Samsung Galaxy S Wifi 5.0 teszt

Wittmann Gábor - 2012. január 12.

Kipróbáltuk a Samsung médialejátszóját, ami kísértetiesen hasonlít egy telefonra, csak épp telefonálni nem lehet vele. Filmnézésre és netezésre viszont egész jól használható.

Külső, csomagolás

A kütyü egy fehér dobozban érkezett, amibe éppen hogy belefér. Bár a tesztcsomag csak egy fehér „agybadugós” fülhallgatót és használati utasítást rejtett, elvileg találunk még mellette töltőt, adatkábelt és cserélhető gumiharangokat is a füleshez.

A dobozból kivéve egy elég nagy, és súlyos telefont készüléket kapunk. Az előlap a már szokásosnak nevezhető Samsung elrendezést követi, leszámítva, hogy jóval nagyobb a megszokottnál. Lent a microUSB csatlakozót és a 3,5”-os fülhallgató csatlakozót találjuk, jobb oldalon a bekapcsoló és a hangerőszabályzó gombok, felül pedig a microSD kártya helye van. Ide akár 32GB-os kártyát is tehetünk, a gyári csomagban viszont nem kapunk ilyet. A fehér hátlapon van a 3,2 MP-es autófókuszos kamera, ledes villanófénnyel, és itt van a sztereó hangszórópár, ami egész hangosan tud szólni, ha akarjuk. A hátlap választható fekete színben is.

Az összeszerelés elsőrangú, nem recseg-ropog, nagyon masszív hatást kelt. Ez a nem levehető hátlapnak is köszönhető, ami mögött egy 2500mAh-s akkumulátor lapul.

Belső

A belső egy 1GHz-es processzort rejt, 512MB RAM és változattól függően 8 vagy 16 GB belső memóriával társítva. Operációs rendszerként 2.2.2-es (Froyo) Android van telepítve, ez lehetne újabb is. Az első bekapcsoláskor kicsit furcsa volt a kijelző felbontása, a 800x480 pixel elég kevésnek tűnik ekkora méretben. A megjelenés sincs átszabva a nagy kijelzőhöz, így eleinte minden szokatlanul nagynak tűnik. Ez persze megszokható és kárpótol minket a gyors működés. A teszt alatt egyszer sem fagyott le a kütyü, lassulás nagyon ritkán volt, ez is inkább a böngészőben, a flasht tartalmazó oldalakon.

A programcsomagban az alap dolgok megvannak, a többit pedig lehúzhatjuk a Marketből, ezzel nincs is gond. A gondok akkor kezdődnek, amikor nincs a közelben wifi, amire csatlakozhatunk - bár ez manapság egyre ritkábban fordulhat elő. Ilyenkor elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy mit is kezdhetünk a kütyüvel. Zenelejátszó már mindenki telefonjában van, ez nem nagy dolog. Viszont egy ekkora kijelzőn már videót is lehet nézni, lássuk mit is tud: Filmekkel és néhány videoklippel teszteltem, mindent szépen lejátszott, legyen az DivX, Xvid, vagy H.264 formátumú HD film. Ehhez hozzátartozik, hogy csak 720p felbontású HD tartalmakkal teszteltem, az egyetlen 1080p-s videó, amit próbáltam, az inkább diavetítés volt, mint mozgókép. Ekkora kijelzőn persze nincs értelme ilyen nagy felbontású filmet nézni, és ezzel el is érkeztünk a készülék legnagyobb hiányosságához: nincs rajta HDMI kimenet. Innentől kezdve nem érdekes, hogy nem megy rajta a 1080-as videó, soha nem lesz rá szükségünk, a beépített kijelzőhöz vagyunk kötve. De ha már így döntöttek a Samsungnál, egy AMOLED kijelző beleférhetett volna a keretbe, azon nagyobb élmény lenne a filmnézés. Persze az LCD-nek sincs rossz képe, de egy videózásra kihegyezett kütyütől ez elvárható lenne, akárcsak a HDMI kimenet.

A lejátszóprogram is tartogat még érdekességeket. Például ha elindítottam egy videót és ki szeretnék lépni, akkor a készülék alján található gombok közül a vissza gomb nem használható, ami elég idegesítő tud lenni. Ilyenkor megjelenik egy külön „Vissza” gomb a jobb felső sarokban. A menüben van egy „SoundAlive” nevű pont, itt például virtuális 5.1-es hangzást is beállíthatunk. Lehet, hogy bennem van a hiba, de nekem ilyenkor ugyanúgy szólt, nem éreztem, hogy bármi a hátam mögött történne. :)

Ezektől a hibáktól eltekintve egy egész jó lejátszót kapunk, akadás nélkül viszi a filmeket, egész gyorsan lehet tekerni is, megjeleníti a feliratokat, lehet állítani a színtónust, a lejátszás sebességét, megadhatunk a filmben „könyvjelzőket”, ahova mindig vissza tudunk ugrani. Ha már nincs fényérzékelőnk, videólejátszás közben pár érintéssel lehet állítani a kijelző fényerejét is, ami nagyon kényelmes funkció.

Persze lehet, hogy nem is a videózás az elsődleges funkciója a készüléknek. Hiszen ott van a nevében is: Wifi. Na igen, netezni is lehet vele, de ehhez elengedhetetlen a wifi hozzáférés a közelünkben. Ha van, akkor egész messziről is megtalálja a hálózatot és stabilan tartja ott is, ahol a saját telefonom már eldobja. A böngésző is gyors, szépen megjelenít mindent, bár a nagyobb felbontás itt sem lenne hátrány.

Ezenkívül tudunk telefonálni is, bár SIM kártyát nem fogad a készülék, de például Skype-pal, vagy egyéb programmal könnyen megoldható ez is.

Offline üzemmódban használhatjuk még a kamerát, de sajnos ez nem a legjobbak közül való. A képek elég sokszor sikerültek homályosra, zajosra, pedig a végén már direkt próbáltam teljesen mozdulatlan kézzel fényképezni. Ha szerencsénk van, akkor lehet egész használható képeket is lőni vele. Videót 720x480 pixel felbontásban tud felvenni, átlagos minőségben. Az előlapi kamera VGA felbontásban tud rögzíteni, videótelefonálásra bőven elég ez is.

Beépített GPS van a készülékben, így a Google Maps és a navigáció is elérhető, viszont wifi nélkül ezek is elég korlátozottan használhatók, ha valahol eltévedünk, nem ez fog megmenteni minket.

Az előre telepített programok közt van még FM rádió, Mini Diary, Qik Video, ThinkFree Office és persze a szokásos Android programok, na és persze Angry Birds. :)

Az akkumulátor nagyon jól bírta a strapát, átlagos használattal két napot simán kibír. Folyamatos videólejátszással a gyártó szerint 8 órát bír, amit nem tartok kizártnak, egész napos nyüstölés után is maradt a nap végére még kb. 20-30%. A nagy akkut teljesen feltölteni is picit tovább tart, mint egy átlag telefon esetében, de ez nem zavaró, ha éjjel töltjük.

Összegzés

Kicsit vegyes érzelmekkel váltam meg a kütyütől:

Egyrészt jó volt reggelente és esténként egy kis netezésre, vagy filmezésre, kényelmes volt a viszonylag nagy kijelző és a rendszer gyorsasága, mégsem kellett minden nap végén a töltőt keresni.

Másrész volt néhány apró, de annál bosszantóbb hibája is. Egy HDMI csatlakozó még igazán elfért volna, így egy nagyon elegáns hordozható médialejátszó lehetne belőle. A beépített kamera sem a legjobb, 3,2 megapixel ma már elég kevésnek számít.

Telefon helyett nem állná meg a helyét, viszont nagyon jól kiegészíti azt, ha pedig mindezt megkapjuk nagyjából 50.000 forintért, akkor szerintem jó vétel.

Vissza