Roborock S7 robotporszívó bemutató

Kütyü Magazin - 2021. október 12.

Az utóbbi évek legnagyobb innovációi minden kétséget kizáróan a robotporszívós piacon történtek a háztartási gépek szegmensén belül, így folyamatosan érkeznek az újabbnál-újabb termékek, melyek egyre magasabbra helyezik azt a bizonyos lécet.

Ha maradunk a termékkategóriánál, akkor 2021-ben az abszolút csúcstartónak minden kétséget kizáróan a Roborock S7 tekinthető, mely magabiztosan elhozta a robotporszívók legújabb generációját: sikert aratott a magyarországi teszteken , valamint a nemzetközi sajtóban is.

Jól megszokott, minőségi termékdizájn 

Ami a robotporszívó kapcsán elsőként feltűnhet az avatottabb szempároknak, hogy a termékdizájn tekintetében a jól megszokott sajátosságok jellemzők a Roborock S7-re, ezáltal megmaradt a gyártó a jól megszokott hengerszerű kialakításnál, a felső részen a kiugró toronnyal, mely a különféle érzékelőket rejti, körülötte pedig ott vannak az alapszintű vezérlőgombok.

Ha hasonlítani kellene valamihez a terméket, akkor a Roborock S6 Max V lehet a jó kiindulási alap, de azért természetesen akadnak köztük különbségek, különösen abban az esetben, ha az eszköz alsó felét vesszük szemügyre. Itt találjuk a dupla hajtókereket, a töltőcsatlakozót, az irányításhoz kapcsolódó forgókereket, középtájékon a főkefét, a szélen pedig az oldalkefét. 

Alapvetően tehát a jól megszokott felállás vár ránk a küllem tekintetében, mindez minőségi anyaghasználattal és megoldásokkal kiegészülve, olyan apró, már-már láthatatlan újításokkal, mint az alsó ultrahangos érzékelő, mely képes magától felismerni, hogy szőnyegen vagy keménypadlón halad-e a porszívó, ezáltal mindig az aktuális közeghez tudja igazítani teljesítményét.

Forradalmi újdonság a felmosás funkcióban 

A legtöbb robotporszívó egyik legnagyobb hiányossága minden kétséget kizáróan a felmosás funkcióban keresendő, így igencsak itt volt már az ideje annak, hogy valamelyik gyártó előálljon egy forradalmi megoldással. Ez lett a Roborock S7-ben debütált VibraRise funkció, melyre a magyar nyelvben a szónikus felmosás elnevezés honosodott meg, és a jövőben alighanem általánossá válhat a piacon.

Lényege, hogy a robotporszívó már nemcsak maga alatt húzza a megnedvesített felmosórongyot – vagy más néven mopot –, mint korábban, hanem működés közben ide-oda mozgatja azt, vagyis gyakorlatilag súrolja a padlót, hullámzást generál, aminek köszönhetően a végeredmény sokkal jobban hasonlít a manuális felmosáshoz, mint korábban bármikor.

A funkció részeként a felmosó percenként akár 3000 pulzálásra is képes, ami a továbbfejlesztett mop jóvoltából kimagaslóan hatékony tulajdonságokkal rendelkezik, miközben kíméletes a padlóhoz. A 300 ml-es víztartály ráadásul éppen elegendő ahhoz, hogy egy nagyobb alapterületű házban is jól megállja a helyét.

Képes felismerni a szőnyeget és felemelni a mopot

További nagy előnye a Roborock S7 továbbfejlesztett felmosójának, hogy a mop egy felemelhető szerkezeten kapott helyet, ami jelentős mértékben képes növelni a hatékonyságot, illetve a kényelmet egyaránt. Ehhez hozzátartozik a robotporszívó alsó felén elhelyezett ultrahangos érzékelő, mely felismeri, hogy éppen milyen burkolaton takarít, ezáltal szőnyegen vagy éppen járólapon.

Ez azért fontos tulajdonság, mert a korábbi robotporszívóknál az eltérő padlófelületek takarítása komoly kellemetlenséggel járt. Ha a gép szőnyegre érkezett, akkor le kellett szerelni róla a mopot és fordítva, ellenkező esetben benedvesített mindent. A Roborock S7 esetében azonban ilyen probléma nincs, ha a porszívó szőnyeget érzékel, magától megemeli a felmosót, így nem kell többé attól tartanunk, hogy a gép mindent összevizez maga körül.

A porszívó egyébiránt egy 300 ml-es víztartályt kapott a gyártó részéről, ami talán nem tűnik túl kimagaslónak, holott valójában elegendő lehet akár 200 négyzetméternyi felület nedves feltörlésére is.

Új technológia a megnövekedett szívóteljesítményért

Bár határozottan a felmosás funkció tekintetében találkozhatunk a legnagyobb fejlődéssel a Roborock S7 robotporszívó kapcsán, ugyanakkor a száraz takarítás tekintetében is kifejezetten sokat fejlődött, hála a HyperForce technológiájának, melynek a hozadéka a szívónyílás átalakítása és a nagyobb zajszint mellett az lett, hogy a termékcsalád korábbi tagjaira jellemző 2000Pa szívóerő 2500Pa-ra növekedett, ami elképesztő teljesítmény. 

Ezzel az eredménnyel már a hagyományos porszívókkal is könnyedén felveszi a kesztyűt a Roborock S7. Munkáját ráadásul négy teljesítményfokozattal szabályozhatjuk, így mi dönthetjük el, hogy a lakás állapotához igazítjuk a működését vagy éppen ahhoz, hogy mekkora zajszintet adjon ki takarítás során.

Több tekintetben is módosított főkefe

A takarítási teljesítmény növekedésében a Roborock S7 kapcsán óriási segítséget nyújtott a módosított főkefe. Ezen a téren több változás is érte az eszközt, így a mérnökök például elhagyták a sörtéket, és áttértek a szilikonlamellára, aminek köszönhetően sokkal alaposabb tisztítási teljesítmény vár ránk minden felületen.

Ez azonban még közel sem minden. A főkefe ugyanis nemcsak a küllem és a szerkezet tekintetében változott meg, hanem az alkalmazott technológia terén egyaránt módosítottak rajta, így született meg az úszókefe gondolata. Ennek a lényege, hogy a kefe már nemcsak egy meghatározott tengelyen forog, hanem képes a felülethez igazodva dőlni, aminek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen szögben tud takarítani, a vastagabb szőrű szőnyegek, sőt a küszöbök vagy a nagyobb szegélyek sem jelentenek neki gondot. 

Fontos ugyanakkor, hogy a szilikonlamellás forgókefe sokkal érzékenyebb a külső hatásokkal szemben, így nagyobb odafigyelést, rendszeresebb takarítást igényel, hiszen a cérna- vagy hajszálak például jelentősebb kárt tehetnek benne, ha felcsavarja őket munka során. Aggodalomra persze akkor sincs semmi ok, ha esetleg a kefe meghibásodik, itthon már most elérhetők a megfelelő minőségű cserealkatrészek a termékhez.

Kiváló üzemidő

Az üzemidő tekintetében sem panaszkodhat a Roborock S7, hiszen a robotporszívóban egy kifejezetten nagy, 5200 mAh-s Li-Ion akkumulátort helyeztek el, ami tökéletesen elegendő ahhoz, hogy egyszerre akár 3 óráig maradhasson működőképes, ami megbízható hátteret nyújt egy átlagos lakás kitakarításához.

Olyannyira, hogy a gyártó szerint ez a teljesítmény egyszerre akár 300 négyzetméternyi felülethez lehet elegendő, ami azt jelenti, hogy a legtöbb magyar lakásban gond nélkül megállja a helyét, sőt akár még töltés nélkül is képes lesz többször átporszívózni a padlót, ha szükség lenne rá. Csakhogy nem lesz, hiszen a Roborock S7 ugyanolyan magas szintű kényelmet ad a töltéshez, mint elődei.

Ehhez egy külön dokkolót találunk hozzá a csomagban, amire a porszívó minden munka után magától visszatalál, hovatovább külső beavatkozás nélkül képes feltölteni az akkumulátort. Nem probléma, ha éppen a legnagyobb munkában merül le, még mielőtt teljesen megállna, visszatér a helyére, feltöltődik, majd onnan folytatja a takarítást, ahol korábban abbahagyta.

Nyilván manuálisan is utasíthatjuk erre a porszívót, a telefonos társalkalmazás segítségével egyetlen gombnyomás elegendő lesz ahhoz, hogy visszaküldjük a dokkolójára, de az alapvető takarítási folyamatai automatizáltak. A legtöbb esetben nekünk csak a 470 ml-es portartály ürítését kell elvégeznünk, amire minden használat után szükség lesz. Kivéve akkor, ha az önürítő rendszert választjuk.

Külön beszerezhető önürítő rendszer

Merthogy a Roborock S7-hez elérhető már egy speciális önürítő rendszer is, amit külön kell megvásárolni hozzá, de rendkívüli mértékben megnövelheti a kényelmünket ez az aprócska beruházás. Az önürítő rendszer egy extra dokkolóként jellemezhető, mely azt a célt szolgálja, hogy a munka befejezésével szó szerint kiszivattyúzza a portartályból az összegyűjtött koszt, hogy azt egy külső, a külvilágtól teljesen elzárt zsákban tartsa az ürítésig.

A koncepció és a technológia egyáltalán nem ismeretlen a kínai robotporszívók előtt, korábban már kísérletezett ilyesmivel például a Xiaomi a Roidmi Eve Plus modellben – ahol kifejezetten hatékonyan sikerült megoldani az elképzelést –, itt azonban egy alaposan továbbfejlesztett típust kapunk Auto-Empty Dock név alatt.

Elragadó navigációs teljesítmény

Évek óta elragadó teljesítményt nyújtanak a navigációs tulajdonságok tekintetében a Roborock robotporszívói, és nincs ez másként az S7 esetében sem, ahol LIDAR szenzorokra épülő megoldás segít abban, hogy az eszköz a lehető legpontosabban tudjon navigálni a lakásban.

Nem elég, hogy elképesztően alaposan, gyakorlatilag négyzetcentiméteres pontossággal képes feltérképezni az egész lakást, mindemellett nagyszerűen felismeri a burkolatok mellett a különféle akadályokat, hogy melyik helyiségben jár, hogy hol jelöltünk ki számára takarítandó felületet és így tovább. Ezen felül egyszerre akár négy szintet is meg tud különböztetni, illetve kezelni, ha szükség van rá.

A porszívó ráadásul kezelni tudja a hangutasításokat, ezáltal nem okoz neki problémát, ha Amazon Alexával, Google Asszisztenssel vagy éppen Apple Sirivel szeretnénk kezelni. Néhány egyszerű parancsszóval könnyedén adhatunk neki feladatokat, aktiválhatjuk, leállíthatjuk, így ha kiömlik például az üdítő a szoba közepén, csak egy szavunkba kerül és a kis robot segít összetakarítani.

Óriási szoftveres tudás

Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni a robotporszívóról, hogy elképesztően nagy szoftveres tudással büszkélkedhet. Maga az eszköz tudása is elképesztő, de a kapcsolódó társalkalmazással és a mesterséges intelligenciával együtt elképesztően gazdag funkciók várnak ránk az eszköz használata közben.

A Mi Home társalkalmazás használatával gyakorlatilag teljes felügyeletet kapunk a robotporszívó felett, minden egyes eleméhez hozzáférhetünk, így kalibrálhatjuk a szívóerőt, a felmosáshoz használt vízmennyiséget, az elkészített térképeken kijelölhetünk no go és no mop zónákat is, miközben időzíthetjük a takarítást, sőt kijelölhetünk virtuális falakat – extra kiegészítők nélkül –, illetve szükség esetén olyan területeket, melyek egy adott pontra koncentrálják a működést.

A szoftver segítségével akár még távolról, a munkahelyünkről vagy utazás közben is adhatunk parancsokat a robotporszívónak, miközben szinte minden elemében lehetőségünk lesz automatizálni a hozzá kapcsolódó folyamatokat, így rendkívül magas szintű kényelem társul majd működéséhez.

Kulcsszavak: Xiaomi, robotporszívó
Vissza