Bemutatkozott a Nexus 10

Farkas Norman - 2012. október 30.

Bár elmaradt a keresőóriás sajtóeseménye, a Google Play felületén minden újdonság megjelent teljes pompájában. Köztük van a várva várt Nexus 10 tablet is, mely a maga 2560 x 1600 pixel felbontású képernyőjével, kétmagos Cortex-A15 processzorával és friss rendszerével viszonylag kedvező áron áll majd a felhasználók rendelkezésére.

A keresőóriás nem volt szívbajos, hiszen annak ellenére, hogy a Sandy hurrikán miatt elmaradt a Nexus modellek bemutatójául szolgáló esemény, minden újdonságot leleplezett és felpakolt a Google Play-re.

Olyan kütyükről hullott így le a lepel, mint a 32 gigás, 3G modemmel szerelt verzióban is megjelenő Nexus 7, a 300ppi-s kijelzővel felvértezett Nexus 10, vagy az LG gyártósoráról lekerülő Nexus 4. Természetesen az Android rendszer új verzióját, a szintén Jelly Bean névre hallgató 4.2-t is megismerhettük.

Ebben a cikkben a Nexus 10 tabletet tárgyaljuk ki, a többi masináról, illetve az új rendszerről szóló írásokat a fenti linkeken találod.

A Nexus 10-ről szinte alig került napvilágra új információ, ami az előzetes, nem hivatalos forrásokból származó információknak köszönhető. Ez persze nem rombolja le a készülék varázsát, hiszen egy olyan táblagépet köszönthetünk "személyében", melyet a világ legnagyobb felbontású képernyőjével vérteztek fel.

A Samsung gyáraiban készülő eszköz lelke az Exynos 5250, azaz egy kétmagos, magonként 1,7GHz-en ketyegő Cortex-A15 alapú processzor, melyet egy négymagos Mali T604 grafikus gyorsító, 2GB RAM és változattól függően 16, vagy 32GB belső tárhely egészít ki. A 263,8 x 177,8 x 8,9 milliméteres és 603 grammos tablet előlapján egy 10,1 hüvelykes, 2560 x 1600 képpont megjelenítésére képes érintőképernyő terül el, de ugyanitt egy NFC modult és egy 1,9 megapixeles kamerát is találunk. A kijelzőről érdemes elmondani, hogy hüvelykenként 300 pixelt tud felvonultatni, így jóval élesebb képet nyújt, mint a Retina kijelzővel szerelt iPad.

 

A gép hátoldalán egy 5 megapixeles, LED villanóval segített képalkotó egység figyel, a burkolat alatt pedig egy második NFC chip és egy 9000mAh kapacitású akkumulátor kapott helyet. Az Android 4.2 Jelly Bean rendszer köré épülő készülék természetesen rendelkezik microUSB és micro HDMI csatlakozókkal is.

A Google nem titkolta el a Nexus 10 árát sem. A tablet 16GB-os verziója 399 dollárt kóstál, a 32GB-os kiadásért pedig 499 dollárt kell kicsengetni. A tablet november 13-tól lesz megvásárolható az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Japánban, magyarországi megjelenéséről egyelőre nincs információ.

 

 

 

 

 

Vissza