Megérkezett a Nexus 4

Farkas Norman - 2012. október 30.

A lefújt sajtóesemény dacára a Nexus 10 és az új Nexus 7 verziók mellett az Android 4.2 Jelly Bean referenciamodellje, a Nexus 4 is bemutatkozott. Lássuk mit tud és mennyibe kerül a készülék!

Olyan kütyükről hullott le a lepel tegnap, mint a 32 gigás, 3G modemmel szerelt verzióban is megjelenő Nexus 7, a majd' 300ppi-s kijelzővel felvértezett Nexus 10, vagy az LG gyártósoráról lekerülő Nexus 4. Természetesen az Android rendszer új verzióját, a szintén Jelly Bean névre hallgató 4.2-t is megismerhettük.

Ebben a cikkben a Nexus 4 okostelefont tárgyaljuk ki, a többi masináról, illetve az új rendszerről szóló írásokat a fenti linkeken találod.

Ahogy a Nexus 4 bekerült a Google Play-be, a Galaxy Nexus azzal a lendülettel felszívódott onnan. Az új Nexus mobilt a korábbi híreknek megfelelően az LG gyártja, legfőbb újdonságai között pedig az erősebb processzort, a jobb grafikus gyorsítót, a nagyobb operatív tárat (RAM) és a vezeték nélküli töltés támogatását említhetjük meg. Történt visszalépés is az elődhöz képest, ugyanis az új referenciamodell nem kapott microSD slotot, így tárhelyét maximum felhő-alapú szolgáltatásokkal növelhetjük.

Ami a vasat illeti, egy négy Krait magos, 1,5GHz-es Qualcomm Snapdragon S4 Pro processzor, Adreno 320 grafikus chip, 2GB RAM és változattól függően 8, vagy 16GB belső tárhely került a gépezetbe, így a sebesség miatt biztosan nem kell aggódnunk, ám a microSD kártyahely hiánya problémát jelenthet, főleg ha a 8 gigás verziót választjuk.

A 139 grammos és 133,9 x 68,7 x 9,1 milliméteres okostelefon előlapján egy 4,7 hüvelykes WXGA (1280 x 768 pixel felbontás) True HD IPS érintőképernyő figyel, mely ugyan elmarad a HTC J Butterfly Full HD kijelzőjétől, de így is bőven elfér a felső kategóriában. Az Android 4.2 Jelly Bean rendszert futtató mobil energiaellátásáért egy 2100mAh kapacitású akkumulátor felel, a képalkotási képességekről pedig egy 1,3 megapixeles előlapi-, valamint egy 8 megapixeles, LED villanóval segített hátlapi kamera gondoskodik. Természetesen adott a WiFi, NFC, Bluetooth és GPS modul, illetve a HSPA+ modem is, a vezeték nélküli töltés támogatásának pedig legalább annyira örülünk, mint amennyire sajnáljuk az LTE hiányát.

 

 

A Nexus 4 16GB-os verziójánál 349 dolláros árcédula szerepel a Google Playen, a készülék 8 gigás kiszereléséért pedig 299 dollárt kell fizetni. A mobil november 13-tól lesz kapható az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Japánban, az viszont egyelőre rejtály, hogy Magyarországon pontosan mikor kerül forgalomba.

 


 

 

 

 

 

Vissza