Kezdődik az MNASZ-HUNESZ Országos iRacing Bajnoksága

Kütyü Magazin - 2024. február 13.

Az iRacing és az FIA 2023 augusztusában jelentette be szoros együttműködését, melynek az eredménye egy hivatalos, iRacing platformon szervezett regionális bajnokság. Az együttműködés megnyitotta a kaput az FIA égisze alá tartozó országok autósport szövetségeinek – így az MNASZ (Magyar Nemzeti Autósport Szövetség)-nek is – hogy e-sport bajnokságokat rendezzenek a FIA F4-es, hivatalosan licencelt autóval. A futamok lebonyolítását a HUNESZ (Magyar E-sport Szövetség) Szimulátor Sport szakága és tagjai biztosítják.

Az MNASZ-HUNESZ Országos iRacing Bajnoksága lehetőséget kíván biztosítani mind a profi szimulátor versenyzőknek, mind azoknak, akik nemrég kezdték „pályafutásukat”, ezért az iRacing weboldalán megtalálható hivalos rangsoroló rendszer (iRating) alapján a regisztrált versenyzők besorolásra kerülnek AM (amatőr) és PRO (profi) kategóriákba.

Az indulók a PRO kategóriában F4-es autókkal, míg az AM kategóriában Toyota GR86 autókkal vesznek részt a versenyen.

 

 

Az új bajnokság és az MNASZ hivatalos szakmai nyitása az e-sport felé nagyon fontos a magyar autósport utánpótlás nevelése számára. Nem csak a szimulátoros technológiák és az e-sport a hagyományos autósporttal történő folyamatosan fejlődő, egyre szorosabb összefonódása miatt. Hanem azért is, mert a sportág szempontjából is emblematikus dolog, hogy az elmúlt másfél évtizedben például a hazai autósport két Európa és világbajnoki szinten legeredményesebb és legismertebb versenyzője is a szimulátoros versenyzés világából érkezett a sportágba! Egy egy ilyen pályafutás nagyon motiváló és példaértékű lehet az autósportba az e-sporton keresztül bele kóstoló és beleszerető gyerekek, fiatalok számára. A szövetség bízik benne, hogy akár esetleg pont itt az első MNASZ-HUNESZ Országos iRacing Bajnokságban találjuk majd meg a következő másfél évtized Michelisz Norbertjét vagy Kiss Norbertjét a magyar autósport számára.

 

 

A bajnokság egyedi lehetőséget kínál azoknak, akik új iRacing játékosok, mivel minden friss iRacing regisztrálónak lehetősége van igényelni,egy éves ingyenes iRacing előfizetést MNASZ kuponnal, melyhez egy FIA F4-es autó is jár!

Izgalmas kihívás előtt a résztvevők

A fordulókat egy hétig tartó, rangsoroló időszak előzi meg, ami február 19. és február 25. között zajlik majd. A kvalifikációs periódust követően (február 26. után) minden versenyzőt az általuk elért legjobb köridő alapján rangsorolnak. Ezt követően a legjobb 40 AM és a legjobb 24 PRO kategóriás versenyző kerül kiválasztásra.

Minden versenynapon két forduló fog lezajlani mind az AM, mind a PRO osztályban:

AM kategória:

1. versenynap, 2023. március 2.

              – Lime Rock Park

              – Okayama

2. versenynap, 2023. március 9.

              – Laguna Seca

              – Oulton Park

PRO kategória:

1. versenynap, 2023. március 2.

              – Brands Hatch

              – Imola

2. versenynap, 2023. március 9.

              – Laguna Seca

              – Oulton Park

A bajnokság összes versenyét élőben – beleértve a PRO és az AM kategóriát, valamint a február 12-én megrendezett, a magyar autóversenyzés és szimulátorozás legnagyobb sztárjaival teletűzdelt All-Star versenyt – az MNASZ és HUNESZ facebook oldalán, illetve a PAZA Production YouTube csatornáján lehet megtekinteni.

Vissza