Megoszlanak a vélemények a Google Chromebook Pixelről

Czipperer Dia - 2013. február 22.

Csütörtökön debütált a Google új üdvöskéje, a Chromebook Pixel. Úgy tűnik, a készülék nem aratott teljesen elsöprő sikert. Van egy erősen támadó oldal is.

Mielőtt belemennénk a kritikákba, negatív véleményekbe mélyebben, nézzük, mivel rukkolt elő a cégóriás!

A csütörtöki bejelentést a Mashable úgy aposztrofálta, hogy az egész techvilág számára meglepetés volt. A Chromebook Pixel a Google első fejlesztésű számítógépe, és pozícióját tekintve a mainstream számítógépes eszközök közé sorolható.

Érintőképes retinakijelzővel szerelték fel (akárcsak a MacBook Airt), valamint online tárhelyét tekintve terabyte-okról beszélhetünk. 12,85 hüvelykes kijelzőmérettel, 2560x1700 pixeles felbontással és 3:2-es képaránnyal rendelkezik. A képernyő 0,55 mm vastag Gorilla Glass, érintése nem okoz zavart a kép élességében, ugyanis a panelt mögé helyezték.

Sebességéről egy kétmagos Intel Core i5 processzor gondoskodik, 4 GB RAM van benne és 32GB vagy 64GB háttértár. Az alapmodellek Wi-Fi felszereltségűek, a drágábbak már LTE-vel is rendelkeznek.

Nagyon gyorsan betölt, csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Beépített vírusvédelemmel rendelkezik, és a változatlan funkcionalitású Chrome OS operációs rendszer fut rajta.

Hogy fogadták ezt a hozzáértők?

Sokan ledöbbentek a Google bejelentésén. Ennek több oka is volt. Egyrészt a cég szakított a korábbi netbook iránnyal, és az ár is nagy döbbenetet váltott ki. Na de miért is?

Az eddig chromebookok fő jellemzője éppen az alacsony ár volt. Ezek a gépek egyfajta másodlagos számítógépként funkcionáltak, szemben a Pixellel, ami sokkal nagyobb tudással rendelkezik.

Ám, ami mégis furcsa, hogy az operációs rendszer viszont a régi maradt (Chrome OS). Ezt a rendszert – amelyet egyébként könnyűsúlyúnak neveznek – kifejezetten azok számára ajánlják, akik munkájuk java részéhez a netet használják, hiszen kizárólag a számítógépes felhőre alapul. Az egyetlen valódi alkalmazás a webböngésző.

Lássuk be, a tárhely sem túl nagy, és RAM terén sincsen eleresztve. Az is furcsa, hogy a nagy tudásához, amely éppen kiemeli a másodlagos funkcionalitásból, nem jár közvetlenül az LTE, tekintve az operációs rendszert.

A Gizmodo portál például kifejezetten kiemeli kapcsolódó cikkében, hogy nem ajánlja a készüléket. Hivatkoznak a már említettek mellett a túl magas árra, de az „ostoba”kijelzőt is kiemelik. Hogy mit értenek ostobaságon? A 3:2-es felbontást kifogásolják, valamint a nagy pixelsűrűség magas akkumulátorfogyasztását említik.

A megszállott Google-rajongók a kommentekben persze teljes mellszélességgel kiállnak a készülék mellett, őket vagy elvakítja valamilyen rózsaszín köd, vagy igazuk van, és a hozzáértők reagálják túl a dolgokat.

Ezt mindenki eldöntheti maga. Érdemes elolvasni egy-két tesztet, cikket róla. Bennem – mint nem hozzáértőben – már, miután olvastam a technikai specifikációkat, megfogalmazódtak azok a gyengeségek, amelyeket a kritikai oldal is kiemelt. Talán nem is lenne mindezzel baj – hiszen nem lehet minden tökéletes –, ha nem a „csillagos egekben” járna az ára.

Na igen, az ár. A készülék jövő héttől lesz kapható az USA-ban 1300 dollárért, vagyis kb. 293 ezer forintért, az Egyesült Királyságban pedig 1050 fontot kell kicsengetni érte (kb. 364 ezer forint). Nálunk egyelőre még csak az Amazonról lesz rendelhető.

Íme a Pixel bemutató videója.
 
Bővebb információk a Pixelről Google oldalán érhetők el.

 

Vissza