Samsung Galaxy Note teszt

Wittmann Gábor - 2011. november 30.

Kipróbáltuk a Samsung óriás telefonját és mini-tabletjét, és beigazolódott; telefonnak valóban nagy, és rajzolni sem lehet vele olyan szépen, mint a reklámban. Ettől függetltenül jó kis gépet kaptunk, alapvetően a célnak megfelelt, és még jól is néz ki. A benyomásokról itt egy kis összefoglaló, sok-sok képpel.

Csomagolás, külső

A telefont egy elegáns fekete dobozban kaptuk meg, ami ahhoz képest, hogy semmi extra dolgot nem tartalmaz, elég nagyra sikerült. A telefonon kívül találunk benne egy töltőt, egy USB kábelt, ami a töltő kábele is egyben, valamint egy „agybadugós” headsetet a mostanában divatos fehér színben. Memóriakártya nincs a dobozban, de ez a 16GB-os beépített tárhelynek köszönhetően nem is nagyon hiányzik. Ettől függetlenül természetesen a helye megvan, akár 32GB-os microSD-t is belerakhatunk.

A készülék elég tekintélyes méretekkel rendelkezik, kb. 15 cm magas és kicsivel több, mint 8 cm széles. Telefonnak nagy, tabletnek inkább kicsi. :) Mikor először kivettem a dobozából, sokkal vastagabbra is számítottam, mint egy átlagos telefon, meglepő volt a 9,6mm-es vastagság.

Az előlapot nagyrészt az 5,3”-es Super AMOLED kijelző foglalja el, aminek a felbontása a méretéhez képest elég nagy: 1280x800 pixel. Ez a felbontás egy kétszer ekkora laptopnál sem ritka.

Felül a hangszóró mellett van a távolság- és a fényérzékelő, valamint a 2 megapixeles előlapi kamera. Lent középen egy fizikai gomb, ami a főképernyőre visz, bal oldalon a menü, jobb oldalon a vissza gomb, ezek érintésre reagálnak. A telefonhoz igazodva a gombok is elég méretesek, nagyon kényelmesen lehet használni őket. Az egész előlap - az egyetlen fizikai gombot leszámítva - egy darab plexiből áll, ami nagyon jól néz ki, és bár kikapcsolt kijelzővel akár tükörként is használhatnánk, még napfényben is jól olvasható marad.

A telefon peremén egy fényes, fémes hatású műanyag keret fut végig, lent ebben van a microUSB csatlakozó és a mikrofon, felül pedig a 3,5mm-es jack csatlakozó. Jobb oldalon van a lezáró gomb, bal oldalon pedig a hangerő-szabályzó gombok foglalnak helyet. Ezek jól elérhetők, viszont mivel egy magasságban vannak, többször is előfordult, hogy lezárás helyett a hangerőt állítottam és fordítva.

A telefon hátoldalán a 8 megapixeles kamera, a hozzá tartozó led-es villanófény és a hangszóró foglal helyet. A hátlap vékony „tojáshéját” leszedve megtaláljuk a 2500mAh-s cserélhető akkumulátort, a SIM-kártya és microSD kártya foglalatát. Ezekhez csak az akkumulátor eltávolítása után férünk hozzá.

Lent foglal még helyet az S-Pen nevű toll, aminek a kihúzása komoly erőt és erős körmöket kíván. :) Ennyire ragaszkodó tollat még nem láttam, sajnos a sok erőlködéstől elég hamar lekophat a króm színű festés is róla.

Szoftver

A telefonon 2.3.6-os verziójú Android fut, amivel a kétmagos, 1,4GHz-es processzor az 1GB memóriával bármilyen helyzetben boldogul. Van néhány extra program is, ilyen például az S Memo, ahol kipróbálhatjuk, mit tud a telefonhoz adott toll. Bár sajnos olyat nem tudtunk rajzolni, mint ami a bemutató videóban látható, de a toll itt szerencsére nem csak rajzoláshoz használható, mint a HTC Flyer esetében. Gyakorlatilag bármit nyomkodhatunk vele, amit az ujjunkkal is, leszámítva a két alsó érintőgombot. Ezeket a tollon található gomb benyomása közben rajzolt gesztusokkal helyettesíthetjük. Ez egy elég rossz ötlet volt, jóval tovább tart a gombot keresgélni a tollon és azt benyomva rajzolgatni, mint egyszerűen a vissza gombra bökni…

Hasonlóan érdekes az alternatív nagyítás, amit több helyen felajánl a telefon: két ujjunkat a kijelzőn tartva, az egész kütyü döntésével is lehet zoomolni. Érdekes lehetőség, de megint sokkal bonyolultabb, mint simán két ujjal a megszokott módon nagyítani.

A szokásos Androidos programokon kívül van még Kies air, aminek a segítségével WiFi-n keresztül kapcsolhatjuk a telefont a számítógéphez, fénykép- és videószerkesztő, Polaris Office irodai programcsomag, Samsung account-hoz tartozó mininapló, valamint egy Beszélő nevű beszédfelismerő alkalmazás. Ehhez jelenleg angolul beszélhetünk, viszonylag sok parancsot ismer, például: hívás kezdeményezése, SMS, Twitter és naptárbejegyzés írása, Google keresés, zene stb. A használata még elég nehézkes, ritkán értette meg elsőre, amit mondtam, valamint ha például rákerestem valamire, vagy elindítottam egy programot, onnantól nem élt a hangfelismerés, hanem kézzel kellett folytatni.

A telefonban a ma már kötelező dolgokat mind megtaláljuk: WiFi, Bluetooth, gyorsulásmérő, digitális iránytű, GPS. Jó dolog ekkora kijelzőn böngészni a térképet, vagy a navigációt követni. :)

A hátlapi kamera 8 megapixeles, van arcfelismerés, valamint rengeteg beállítási lehetőség, nagyon szép, éles képeket csinál és akár FullHD felbontású videókat is vehetünk fel vele.

Az akkumulátor nagyjából másfél-két napig bírja, de a nagy kijelzőnek köszönhetően akár egy nap alatt is lenullázhatjuk.

Természetesen lehet telefonálni is a Note-tal - akár 4G/LTE hálózatra is kapcsolódhatunk vele -, de headset használata erősen ajánlott, elég érdekesen néz ki egy ekkora kütyü a fülünkhöz emelve. Sajnos nem is minden zsebbe fér bele egy ekkora készülék, ezért inkább a tablet funkciók miatt eshet a választás a Galaxy Note-ra.

Vissza