Xiaomi M365 elektromos roller bemutató

Kütyü Magazin - 2020. július 16.

A Xiaomi egyre nagyobb szegmenst hódít meg magának az okoseszközök piacán is A korábban kiváló minőségű, de elérhető árú mobiljaival nagy népszerűségre szert tett kínai gyártó ugyanis folyamatosan bővíti termékpalettáját. Robotporszívók, rizsfőzők, légtisztító berendezések, de még akciókamerák is megtalálhatók már a kínálatukban, azonban kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek a hozzájuk kapcsolódó elektromos járművek.

Ebben a kategóriában a Xiaomi M365 elektromos roller alighanem a legnépszerűbb a sorban,  hiszen egy elérhető árú, rendkívül tartós és kimagasló teljesítményű eszközről van szó, mely egyszerű kezelhetősége mellett egyetlen töltéssel akár 30 kilométert is képes megtenni, dupla fékrendszerének köszönhetően pedig a biztonságra is nagy figyelmet fordított vele a gyártó. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, lássuk egy kicsit alaposabban, hogy mit kell tudni erről a fiatalos közlekedési eszközről, melyben a Xiaomiszerviz.hu munkatársai voltak segítségünkre.

Díjnyertes dizájn, tartós kialakítás

Az M365 elektromos roller minden tekintetben mai, modern összhatással rendelkezik. Válasszuk akár fehér-, akár fekete változatban, az ízlésesen alkalmazott piros elemekkel kiegészülve megállja a helyét bárhol és bármikor. Nem véletlen, hogy ez a minimalista, de sokkal inkább letisztultnak nevezhető koncepció elnyerte korábban a rangos Red Dot Design Award részeként a Best of the Best, avagy a legjobb megjelenésért járó díjat, de az iF Design Award 2017 eseményen is az élen végzett.

A kínai gyártó ráadásul a látványos összhatást nem áldozta fel a tartósság oltárán, olyannyira nem, hogy az egész rollert egy repülőgép-ipari szabványnak tekinthető, prémium minőségű, gyakorlatilag elnyűhetetlen alumínium keretre építették fel. Ez alacsony sűrűséget, de kimagasló szerkezeti stabilitást ad a terméknek, mely jól vezeti a hőt és ellenáll a rozsdának, miközben tömege alig 12,5 kilogramm. Ez egyrészt nagyon könnyed manőverezhetőséget ad a járműnek, másrészt a hordozhatóság tekintetében szintén előnyére szolgál.

Utóbbi tulajdonságot alaposan megtámogatja az egyszerű összehajthatóság, amihez nem kell mást tennünk, mint lehajtani a biztosítókart, elhajtani a kormányvázat, majd rögzíteni azt a hátsó keréken megtalálható reteszhez. Ennél egyszerűbb és kompaktabb megoldással aligha találkozhatunk a piacon, hiszen így akár félkézzel elvihetjük bárhová az eszközt, egyszerűen szállítható autóval, tömegközlekedésen, miközben nem foglal nagy helyet sem az irodában, sem a lakásban.

Óriási akkumulátor, intelligens energiakezelés

Az elektromos készülékek esetén kiemelkedően fontos szempont a tulajdonosok körében az üzemidő, hogy meddig lehet töltés nélkül használni az adott terméket. A Xiaomi M365 esetében erről egy 78 ezer mAh-s LG akkumulátor gondoskodik, mely képes egyetlen töltéssel akár 30 kilométeres hatótávolságot biztosítani a rollernek. Ez azonban még messze nem minden, hiszen a kínai mérnökök intelligens energiakezelést is terveztek a járműhöz, mely képes arra, hogy a mozgás során keletkező energia ismét villamos energiává alakuljon vissza. 

Ez nemcsak az akkumulátor élettartamát képes megnövelni, hanem emeli az üzemidőt és megtámogatja például vészfékezés során a féknyomást. A töltöttség állapotáról egyébiránt a kormányon található LED fények folyamatosan tájékoztatnak minket, így mindig ki tudjuk számolni, hogy mennyit használhatjuk még a járművet a következő töltésig, amihez a kapcsolódó tápegységnek köszönhetően csak egy konnektorra lesz szükségünk.

Biztonság a legmagasabb szinteken 

Amennyiben egy járművet a mindennapi forgalomban szeretnénk használni, alapvető szempont, hogy megfeleljen a biztonságos közlekedés alapszabályainak. A Xiaomi M365 elektromos roller ezen a téren sem okoz csalódást, ezáltal csúszásgátló markolattal és speciális taposórésszel biztosítja a könnyed irányítást, a gyorsítókar kialakításának hála pedig nagyon finoman és egyszerűen lehet szabályozni az indulást, valamint a haladást. Néhány perc gyakorlás után garantáltan mindenki azonnal ráérez majd, aki rollerezett már korábban.

A biztonság terén a láthatóság nagyon fontos tényező. A roller tökéletesen alkalmas akár az éjszakai közlekedésre is, hiszen apró, de erős fényszórók kaptak rajta helyet, melyek akár 6 méter távolságot képesek bevilágítani, miközben ideális esetben több száz méterről láthatók leszünk. Ezen felül a roller külön piros féklámpával is rendelkezik, de nem hiányzik a kormányszerkezetről a manuális csengő sem. A fékrendszer tekintetében egy dupla szisztémáról beszélünk, mely hátsó tárcsafékre és regeneratív ABS blokkolásgátlóra épül, így teljes sebesség esetén mindössze 4 méter elegendő a biztonságos megálláshoz – ideális körülmények között.

 

Kényelem és szoftveres támogatás

Egy elektromos rollernél a hatótáv és a biztonság mellett a kényelem, az egyszerűség is rendkívül fontos szempontok lehetnek a választáskor. A Xiaomi M365 elektromos roller üzemeléséhez gyakorlatilag egyetlen gomb használatára lesz szükségünk, amivel a ki- és bekapcsolás mellett szabályozhatjuk a világítást, valamint a különféle módokat. Elöl és hátul is 8,5 hüvelykes gumiabroncsokon gurul, melyekhez speciális lengéscsillapítók tartoznak, így a kisebb-nagyobb egyenetlenségeket könnyedén és kényelmesen kiegyensúlyozza.

Kényelmünket mindemellett egy speciális tempomat, azaz állandó sebességet biztosító automatika biztosítja, amivel nemcsak az állandó gázhúzásból fakadó kellemetlenséget kerülhetjük el, de az akkumulátor teljesítményét egyaránt jobban kiegyenlíthetjük. Ezen felül a szoftveres támogatása is nagyon erős, okostelefonunkkal Bluetooth-kapcsolaton párosítva ugyanis folyamatosan monitorozhatjuk aktuális sebességünket, pontos adatokat kapunk az akkumulátor állapotáról, valós idejű statisztikákat vehetünk szemügyre a működésről, miközben az állandó firmware frissítésekkel folyamatosan naprakészen tartható lesz a kapcsolódó ökoszisztéma.

Vissza