VR applikáció tanít a helyes kézmosásra

Kütyü Magazin - 2020. január 7.

A kézhigiénia szabályok betartásával akár felére csökkenthető az óvodai és iskolai hiányzások száma, míg az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések akár 70%-kal is mérsékelhetők. A virtuális technológia ma már ezen a területen is tud segíteni.

A kézhigiénia kulcsfontosságú a megbetegedésekért felelőssé tehető fertőzések elleni küzdelemben, amelyek legkönnyebben alapos kézmosás útján előzhetők meg. Az Essity által 5 országban, egészségügyi dolgozók körében végzett felmérés szerint a szakemberek 4/5-e szeretne javítani a kézhigiénia szabályainak betartásán. A vállalat ebből a megfontolásból kifejlesztett VR CleanHands virtuális valóság alapú applikációja a helyes kézhigiéniára tanítja meg az egészségügyben dolgozókat.

Az Essity, vezető globális higiéniai és egészségügyi vállalatként öt különböző országban – az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Németországban és Lengyelországban – több mint 1000 egészségügyi szakember megkérdezésével végzett felmérése  feltárta, hogy az egészségügyben dolgozók 60 százaléka szeretné, ha a kézhigiénia nagyobb prioritást kapna egységükben és 40 százalékuk jobb kézhigiénés képzés iránti igényét is kifejezte. 

A vállalat ezen igényre válaszul fejlesztette ki az Essity, Tork VR CleanHands nevű applikációt, kifejezetten a kézhigiénés képzés népszerűsítésére. Az egyedülálló innováció vezető kézhigiénés szakemberek bevonásával készült, együttműködve kórházakkal, illetve a Genfi egyetem kutatócsoportjával.

VR applikációval szórakoztatóbb és hatékonyabb a tanulás 

A mobilapplikáció nem csupán az egészségügyi szakembereknek nyújt segítséget, de bárki ingyenesen letöltheti azt és egy virtuális valóság szemüveg segítségével, akár egy nővér vagy orvos szerepébe bújva, különböző, az egészségügyben előforduló életszerű helyzeteken keresztül – például lázmérés és sebkötözés közben – tanulhatja meg a helyes kézhigiéniát. A virtuális valóság nemcsak szórakoztatóvá teszi a tréninget, hanem kutatások szerint sokkal hatékonyabbá is a tanulást: az olvasott információknak csak 10%-ára, a hallottak 20%-ára, az aktív szimuláció közben elsajátítottnak akár annak 90 százalékára is vissza tudunk emlékezni.

Az alkalmazást bemutató videó: 

 

Helyes kézmosás: kevesebb téli megfázás

Az Essity 2018-as higiéniai és egészségügyi jelentése szerint a higiéniai szabályok fokozott betartásával akár 54%-kal csökkenthetők az óvodai és iskolai hiányzások, mivel a gyerekek ritkábban betegszenek meg.  „Az alapos és rendszeres kézmosás az első fontos lépése annak, hogy megvédjük gyermekeink egészségét télen is. VR mobilalkalmazásunkat letöltve, illetve tájékoztató anyagaink segítségével bárki megtaníthatja gyermekét a helyes kézmosásra. A Tork termékei pedig ehhez biztosítják a megfelelő professzionális eszközöket mind otthon, mind az egészségügy, a vendéglátás területén, illetve közintézmények számára is” – hangsúlyozta Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divízió kereskedelmi igazgatója. 

A vállalat az applikáció mellett oktatások, többek között iskolai tréningek keretében igyekszik felhívni a figyelmet a kézhigiénia fontosságára, eddig több mint 175 ezer embernek tanítva meg a helyes kézmosás alapjait világszerte. A Tork Clean Care oktatási programja keretében pedig kifejezetten vállalkozások és szervezetek igényeihez igazodva mutatja be a legújabb higiéniai trendeket, digitális eszközöket, úttörőnek számító innovációkat.

Vissza