigen lehet, ám ha kellően felkészültek vagyunk és előre gondoskodunk a megoldásokról, akkor sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. Ha esetleg tanácstalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mire van szükségünk, érdemes alaposan utánajárni a kínálatnak, mivel olyan problémákra is létezik már megoldás, amikre nem biztos, hogy rögtön gondoltunk. Ilyen hasznos segédeszköz lehet egy LED-es elakadásjelző háromszög, amivel biztosak lehetünk abban, hogy a legsötétebb éjszakában is észlelni fognak. Ugyanígy az utakon lehet segítségünkre egy olyan keréknyomás ellenőrző szett, ami szintén napelemmel működik, így nem kell aggódnunk akkor sem, ha hosszabb útra indulunk, mert mindent ellenőrzésünk alatt tarthatunk anélkül, hogy az energiaellátásról is külön gondoskodnunk kellene.

Persze a biztonság nem csak az utakon, hanem minden élethelyzetben fontos! Jó szolgálatot tehet a váratlan helyzetekben egy napelemes zseblámpa vagy biciklilámpa is, hiszen ezek töltésével sem kell bajlódni, elegendő csupán a napon “felejteni” őket. A napenergiát hasznosító vízmelegítőkről már biztosan sokan hallottak, ám ennek a medencékhez való változatáról már talán kevesebben, pedig egy igazán biztonságos és környezetbarát megoldásról van szó.

Tehát ha a biztonság kerül szóba, akkor is nyugodtan támaszkodhatunk a különböző napenergiát hasznosító megoldásokra, hiszen rengeteg élethelyzetben segíthetnek nekünk.

Vigyél fényt az éjszakába

Tagadhatatlan, hogy az udvaron vagy a teraszon töltött esték mindig emlékezetes élményeket nyújtanak, ezeket nem is érdemes kihagyni, ha lehetőségünk adódik egy-egy ilyen alkalomra. Természetesen a szabadban töltött időt még élvezetesebbé lehet tenni néhány hangulatos kiegészítővel! Biztosan sokakat felvillanyoznak azok a fajta kerti kiegészítők, amik egy kis ragyogást visznek az éj sötétjébe. Még szép, hogy ezen a területen is hatalmas választéknak örvendhetünk és könnyeden rálelhetünk a napelemes típusokra is! Talán a legelterjedtebbek a leszúrható napelemes kerti lámpák, de kétségkívül sokan találkoztak már a mozgásérzékelős LED lámpákkal is. Ez utóbbi inkább praktikus és hétköznapi, ám annál hasznosabb.

Nyilvánvalóan találunk, a meglehetősen széles kínálatban, különlegesebb darabokat is, mint például a különböző fényfüzérek vagy egyéb napelemmel működő, a sötétben világító kerti dekorációk. Ha csak a fényfüzéreknél maradunk, itt is többféle megoldásra áll a rendelkezésünkre, hiszen a hagyományos verziók mellett megtalálhatók akár napernyőre szerelhető variációk is, amik így a napernyőket nem csak nappal, de éjjel is és a buli központi elemévé varázsolhatják. 

És persze ha egy kis meghittségre vágyunk, arra is van megoldás! Fellelhetőek már a különböző gyertya lángot imitáló LED-es lámpások is, amelyekkel könnyedén bensőséges hangulatot varázsolhatunk, méghozzá bárhol és bármikor! Ezeknek a lámpásoknak még hatalmas előnye a hagyományos gyertyákkal szemben, hogy jóval biztonságosabbak. Nem melegszenek túl és nem is tűzveszélyesek hagyományos társaikkal ellentétben.

 

Ne feledkezz meg a szórakozásról sem

És persze a szórakozás. Napelemes kütyüket ebben a csoportban is bőségesen találunk, a különböző robotoktól és autóktól kezdve egészen az olyan bizarr darabokig, mint a napelemes pók vagy csótány. Itt tényleg nincsenek határok, bárki megtalálhatja azt a játékot, ami igazán érdekes gyermeke, vagy akár önmaga számára.

 

Vissza