Nexus Q: a Google-féle multimédiás zseni

Farkas Norman - 2012. június 28.

Tegnap mutatkozott be a Google médiacentere, az Android 4.0 Ice Cream Sandwich alapú Nexus Q. A brutális felszereltséggel rendelkező gömböcske a közösségi multimédiás szórakoztatás mestere, viszont van vele egy kis baj: nagyon drága.

A Google I/O első napján az új Android rendszer és a Nexus 7 tablet mellett egy multimédiás kütyü is bemutatkozott, melyet Nexus Q néven ismerhettünk meg.

A közösségi multimédiás élmények (zenehallgatás, filmnézés) specialistájának tekinthető eszköz egy Android 4.0 ICS rensdzer köré épülő miniszámítógép, mely erős hardverrel és rengeteg csatlakozási lehetőséggel rendelkezik.

 

 

A 923 grammos, 116 milliméter átmérőjű kütyüben egy duplamagos TI OMAP4460 processzor, 1GB RAM, 16GB belső tárhely és PowerVR SGX540 grafikus gyorsító található melyek mellett egy 25 wattos erősítő, NFC, Bluetooth és WLAN modul, továbbá microHDMI, microUSB és Ethernet csatlakozó is felfedezhető. A szerkezetben egyértelműen Google Play Movies, Google Play Music, Google TV és YouTube kliensek is helyet kaptak, hiszen a Nexus Q a keresőóriás felhő alapú tartalomszolgáltatásait hivatott kiaknázni - ebből kifolyólag azonban nem tudja lejátszani a gépünk merevlemezén található filmeket, zenéket.

A 32 LED-et rejtő, a zene ütemére villogni képes csíkkal ékesített masina egy értesítési LED villogót is kapott, a hangerőt pedig egy tárcsával állíthatjuk rajta. Egy kapacitív gomb villámgyors megoldást kínál a zene lehalkítására.

A Nexus Q mindenképp érdekes készülék, viszont egyik gyengéje, hogy egy hozzá csatlakoztatott androidos telefon, vagy táblagép nélkül használhatatlanná válik (bár ezzel nem lesz gond, hiszen rengeteg csatlakozó van a készüléken), a másik pedig, hogy nagyon borsos áron, 299 dollárért (cirka 86 000 forint) kínálja a Google.

Az alábbi videón láthatod, hogy működik a Nexus Q. Hogy tetszik?

 

Vissza