Retina kijelző, LTE támogatás és A5X processzor az új iPad-ben [Frissítve]

Farkas Norman - 2012. március 7.

Hátborzongatóan nagy, egészen pontosan 2048 x 1536 pixel felbontású, 9,7 hüvelykes Retina érintőképernyőt, kiemelkedő grafikus képességekkel megáldott, négy grafikus magot tartalmazó A5X processzort és 4G LTE hálózati támogatást tudhat magáénak az Apple legújabb táblagépe.

Az új iPad-et nagyon várták már az Apple-rajongók, s nem hiába. A készülék 264ppi-s (Pixel Per Inch), a korábbi IPS megjelenítőknél 44 százalékkal teltebb színeket ígérő Retina IPS kijelzője hihetetlenül éles képet nyújt, az izmos grafikát igénylő alkalmazások pedig vidáman elfutnak a kütyün a duplamagos, ugyanakkor négy grafikus modult is magába foglaló A5X processzor jóvoltából – mely az Apple szerint kétszer olyan gyors és négyszer akkora grafikus teljesítményt nyújt, mint a Tegra 3. A készülék energiagazdálkodás tekintetében nem mutat nagy előrelépést, 10 órás üzemidőt ígér.

A 9,4 milliméter vékony gép képalkotási képességeiért a hátlapon elhelyezett, 5 megapixeles, 1080p minőségű videók rögzítésére alkalmas, autofókuszos iSight kamera felel, mely beépített képstabilizátorral és arcfelismerő funkcióval bír (ez az egység ismerős lehet az iPhone 4S-ből).

Az adatátvitel területén nagy előrelépés történt az elődökhöz képest, ugyanis az iPad rendelkezik 4G LTE hálózati támogatással, mely akár 73Mbps letöltési sebesség elérésére teszi képessé. A tablet HSPA+ által maximum 21-, DC-HSDPA adatátvitellel pedig akár 42Mbps-os letöltési sebességet produkál elméletben.

Az iPad március 16-án kerül az üzletekbe az Egyesült Államokban (AT&T, Verizon), Kanadában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Japánban és Svájcban, de már mától előrendelhető egyes régiókban. A jövevény mércius 23-án számos további országban - köztük hazánkban - elérhetővé válik.

Az újdonság hat változatban lesz megvásárolható, ezek árai a következők szerint alakulnak:

iPad 16GB: 499 dollár

iPad 16GB LTE: 629 dollár

iPad 32GB: 599 dollár

iPad 32GB LTE: 729 dollár

iPad 64GB: 699 dollár

iPad 64GB LTE: 829 dollár

UPDATE: Bár minden jel arra utalt, hogy a jövevényt iPad HD névvel illette az Apple, kiderült, hogy a táblagép szimplán az iPad nevet kapta.

Vissza